Tyylituomari: Björn Wahlroos – Miksi hän pukeutuu kuin kuningas?

Oletteko nähneet näytelmän, jonka nimi on Kungen? Olette luultavasti ainakin kuulleet tuosta Lilla Teaternin kohutusta kevätuutuudesta. Se kertoo maamme tunnetuimmasta pankkiirista, Björn ”Nalle” Wahlroosista, joka on myös kuuluisan kartanon omistaja, merkittävä maanviljelijä, suurituloisimpia suomalaisia ja isokenkäisimpiä pörssiyhtiöiden hallitusammattilaisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yritysjohtaja Björn Wahlroos on rohkea pukeutuja. Kuva: Petri Kaipiainen/Skoy.

Oletteko nähneet näytelmän, jonka nimi on Kungen? Olette luultavasti ainakin kuulleet tuosta Lilla Teaternin kohutusta kevätuutuudesta. Se kertoo maamme tunnetuimmasta pankkiirista, Björn ”Nalle” Wahlroosista, joka on myös kuuluisan kartanon omistaja, merkittävä maanviljelijä, suurituloisimpia suomalaisia ja isokenkäisimpiä pörssiyhtiöiden hallitusammattilaisia.
Teksti:
Sami Sykkö

Voiko käsikirjoittaja saada herkullisempaa kohdetta?

Ensin julkisuudessa kohkattiin sitä, mahtaako Nalle saapua ensi-iltaan. Ei saapunut. Sitten pohdittiin, kohteleeko näytelmä Nallea hyvinkin raadellen, pistellen tai piikitellen. Ei kohdellut. Ja vielä mietittiin siitäkin, onko esitys kiinnostava vai ei. Ei se oikein ollut.

Mutta puvustus on. Åminnen kartanossaan sekoileva Nalle esiintyy pääosan näytelmästä hovivaatteissa ja peruukissa kuin Kustaa III aikoinaan.

Kun mainion Carl-Kristian Rundmanin tulkitsema Nalle piipahtaa lavalla korskeassa arkipuvussaan, herää kysymys, johon näytelmästä ei saa vastausta: Miksi Björn Wahlroos yrittää oikeassa elämässäänkin pukeutua kuin kuningas?

* * *

Olin viime viikolla luennoimassa pukeutumisesta joukolle herrasmiehiä. Kävimme läpi miesten viimeisimpiä muoteja, ja päätin esityksen kuvaan, jossa oli prinssi Charles liituraitaisessa kaksirivisessä puvussa.

Näytin herroille tuon kuvan, sillä kaksiriviset puvut ovat tänä keväänä suurinta huutoa. Kuninkaallisissa piireissä ne ovat olleet in jo Windsorin herttuan ajoista 1930-luvulta. Yksi ylimääräinen nappirivi on erottanut ylhäiset alhaisista.

Nalle käyttää samaa kikkaa.

Wahlroosin look on pitkään ollut sama: hyvin leikattu kaksirivinen liituraitapuku, hieman hassut viikset ja huonosti istuvat pyöreät silmälasinkehykset. Sillä osastolla tosin tapahtui jokunen aika sitten muutos, kun Nalle hankki kasvoilleen paremmin sopivat pokat.

Wahlroosin solmioiden ja taskuliinojen värien ja kuosien yhdistelmät ovat jopa röyhkeän näyttäviä: ruutua yhdistettynä raitaan, keltaista pinkkiin. Asusteiden tehtävänä on hienostuneesti mutta silmiinpistävästi kertoa, ettei Nalle ole kuka tahansa pankki- tai pukumies. Hän on finanssimaailman kuningas ja rahamaailman ruhtinas – osakekaupan kultasormi extraordinarie.

Euroilla saa yhtä ja toista muttei tyylitajua. Moni Nokia-miljonääri näytti rikastuttuaankin samalta harmaalta insinööriltä, joka tosin asui aiempaa suuremmassa valkoisessa espoolaisessa laatikossa. Åminnen isännällä sen sijaan on tyylin ja draaman tajua. Hän on hankkinut miljoonillaan historiallisesti tärkeän kartanon, ja pukunsa hän teettää siellä, missä hallitaan mestarillisesti mittasuhteet ja leikkaukset ­ – ehkä Lontoon kuululla räätälikadulla Savile Row’lla. Jokainen neulanpisto huutaa laatua.

Åminnen tupaantuliaisissa muutama vuosi sitten Nallen tyylitaju tosin pohditutti. Paikalla oli myös Ruotsin kuningas, joka on ilmeisesti suosinut punaisia kesähousuja. Juhlissa Nalle heilui samankaltaisissa pöksyissä, mutta sopiiko apinointi Nallen kaltaiselle oman tiensä kulkijalle?

Sen sijaan hän olisi ansainnut pienet fanfaarit purjehtiessaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan viime vuonna. Yllä oli aiemminkin nähty frakki, epäilemättä mittojen mukaan tehty. Parasta siinä olivat samettiset kaulukset – hienostunut yksityiskohta, joka nosti Nallen illan tyylikuninkaiden joukkoon.

Björn ”Nalle” Wahlroosin puheista ja mielipiteistä voi olla montaa mieltä sekä eri mieltä, ja ne voivat joskus tuntua tyylittömiltäkin. Silti on sääli, että Nallesta on tehty keskinkertainen näytelmä lavalle, kun hänen tyylistään olisi voinut saada huikean muotishow’n catwalkille.

[nggallery id=74]

X