Tyylituomari: Hans Välimäki – lisää makua kokin kuteisiin!

Parahin Hans Välimäki, jos sopii, lainaan näin aluksi mukaillen omia sanojasi, joita olet käyttänyt taajaan television Top Chef -ohjelmassa tällä kaudella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyylituomari Sami Sykkö arvioi, onko keittiömestari Hans Välimäki vaatekaapilla yhtä suvereeni kuin keittiössä. Kuva: Ari Heinonen/Skoy.

Parahin Hans Välimäki, jos sopii, lainaan näin aluksi mukaillen omia sanojasi, joita olet käyttänyt taajaan television Top Chef -ohjelmassa tällä kaudella.
Teksti:
Sami Sykkö

Arvostan sinua ihmisenä ja kokkina. Mutta jos et ensi kerralla pane vaatteita valitessasi kaikkia paukkuja peliin ja yritä aivan tosissasi, voit pakata veitsesi ja lähteä.

Ja nyt pyyhit naamalta tuon tyytymättömän virneen ja nielet vastalauseet, sillä olemme tuomaripöydässä tästä asiasta yksimielisiä. Ongelma on tämä: Teet loistavaa ruokaa ja tiedät, kuinka muodostuu makujen sinfonia ja herkkä harmonia. Mutta kun laitat vaatteet päällesi, toisinaan näyttää siltä kuin seisoisit polviasi myöten sopassa, tai pikemminkin kiisselissä, johon on eksynyt sokerin sijasta suolaa.

Ottakaamme esimerkiksi elokuu 2007, jolloin MTV3 esitteli syysohjelmansa. Ylläsi oli kiva pikeepaita, mutta olit yhdistänyt siihen kaksilahkeisen vaatteen, jolla ei ole edes nimeä. Tuo alaosa oli liian pitkä sortseiksi mutta liian lyhyt housuiksi. Mauttomin komponentti – niinhän teillä keittiössä taidetaan kutsua annoksen osia – olivat jalkineesi. Saavuit edustustilaisuuteen kuusenvihreissä crocseissa, noissa naurettavan näköisissä kumisämpylöissä, joihin olit yhdistänyt kirkkaanvihreät varrettomat sukat.

Lopputulos oli sen kaltainen, ettei raikkainkaan juhlajuoma pysty viemään pois jälkimakua, jonka kesäasusi jätti suuhun.

* * *
Mutta ettei Tyylituomari alkaisi kuulostaa eräältä iltapäivälehden ilkeäkieliseltä kolumnistilta, lasketaan paistolämpöä. Hans Välimäki on suomalaisten kokkien kuningas ja mediapersoona, jolta tuntuu onnistuvan kaikki. Hän kellistää ravintolansa asiakkaat, päätuomaroimansa kokkikilpailun osanottajat ja televisio-ohjelmiensa katsojat. Hän vaikuttaa samaan aikaan kireältä ja kiinnostavalta, tiukalta ja kannustavalta. Ja jollakin ihmeellisellä tavalla myös hiukan sympaattiselta.

Pukeutuminen ei ole Välimäen vahvin laji, mutta kyllä hän selvästi yrittää silläkin saralla. Hän ei enää pukeudu pussittaviin huppareihin, isoihin lenkkareihin ja maastokuviollisiin reisitaskuhousuihin, niin kuin vielä Chez Dominique -ravintolansa alkuaikoina.

Välimäen ruuanlaittoon tarttuivat 2000-luvun puolivälissä uudet trendit ja se alkoi rentoutua (pyreet räiskittiin pitkin lautasten reunoja eikä enää aseteltu millintarkasti keskelle lautasta), mutta kokin pukeutuminen kulki toiseen suuntaan: siitä tuli entistä harkitumpaa.

Sitten Välimäestä alkoi kasvaa myös mediapersoona ja kuvaan ilmestyivät kauluspaidat ja pikkutakit. Mies ei selvästikään ole ujo pukeutuja, vaan hänellä on rohkeutta kokeilla vahvojakin värejä. Viime aikoina hänet on nähty televisiossa sangen tyylikkäänäkin, kuten viilettämässä entisen huippumallin ja nykyisen asunnonvälittäjän Angelica Kallion perässä New Yorkissa harmaa pipo ja villakangastakki yllään. Välimäestä pulpahtelee toisinaan esiin jopa pieni dandy: esteetikko lisää mielellään asuunsa esimerkiksi huivin näyttävyyttä tuomaan.

Välimäki on jo tavoittanut kansallisen tason. Näyttäisi kuitenkin siltä, että hän treenaa päästäkseen huipulle – tässäkin lajissa.

Pukeutumisasioissa hän voisi ottaa mallia edellisen vuoden Top Chef -voittajasta Teemu Laurellista, joka on luontainen tyyliniekka. Ehkä herrat voisivat käydä lounaalla ja ohessa ostoksilla?

Ja saattaa Välimäelle suositella myös piipahdusta Lontoossa Savile Row -räätälikadulla. Hänen kaltaisensa ruoka- ja ruututähden soisi suosivan parhaimpia kangaslaatuja ja taidokkaimpia leikkauksia. Niistä voisi suorastaan tulla osa hänen veitsenterävää imagoaan.

Potentiaalia on. Jos Hans Välimäki on pystynyt saamaan ravintolalleen kaksi Michelinin tähteä ja nousemaan televisiokasvojen ykköskastiin, kyllä hän voi oppia myös mestaripukeutujaksi. Näen jo silmissäni yhden Suomen tyylikkäimmistä miehistä. Eikä pukeutuminen ole edes vaikeaa. Hyvä ruoka-annos syntyy laadukkaista raaka-aineista, mausteista, rytmistä ja väriyhdistelmistä – tyylin kanssa on sama juttu.

[nggallery id=70]

X