Tyylituomari: Helena Petäistö – Täti Pastelli passaa Pariisiin

Täällä Sami Sykkö, Pariisi. Tällä viikolla matkailen muodin pääkaupungissa, mutta miten sen ihanuudesta voisi täysin sydämin iloita, kun Helena Petäistöä ei näy missään!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Täällä Sami Sykkö, Pariisi. Tällä viikolla matkailen muodin pääkaupungissa, mutta miten sen ihanuudesta voisi täysin sydämin iloita, kun Helena Petäistöä ei näy missään!
Teksti:
Raija Vesala

Istun Seinen vasemmalla rannalla Petäistön, suositun kirjeenvaihtajan ja kirjailijan, lempiteehuoneessa Mariage Frèresissä, mutta missä hän on? Eikö Petäistöllä ole tapana tavata tärkeitä ranskalaisia poliitikkoja ja vaikuttajia juuri täällä ja napsia heiltä haastatteluita, jollaisista muiden maiden ja kanavien kirjeenvaihtajat voivat vain unelmoida.

Mutta niin ikävästi ovat asiat, ettei teen ystävä Petäistö ehdi nyt juoda teetä – niin paljon kuin hän sitä rakastaakin. Hän kirjoittaa kuulemma uutta kirjaansa aamunkoitosta auringon laskuun, sillä teos pitää jättää kustantajalle nyt tammikuun lopussa. Helenan vinkit hurmaavaan Nizzaan, glamoröösiin Cannesiin ja ylelliseen Biarrizziin ilmestyvät jo huhtikuussa.

Otetaan kevään ajankohtaisen kirjailijan kunniaksi kuppi hänen lempiteetään, Boleroa, ja mietitään sen samettisten ja välimerellisten kukkaismakujen saattelemana Helenan tyyliä. Sitä kannattaakin miettiä juuri Pariisissa, sillä Helena, hänen työnsä, tyylinsä ja Pariisin kaupunki synnyttävät yhdessä draaman, jonka ristiriidat suorastaan koukuttavat television äärelle.

Missä tahansa muualla Petäistö romanttisine ja kukkeine garderobeineen näyttäisi helposti siltä, että hän on laskeutunut väärällä hetkellä väärään kadunkulmaan. Hänen valitsemansa tyylisuunta vaatii taustalle suurkaupungin, jossa arvostetaan klassista eleganssia, mutta ei nostella kulmia erikoisuuksille. Palatsit ja korkeat huoneet, joita suuret kristallikruunut valaisevat – sellaisiin miljöihin hänen makunsa mahtuu.

Petäistö on tunnollinen, työteliäs ja tarkka toimittaja. Hän on vuosien mittaan hionut myös pukeutumisensa millintarkkaan kuosiin. Hänen vaatteissaan olkapäät istuvat ja lahkeet ovat täydellisen mittaiset. Hänen värivalintansa ovat useimmiten yhtä pehmeitä kuin hänen ranskalainen ärränsä. Mitä pastellinsävyisempi asuste, sitä varmemmin se on päätynyt vaatekaappiin ja suomalaisten televisiokatsojien ihasteltavaksi.

Petäistön sydämin koristellut neuleet ja turkissomisteiset kaulukset eivät välttämättä ole koskaan olleet muotia, ja kenen tahansa muun suomalaistoimittajan tai -kirjailijan yllä ne saattaisivat näyttää varsin vitsikkäiltä. Mutta Petäistön päällä ne ovat olleet suomalaisten tv-katsojien mielestä niin tres chic, että moni on halunnut samanlaiset.

Vaatteita voikin matkia, mutta loppu on hankalampaa. Petäistö-lookiin kuuluvat myös hänen viimeistelty meikkinsä ja liikkumattomaksi jäädytetty kampauksensa, jota edes Pariisia äskettäin pyörittänyt kauhea lumimyrsky ei varmaankaan onnistunut sekoittamaan.

Vuodet Euroopan vallan saleissa ovat kannustaneet kirjeenvaihtajan pukeutumaan niin, että hän jää taatusti mieleen. Se on tärkeää: vaikuttajien haastatteluja on helpompi saada, kun erottuu massasta. Petäistö näyttää tekevän tempun lisäämällä jo muutenkin näyttävään asuunsa vaikkapa rohkean kokoisen rusetin.

Kun ihmisellä on vahva karisma ja hän hallitsee asiansa, hänen yllään voi olla melkein miten hienot vaatteet tahansa – jopa Suomen televisiossa. Petäistö ei tunnu lainkaan pelkäävän sitä, että näyttää aina hitusen ylipukeutuneelta. Sehän juuri kuuluu Helena Petäistön kuvaan, ja tv-kuvaan.

[nggallery id=56]

 

X