Tyylituomari: Jaana Pelkonen – poliitikko osaa käyttää avujaan

Tuliko teillekin euroviisuja katsellessa yhtäkkiä ikävä Jaana Pelkosta? Kun Suomen edustaja Krista Siegfrids suuteli finaalissa morsiuspuku yllään naisen kanssa, en voinut olla miettimättä, mitä olisi tapahtunut, jos tuntemattoman taustalaulajan paikalla olisikin ollut Pelkonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jaana Pelkonen vapputunnelmissa vuonna 2001. Vuosien myötä tyyli on kehittynyt paljon. Kuva: Kai Gustafsson/Skoy.

Tuliko teillekin euroviisuja katsellessa yhtäkkiä ikävä Jaana Pelkosta? Kun Suomen edustaja Krista Siegfrids suuteli finaalissa morsiuspuku yllään naisen kanssa, en voinut olla miettimättä, mitä olisi tapahtunut, jos tuntemattoman taustalaulajan paikalla olisikin ollut Pelkonen.
Teksti:
Sami Sykkö

Että jos entinen euroviisujuontaja ja nykyinen poliitikko olisi ilmaantunut Siegfridsin hunnun alta suuteluhommiin.

Kämpiä rakastavat viisufanit olisivat taatusti arvostaneet sellaista yllätystä. Sitä paitsi ajoituskin olisi ollut täydellinen: Pelkonenhan meni äskettäin kihloihin.

Ajatus suudelmasta ja lavahäistä oli niin innostava, että tällä viikolla on otettava käsittelyyn eduskuntatalon uumeniin kadonneen Jaana Pelkosen tyyli.

* * *

Keväällä 2007 Helsingissä järjestettiin euroviisujen finaali, joka ratkaisi Pelkosen uran suunnan. Ennen viisuja Pelkonen oli rivijuontaja, tai pikemminkin tähtijuontaja riviohjelmissa. Mutta kun hän onnistui Mikko Leppilammen kanssa miljoonayleisön edessä kutakuinkin täydellisesti, sitä seurasi kansansuosio ja myötätuuli, joka lennätti Pelkosen ensin kaupunginvaltuustoon ja myöhemmin kansanedustajaksi.

Viisuvaatteet olivat yksi syy kisojen jälkeiseen menestykseen. Euroviisujen aikana Pelkosen jokainen asu oli kohdillaan – jopa ne vihreät bikinit, joissa hän nousi pr-videolla jäisestä merestä. Ja kun Pelkonen juonsi viisufinaalin Teemu Muurimäen suunnittelemassa huikeassa pinkissä iltapuvussa, rinnalla seissyt Mikko Leppilampi meinasi jäädä seinäruusuksi.

Eikä niin tapahdu ikinä.

* * *

Arkadianmäellä Pelkonen on vaikuttanut harmaammalta. Hän ei ole räväyttänyt muttei myöskään säväyttänyt. Toisaalta mokiakaan ei ole tullut. Pelkonen ei edes aja taksilla niin usein, että päätyisi otsikoihin.

Poliitikkona hän on aloittanut niin kuin juontajanakin: hiukan värittömästi ja varovaisesti – mutta ahkerasti. Omien puheidensa ja kirjoitustensa perusteella hän on kyllä yrittänyt esimerkiksi edistää työllisyyttä ja talouskasvua mutta ei ole onnistunut nousemaan edustajarintamasta esiin tai saamaan ääntään kuuluviin, vielä.

Sen sijaan pukeutujana Jaana Pelkonen on jo parlamenttimme – ja kansainvälistenkin poliittisten päättäjien – kärkeä. Eduskunta ei ole kyennyt lannistamaan tyyliniekkaa, eikä hän ole poliitikkonakaan tyytynyt täti-tyyliin. Esimerkiksi äskettäin Pelkonen edusti Emma-gaalassa Laura Juslinin suunnittelemassa turkoosissa poronnahkamekossa tukka seksikkäästi auki. Oletteko nähneet muiden kansanedustajien esiintyvän edukseen tiukassa nahassa?

* * *

Miksi Pelkosen tyyli toimii? Siksi, että hän osaa yhdistää muodikasta klassiseen ja ostaa laatua sekä oikean kokoisia vaatteita. Hän on käyttänyt vaatekaappinsa kokoamiseen aikaa, rahaa ja vaivaa. Ja hän on kysynyt neuvoa ja ottanut pieleen menneistä valinnoista opikseen.

Kuulostaa helpolta, mutta näyttää tuottavan monille muille poliitikoille vaikeuksia.

Pelkosen poliittista linjaa on toistaiseksi vaikeampi määritellä, mutta pukeutumisessa se on selvä: naisellinen ja pehmeä. Hänelle sopivat kaikki värit ja hän uskaltaa käyttää jokaista avuaan – kaunista vartaloaan ja kasvojaan sekä mahtavaa tukkaansa.

Miksei käyttäisi? Vähentääkö se hänen painoarvoaan poliitikkona?

Otetaan kokoomuksen kansanedustajista esimerkiksi vaikkapa Pia Kauma, Erkki Kurvinen, Sanna Lauslahti, Janne Sankelo, Arto Sato ja Pekka Ravi. Heilläkin on varmasti paljon avuja, mutta mitkä ne mahtavat olla? Suurelle yleisölle on jäänyt epäselväksi myös nämä: linja poliitikkona sekä pukeutujana.

[nggallery id=81]

X