Tyylituomari: Janne Kataja– huumoria jopa housun puntissa

Viime aikoina olen katsellut Janne Katajaa sillä silmällä: että mikäs kaveri oikein on miehiään, siis pukeutujana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Janne Katajan vihreän verryttelytakin ja reino-tohveleiden tarkoitus oli epäilemättä luoda rento vaikutelma. Katajan pitelemän pehmolelun lentäjärotsi on kuitenkin kuvan tyylikkäin asuste. Katajan kuvasi maaliskuussa 2009 Kari Santala/Skoy.

Viime aikoina olen katsellut Janne Katajaa sillä silmällä: että mikäs kaveri oikein on miehiään, siis pukeutujana.
Teksti:
Sami Sykkö

Tyylianalyysin teko on sujunut sulavasti kuin pari volttia kerien, sillä Janne Kataja on esiintynyt viikoittain julkkisten Splash-uimahyppyohjelmassa. Ei tosin hyppimässä alas tornista vaan tuomaripöydässä entisten uimahyppääjien Rosa Meriläisen ja Joona Puhakan kanssa.

Miksi?

Se ei selvinnyt katsojalle, mutta ei se mitään. Hyvin meni kumminkin.

”Voi mikä kieppi, sinä Sara Sieppi”, hän arvioi esimerkiksi entisen Miss Suomen semifinaalihyppyä.

Kataja on puhekone ja viihdyttäjä, joka panostaa hiukan mauttomiin vitseihin ja vaatteisiin.

Molemmat lienevät hänen tavaramerkkejään, ja syitä siihen, miksi hänestä on niin helppo pitää. Hän on sympaattinen ja lutuinen, eikä koskaan esiinny katsojaa tietävämpänä tai tyylikkäämpänä, vaikka olisikin oikeasti sitä. Siksi Kataja on kuin televisioviihteen helppoheikki, joka sopii melkein mihin ohjelmaan tahansa tekemään melkein mitä tahansa.

* * *

Mutta nyt Tyylituomarilta taisi niin sanotusti hyppy karata käsistä, joten palataan asiaan, Katajan tyyliin. Se on melko kiehtova aihe, sillä Janne Kataja eroaa pukeutumisellaan kaikista muista suomalaisista televisiojuontajista. Hän asustaa itsensä kuin olisi töissä jossakin bulgarialaisessa visailuohjelmassa.

Katajan pukeutuminen on yleensä silmiinpistävän värikästä, lennokasta ja yliampuvaa. Ja takuulla tarkoituksella.

Hänen tyyliinsä ovat alusta asti kuuluneet hiukan huonosti istuvat puvuntakit ja hassut kravatit. Hän näyttäisi myös suosivan verryttelytakkeja, varmaankin tuodakseen julkisuuskuvaansa rentoutta. Farkkujen puntitkin ovat aina vähän makkaralla, ehkä huumorimielessä?

Katajan luoma linja näyttää linjattomalta mutta antaa hänelle vapauksia: juontajan vaatekaappi on kuin palapeli, jossa voi oikeastaan yhdistää mitkä tahansa palat keskenään, ja lopputulos on silti tasalaatuinen.

Parhaimmillaan Janne Kataja on silmiä särkevän mutta herkullisen tyylitön, ja mielessä onkin herännyt kysymys: voisiko hän mennä vielä pidemmälle? Jos Kataja on jo valmiiksi kuin mansikkakakku, miksei sitä kuorruttaisi vielä parilla purkillisella hopean, pinkin ja vihreän värisiä nonparelleja? Eikä pari kirsikkaa kakun päällä tee myöskään tällaisissa tapauksissa pahaa.

Suosittelisin Katajalle tyyliesikuvaksi Juhani ”Don Tami” Tammista. Jääkiekon MM-kisojen kommentaattorille on luotu huikea look. Ehkä Don Tami voisi jopa lainata edellisen kauden asujaan Katajalle. Kierrättäminenhän on paitsi muotia myös järkevää.

Miten hienolta esimerkiksi Tamin kuuluisa kalapaita näyttäisi nuoremmankin viihdyttäjän yllä. Sitä paitsi Tammisen nykyinen lempinimi on Don Tami, ja Splashissä Suomen tv-viihteen aatelista kutsuttiin jo nimellä von Kataja.

[nggallery id=84]

X