Tyylituomari: Jenni Vartiainen – taitavasti stailattu muru

Missä muruseni on? Vielä reilu vuosi sitten Jenni Vartiainen oli kaikkialla, mutta sen jälkeen: ei mitään! Kadonnut kuvasta! Hävinnyt näköpiiristä! Pitääkö tässä huolestua?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyylituomari Sami Sykön mukaan Jenni Vartiaisessa on annos pystypäisyyttä niin esiintyjänä kuin pukeutujanakin. Kuva: Pekka Nieminen/Skoy

Missä muruseni on? Vielä reilu vuosi sitten Jenni Vartiainen oli kaikkialla, mutta sen jälkeen: ei mitään! Kadonnut kuvasta! Hävinnyt näköpiiristä! Pitääkö tässä huolestua?
Teksti:
Sami Sykkö

Ei, sillä Facebookissa Vartiainen kertoo vetäytyneensä jonnekin maaseudun rauhaan tekemään uutta levyä. Poissa silmistä, poissa mielestä? Ei suinkaan.

Eräänä iltana istuin Suomen kansallisteatterissa katsomassa Patriarkka-nimistä näytelmää, kun näin yhtäkkiä näkyjä: oli kuin lavalla olisi kävellyt Jenni Vartiainen – 70-vuotiaana.

Siellä esiintyi kuitenkin Kirsti Wallasvaara, 1960-luvun suomifilmin tähti, joka tirisi erotiikkaa muiden muassa Käpy selän alla -elokuvassa.

Miksi ihmeessä Vartiainen pullahti mieleen? Ehkä siksi, että nuorena Wallasvaara oli kuin Vartiainen – tai toisinpäin: sama tumma hiusväri, pitkä otsatukka, sama säteily ja persoonallinen ääni.

Aika on nyt toinen, eikä Jenni Vartiainen ole noussut julkisuuteen elokuvista vaan tositv-ohjelmasta. 2000-luvun alussa Popstars -nimisessä televisiosarjassa etsittiin tyttöbändiä, ja hakijoista lopulliseen trioon seuloutuivat Vartiainen, Ushma Karnani ja Susanna Korvala. He muodostivat Gimmel-yhtyeen, joka lopetti parin menestyslevyn jälkeen.

Muutaman vuoden kuluttua Vartiainen lauloi taas. Välivuosien aikana hän oli aikuistunut, ja poskista oli kadonnut nuoruuden pyöreys. Kampaus oli graafisempi, meikki huolitellumpi. Tyttöbändin nuorisovaatteet olivat vaihtuneet särmikkäämpiin esiintymisasuihin. Promokuvia oli palkattu kuvaamaan muotikuvaaja.

Vartiainen on viihdeteollisuuden varhaisveteraani, jonka oma pukeutuminen on jäänyt vähän epäselväksi, mutta stailatun työminän tyyli on melkein kuin kansainvälisillä tähdillä. Musiikkivideoilla Vartiainen näyttää dramaattiselta ja magneettiselta. Hän käyttää huppuja, hattuja, viittoja, verkkoja. Keikoilla hän sen sijaan saattaa pukeutua kuin kukkaislapsi. Toisinaan röyhelöiden määrää ja otsapantojen kukkakoristeita voisi jo karsiakin.

Tietysti siitä on apua, että menestyslaulajan käytössä ovat Suomen parhaat meikkaajat ja stailistit. Entinen taitoluistelija osaa myös käyttää vartaloaan lavalla ja kuvissa. Eikä hänen kauniista kasvoistaan taida saada huonoa ruutua: hieno luusto ja upea iho toimivat kaikista kulmista.

Pop-tähteen tuo kiinnostavaa säröä se, että pukeutujana ja esiintyjänä hänessä on annos pystypäisyyttä. Hän on laulanut lesbosuhteista, mistä hyvästä hänet on palkittukin. Myös tyylin rohkeus on huomattu, ja Vartiainen on valittu vuoden pukeutujaksi.

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2011 Vartiainen oli tilannut suunnittelija Katri Niskaselta oranssin iltapuvun. Hän käveli drapeerauksissaan ja suurissa helmoissaan kameroiden eteen kuin Marie Antoinette. Yksinkertainen keskijakaus ja niskaan sijoitettu nuttura näyttivät suomalaisille, ettei kaikkia ideoita tai kiemuroita kannata tunkea samaan kokonaisuuteen ja suurelliseen pukuun sopii minimalistinen kampaus. Puvullaan hän varmisti näkyvyyden ja illan tyylikuningattaren tittelin.
Sekä sen, että katsomossa odotetaan jo Vartiaisen seuraavaa sisääntuloa. Missä tahansa asussa, muruseni.

[nggallery id=60]

 

X