Tyylituomari: Juhani Tamminen – ampuuko keikarikommentaattori yli vai maaliin?

Tilanne on karannut käsistä, ja sen todistavat nämä iltapäivälehden otsikot: Oletko kokeillut Tami-lookia? Lähetä kuva IS:n toimitukseen. Näin paljon Tamin kalapaita maksaa - IS selvitti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juhani Tammisen tyyli puhuttaa kohta yhtä paljoin kuin itse pelitapahtumat. Kuva: MTV3 Total.

Tilanne on karannut käsistä, ja sen todistavat nämä iltapäivälehden otsikot: Oletko kokeillut Tami-lookia? Lähetä kuva IS:n toimitukseen. Näin paljon Tamin kalapaita maksaa - IS selvitti.
Teksti:
Sami Sykkö

Jääkiekon maailmanmestaruuskisojen tähtikommentaattori Juhani ”Tami” Tammisen esiintymisasuista on tullut ilmiö, jonka kehitystä melkein koko kansa seuraa. Tilanne on ainutlaatuinen: koska aiemmin suomalaiset ovat innostuneet jonkun keski-ikäisen isännän vaatteista siinä määrin, että lehdissä kerrotaan, mistä samanlaisia vaatteita voi ostaa, ja asujen kantaja itse aikoo järjestää huutokaupan myydäkseenpaitakuuluisuutensa?

Kisat ovat vielä kesken, mutta opetuslapsiakin on jo alkanut ilmaantua. Tiettävästi ainakin uutisankkuri Keijo Leppänen ja kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ovat ottaneet Tammisen tyylistä mallia.

* * *

Kommentaattorin ilme uudistui, kun maailmanmestaruuskisat – ja Tamminen niiden mukana – siirtyivät Ylen kanavilta MTV3:lle keväällä 2012. Perusäijä jätti farkut, liian suuret puvuntakit ja linttaan astutut nahkakenkänsä pukukoppiin ja vaihtoi televisiolähetyksiä varten ylleen stailistin valitsemat keikarimaiset kuteet. Tyyliesikuvaksi löytyi jääkiekkovalmentaja ja kommentaattori Don Cherry Kanadasta.

Kanadalaisen esimerkin mukaisesti Tammisenkin kaulan ympärille alkoi ilmestyä silkkihuiveja ja kummallisia solmioita, povitaskuun huomiota herättäviä taskuliinoja.

Tänä keväänä tyyli on saanut entistä tiukempia kierteitä. Solmiot ovat yhä vitsikkäämpiä, paidat aiempaa hurjempia. Puhumattakaan takkien napeista, joiden värit ja kuosit vaihtuvat pelistä toiseen.

Tammisen vaatteet puhuttavat jo melkein enemmän kuin itse pelit. ”Tami” Tamminen taustatiimeineen on pyrkinyt tyylillisillä pelikuvioillaan keräämään katseet ja pisteet, ja otsikot yksin todistavat, että ottelut ovat kulkeneet suunnitelmien mukaan.

Kommentaattori osaa myös ottaa huomiosta kaiken irti: hän on nimennyt itsensä Don Tamiksi ja myy jo sillä nimellä huiveja ja pikeepaitoja. Verkkokaupan hillityt Don Tami -tuotteet ovat toki toista maata kuin Tammisen räikeä ja sarjakuvamainen televisiotyyli, johon kuuluvat huivitkin näyttävät siltä kuin ne olisi leikattu vanhojentanssipuvun helmakankaasta tai lastenhuoneiden verhoista.

Kyllä filosofi Esa Saarinen raitapukuineen ja hassuine kravatteineen jää jo kauas kakkoseksi.

* * *

Jääkiekkokommentaattorin asuja ihastellessa kuuma kysymys on kuulunut: kuka ”Tamin” stailaa? Erikoisten väri- ja materiaaliyhdistelmien perusteella olisin veikannut Teuvo Lomania, mutta mies on muiden julkkisten kanssa hyppäämässä uimahyppyjä uudessa Splash-ohjelmassa. Oikea vastaus on Jemina Hanhijärvi, jolle ”Tami” on viime päivinä jakanut auliisti kiitosta. Jemina on muotipiireissä uusi nimi, mutta ei varmasti pitkää. Voisi kuvitella, että näillä näytöillä pääsisi pian stailaamaan itseään stailisti Teuvo Lomania.

Jos keskustelu Tammisen asuista tuntuu jonkun mielestä tyhjänpäiväiseltä tai yliampuvalta, sitä se ei ole. Tarvitsemme Suomessa myös rajojen rikkojia, rohkeita kokeilijoita, hupsuja hahmoja ja huonon maun suurlähettiläitä.

Juhani Tamminen saattaa ruudussa näyttää siltä kuin hänellä olisi vappu joka päivä, mutta onko se kovin huono asia? Jääkiekko on väkivaltainen laji, jossa miehet murjovat työkseen toisiaan. Hampaita irtoilee ja luita katkeilee. Don Tami hämmästyttävine asuyhdistelmineen on tervetullut ilmiö ja värikäs lisä puuduttaviin erätaukoihin: kuin suloisen maskotin ja karskin äijän yhdistelmä, joka ampuu maaliin sujuvalla supliikilla ja koreilla huiveilla.

[nggallery id=78]

X