Tyylituomari: Michael Monroe – hieno malli miehille

Siellä se rocktähti Michael Monroe taas arvioi television Voice-ohjelmassa uusien laulajien kykyjä. Mutta entäpä jos vaihteeksi kääntäisimmekin kameran Monroeta kohti ja ottaisimme jopa saman kannustavan sävyn kuin hänellä on televisiossa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rocktähti kertoo elävänsä elämänsä parasta aikaa. Kuva: Pekka Nieminen/Skoy.

Siellä se rocktähti Michael Monroe taas arvioi television Voice-ohjelmassa uusien laulajien kykyjä. Mutta entäpä jos vaihteeksi kääntäisimmekin kameran Monroeta kohti ja ottaisimme jopa saman kannustavan sävyn kuin hänellä on televisiossa?
Teksti:
Sami Sykkö

Ei Michael Monroen vaatetusta toki voikaan arvioida samoilla kriteereillä kuin maapallon muiden kansalaisten pukeutumista. Hän leijailee omassa tyylikuplassaan, vähän niin kuin kaimansa Michael Jackson aikoinaan. Molempien tyyli syntyi joskus varhaisessa nuoruudessa, kehittyi nopeasti huippuunsa, ja loppu on historiaa.

Michael Monroe on kulkenut Hanoin kautta New Yorkiin ja Salon metsistä Turun seuduille, mutta elämän muutokset ja mullistukset eivät näy missään. Tyyli on Turussa yhtä superrockstar kuin se oli New Yorkissa, missä helvetin enkelit asuivat vastapäisessä talossa.

Ja miksi pukeutumista pitäisikään muuttaa, jos ihminen on luonut itsestään kokonaistaideteoksen – oli sen tunnus sitten hassu paljettikäsine, kuten Jacksonilla, tai vahva silmämeikki, kuten Monroella.

Laulaja on kertonut joskus kysyneensä itseltään, mitä hän tekee tällä planeetalla? Vastaus kuului, että hän on täällä koskettamassa musiikillaan ihmisiä. Mutta kyllä me tarvitsemme häntä muutenkin. Jos Monroeta ei olisi, kuka toinen suomalainen mies pukeutuisi romanttisiin liloihin pitsipaitoihin, punaisiin jakkuihin, koreisiin huiveihin, näyttäviin rannekoruihin, suuriin sormuksiin ja korollisiin saappaisiin?

Tarvitsemme Michael Monroeta, sillä hän on terapiaa meille miehille: kun laulaja on laittanut aamulla luomivärit kohdilleen ja lähtenyt lakat kynsissään kotipihalleen hakkaamaan halkoja, suomalainen mies on saanut uudenlaisen miehenmallin.

Hän venyttää myös käsitystä siitä, millainen on vanheneva ihminen. Spagaatit onnistuvat edelleen siihen malliin, että uudet sukupolvetkin ovat alkaneet harjoitella vaativaa haaravenytystä.

Michael Monroen nuorekkuuden salaisuutta emme tiedä, mutta tyylistä voi päätellä jotain. Kun esimerkiksi Pertti ”Nipa” Neumann on jättänyt nuoruutensa Dingo-vuosien huivit, korut ja rokkivaatteet ja vanhetessaan pyöristynyt ja alkanut piiloutua tummien linssien taakse, Monroe ei ole antanut ikääntymisen vaikuttaa pukeutumiseensa nappinepparin vertaa.

Hän taitaa olla lajissaan aika ainutlaatuinen, jopa rokkipiireissä. Onhan David Bowienkin tyyli seestynyt iän myötä, ja jopa Mick Jagger on alkanut pukeutua klassisemmin.

Monroe pukeutuu aamusta iltaan esiintymisvaatteisiin, tai esiintyessään kotivaatteisiin – kuinka vain asian haluaa nähdä. Vaatekaapin ydin taas ovat yhä ja aina pillifarkut. Laulaja kieltäytyy käyttämästä löysiä housuja, sillä niissä hän tuntee itsensä alastomaksi. Hän ei myöskään omista verkkareita tai lippalakkeja, koska niissä hänellä ei ole yhtään mukavampi olo kuin normaalivaatteissakaan.

Eikä rokkikukko tietenkään käytä pipoa – töyhtö voisi mennä lättänään – mutta korvalappuja hän käyttää.

Kampaus onkin Michael Monroen tyylissä piste i:n päällä. Nykyisin hiukset kuulemma vaalentaa kampaaja-vaimo Johanna tai Monroen äiti, joka myös on kampaaja. On hienoa, että Monroen elämän naiset paitsi arvostavat laulajan tyyliä myös ovat synnyttämässä sitä – sormet syyhyten.

”Jos mä olisin ajatellut, mitä ihmiset ajattelee musta, mä olisin hirttänyt itseni jo 11-vuotiaana”, Michael Monroe on sanonut.

Nyt kun Monroe on suosittu televisiokasvo, hän saa toivottavasti iskostettua elämänsä ohjenuoran myös tuleviin tähtiin: kun ei yritä miellyttää muita kuin itseään, saattaa siinä ohessa kasvaa kansallisaarteeksi, jonka tyyli miellyttää melkein kaikkia.

[nggallery id=61]

X