Tyylituomari: Päivi Räsänen – korkea veisu enkelinkiharoille

Näin sisäministeri Päivi Räsäsen juuri ennen juhannusta Yhdysvaltain suurlähetystön mainioissa grillijuhlissa. En huomannut, söikö Räsänen amerikkalaisten tarjoamia hampurilaisia ja Ben&Jerry's-jäätelöä, mutta minä söin! Juhlatarjoilu meikäläisen makuun. Räsäsen pukeutumisen sen sijaan panin merkille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Enkelinkiharat ovat Tyylituomarin mukaan Päivi Räsäsen tavaramerkki. Kuva: Kaisa Rautaheimo /Kuvaryhmä /SKOY.

Näin sisäministeri Päivi Räsäsen juuri ennen juhannusta Yhdysvaltain suurlähetystön mainioissa grillijuhlissa. En huomannut, söikö Räsänen amerikkalaisten tarjoamia hampurilaisia ja Ben&Jerry's-jäätelöä, mutta minä söin! Juhlatarjoilu meikäläisen makuun. Räsäsen pukeutumisen sen sijaan panin merkille.
Teksti:
Sami Sykkö

Räsänen oli valinnut tilaisuuteen verenpunaista pitsiä. Mekon alaspäin levenevä malli sai ministerin näyttämään hiukan tankkerimaiselta, mutta värin ansiosta hän muistutti myös ruusua – klassista punaruusua, joka hurmaa vuodesta toiseen, vaikkei koskaan muutukaan. Ja joka saattaa pistää, jos sen piikkejä ei huomaa varoa.

Lähetystön juhlissa näkyivät jälleen hänen kaunis valloittava hymynsä, upeat hampaansa ja suuret, planeetan kokoiset silmänsä.

Myös Räsäsen sääret olivat esillä – hänhän yleensäkin esittelee niitä mielellään. Faneille tiedoksi: Youtubesta löytyy jonkun Räsäsen säärten ystävän tekemä koostepätkä, jossa niitä voi ihailla myös alakulmasta.

Räsäsen sääriä ei ole voinut välttää, sillä ministeri käyttää mielellään lyhyitä hameita.

Mutta kiiltävistä sukkahousuista hänen on päästävä eroon. Ne eivät ole eduksi kenenkään säärille, olivat koivet sitten kuinka jumalaiset tahansa.

Voisikohan Räsäsen jopa saada keulakuvaksi herätysliikkeelle, joka ajaisi Suomeen mattapintaisia sukkiksia?

* * *

Päivi Räsäsellä on luojan antama kyky ärsyttää ihmisiä. On kuin meret avautuisivat hänen edessään, ja toiselle laidalle jäisi se uskollisten lammasten lauma, joka rakastaa häntä ja hänen mielipiteitään.

Toisella rannalla räyhäävät ne, jotka ovat eronneet kirkosta hänen lausuntojensa takia tai jotka muuten vain ovat valmiita repimään ihokkaat yltään hänen juttujaan kuunnellessaan.

Päivi Räsänen on kiitollinen kohde räksyttäjille, sillä hän ei anna piiruakaan periksi. Hän on jääräpäisempi kuin itse paavi, joka sentään on viime päivinä homomyönteisine lausuntoineen tullut 2010-luvulle.

Räsäsen rohkeutta pitää kuitenkin arvostaa. Olisi paljon vaivattomampaa olla kaikille kiva.

Mutta vaikka hän turvaa ajatuksissaan kaksituhatta vuotta vanhaan kirjaan, hänen pukeutumisensa on muuttunut ajan mukana.

Nuorempana Räsänen näytti pitkine maantienvärisine hiuksineen seurakuntaohjaajalta.

Vanhemmiten hän on ilmeisesti oppinut nauttimaan naiseudestaan. Hän selvästi pitää pukeutumisesta, hörhelöistä ja laittautumisesta.

Hän kokeilee erilaisia tyylejä Chanel-jakkujen kopioista nuorekkaisiin nahkatakkeihin. Linnan itsenäisyyspäiväjuhliin hän on pukeutunut jopa kokovalkoiseen pukuun, kuin viaton morsian.

Välillä hän saattaa yhä näyttää pyhäkoulun opettajalta tai kiinteistövälittäjältä, mutta ajoittain myös vakavasti otettavalta ministeriltä.

Räsänen hiukset on usein kauniisti laitettu. Vähintään hänellä on päässään tavaramerkkinsä, enkelinkiharat. Hän on kuitenkin niitä naisia, jotka tarvitsevat meikkiä avukseen. Monesti voimakkaampi ehostus vanhentaa, mutta Räsäsen värittömiin piirteisiin se tuo ryhtiä ja nuorentaa.

Mutta kuka olisi arvannut, millä tyylillä Räsänen sisustaa. Hän ei suosi kristillistä vaatimattomuutta vaan ruosteenpunaisia nahkasohvia ja vaaleanpunaisia puhviverhoja.

Kristillisdemokraattien pitkäaikaisen puheenjohtajan kotielämää sävyttää siis punainen – tuo intohimon hekumallinen väri.

* * *

Kun suurlähetystön juhlat olivat päättymässä, kävelimme Räsäsen kanssa peräkanaa portille. En voinut olla katsomatta vielä kerran hänen sääriään ja panematta merkille pientä puutetta: Räsänen ei osaa kävellä korkokengillä.

Siksi, ihan lähimmäistä auttaakseni, kysyin malli ja kenkäkauppias Niina Kurkiselta apua ja parin tunnin korkkarikoulua. Kurkinen, korkokenkäkävelyn huippuammattilainen, lupasi ottaa Räsäsen opetuslapsekseen.

[nggallery id=88]

X