Tyylituomari: PMMP – hyvästi tyyliduo!

Pian PMMP-tyttöduo kuopataan. Paula Vesalan ja Mira Luotin kesäkiertue päättyi viime viikolla, ja edessä on enää lyhyt syysrundi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Identtiset kaksoset? Artistit söivät kesäpäivän kunniaksi jäätelötötteröt Nuuksiossa. Heillä oli yllään lähes samanlaiset asut, joita Vesala ja Luoti ovat käyttäneet myös laulaessaan. Puvut kuuluvat palmukuvioineen kesään ja festareille ihan niin kuin jäätelökin. Niissä myös kiteytyy PMMP:N värikäs ja iloinen mutta ainutlaatuinen tyyli. Kuva: Marjo Tynkkynen/Skoy.

Pian PMMP-tyttöduo kuopataan. Paula Vesalan ja Mira Luotin kesäkiertue päättyi viime viikolla, ja edessä on enää lyhyt syysrundi.
Teksti:
Sami Sykkö

Sitten se on siinä.

Meikäläisellä – tuhansien fanityttöjen ja -poikien lailla – on nyt suru puserossa (se on ohutta japanilaista puuvillaa, jos jotain kiinnostaa).

Siksi tämä on tavallaan PMMP:n muistokirjoitus.

Muistokirjoituksissahan katsotaan yleensä taaksepäin, ja tässä tapauksessa menneisyydessä riittääkin nähtävää. Ja kun muistokirjoituksissa on tapana lainata runoilijoita ja muita suuria ajattelijoita, minäkin lainaan – tyttöjen omaa Tytöt -laulua:

Kannattaa kokeilla itsensä häpäisyä

siihen ei kuole, kokeilin, oon vielä hengissä

Harva elää niin kuin opettaa, mutta PMMP on tehnyt niin kuin hoilaa.

He ovat iloisesti ja yhä uudelleen häpäisseet itsensä lavalla, mutta pysyneet hengissä ja järjissä.

Kun nämä mimmit pomppasivat vuosikymmen sitten Suomen musiikkikartoille, heillä oli uudenlaiset asenteet. He heiluivat, huojuivat, pyörivät, hyppivät, kyykkivät, liihottivat. He näyttivät suhtautuvan lavaliikuntaan kuin monet äijät elämään: tekivät mitä halusivat, esiintyivät niin kuin huvitti.

Hillittömän osuvia ja koskettavia kappaleitaan he lauloivat täysin kreiseissä asuissa.

Jo vuosikymmenen ajan PMMP:n vaatekaapista on löytynyt aina uutta päälle pantavaa. He ovat esiintyneet lavoilla, levyjen kansissa ja lehtikuvissa kiltteinä koulutyttöinä, romanttisina merimiehinä, kavalina merirosvoina, värikkäinä paratiisilintuina, ylväinä miekkailijoina, eteerisinä morsiamina ja rehvakkaina peppipitkätossuina.

Ihan vain esimerkiksi.

Eivätkä he silti ole vaikuttaneet falskeilta. Paitsi lavashow’llaan myös vaatevalinnoillaan yhtye on näyttänyt meille muille, että ihminen voi olla mielettömän vapaa, kunhan ei ota itseään vallan vakavasti.

* * *

Mutta miksi juuri PMMP:n pukeutuminen lähti lähes alusta oikealle raiteelle? Laulajien rohkeuden ja tyylitajun lisäksi syynä taisi olla Mira Luodin siskopuoli Kirsi Ailio. Hänen ja hänen kaverinsa Nanda Björklundin ompelukoneet ovat surranneet laulajille asuja, jollaisia ei ole kenelläkään – koko maailmassa. Ja mikäs on ollut surratessa, kun molemmilla laulajilla on hyvät kropat ja kauniit kasvot.

Otetaan esimerkiksi tämän kesän esiintyminen Ruisrockissa. Vesala ja Luoti olivat pukeutuneet mustiin soturimaisiin asuihin, jotka olisivat voineet olla Matrix-elokuvasta. Paljetteja, nahkaa, leveitä vöitä, pikkuruisia shortseja ja verkkosukkia. Asu-cocktail oli siinä määrin kiihdyttävä, että jopa Ilta-Sanomien miespuolinen musiikkikriitikko raportoi vaatteiden yleisössä synnyttämästä värinästä.

Sitä paitsi pisteet siitä, että Vesala ja Luoti ovat uskaltaneet kokeilla aina vain uusia kampauksia, hiusvärejä ja leikkauksia. Ja siitä, että ne kaikki ovat näyttäneet hyviltä.

* * *

Duon ystävänä sitä olisi mielellään nähnyt, millä tyylillä yhtye olisi vanhentunut. Tuskin heille olisi ainakaan käynyt niin hassusti kuin Madonnalle, joka vielä 50-vuotiaana hyppää konserteissaan saparot päässä hyppynarua.

Luoti ja Vesala ovat pitkin matkaa pitäneet toista jalkaa PMMP:n ulkopuolella. Samalla kun he ovat myyneet noin 370 000 levyä, he ovat kasvaneet aikuisiksi ja synnyttäneet lapsia. He ovat näytelleet teattereissa ja elokuvissa. Vesala on kirjoittanut sanoja muille suomalaislaulajille ja jopa kääntänyt Abba-miesten supersuositun ja Helsingin Ruotsalaisessa teatterissa esitetyn Kristina från Duvemåla -musikaalin. PMMP:n jälkeinen elämä on siis jo hyvässä vauhdissa.

Hyvät Paula ja Mira, ennen kuin erotaan niin muistetaan, että niin se on kuin teidän laulussa lauletaan: matka jatkuu jatkuu vaan.

[nggallery id=91]

 

 

X