Tyylituomari: Satu Taiveaho – poliitikon piruetit muodin maailmassa

Joskus joku ihminen katoaa kuvasta ilman, että häntä huomaa kaivata. Mutta kun hän tulee takaisin, kaikki on vähän paremmin: elämä soljuu taas kuin joki uomassaan, aamupuurosta maistaa jälleen kaikki neljä ravitsevaa viljalajiketta, ja pimeitä öitäkin näyttäisi valaisevan ikuinen täysikuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Satu Taiveaho oli toukokuussa 2009 liian nuori pukeutuakseen röyhelökauluksiin ja rintarosseihin kuin nuorekkuutta tavoitteleva eläkeläinen, jolle asu sen sijaan olisi sopinut mitä parhaiten. Seurassa puoliso Antti Kaikkonen. Kuva: Pekka Nieminen/Skoy.

Joskus joku ihminen katoaa kuvasta ilman, että häntä huomaa kaivata. Mutta kun hän tulee takaisin, kaikki on vähän paremmin: elämä soljuu taas kuin joki uomassaan, aamupuurosta maistaa jälleen kaikki neljä ravitsevaa viljalajiketta, ja pimeitä öitäkin näyttäisi valaisevan ikuinen täysikuu.
Teksti:
Sami Sykkö

Puhun Satu Taiveahosta.

Entinen poliitikko palasi elämäämme viime viikonloppuna, jäätanssiohjelman tähtenä.

Kun vaaleahiuksinen sosiaalidemokraatti tuli ensi kerran mukaan valtakunnan politiikkaan, hän oli kuin varhaiskevät, täynnä lupausta huomisesta, jonne Taiveaho itse katseli suurilla ihanilla silmillään.

Muistan yhden hänen varhaisista televisioesiintymisistään. Taisi olla 26-vuotiaan kansanedustajan ensimmäinen työpäivä Eduskunnassa, kun häntä ja kahta muuta aloittelijaa haastateltiin. Muita uutukaisia en painanut mieleeni, mutta Taiveahossa oli magiaa.

Hän näytti puhtaan viattomalta ja vilpittömän valoisalta, mutta ennen kaikkea mieleen jäi omintakeinen kampaus. Taiveahon pää oli permanentattu pienille kikkuroille, jotka tuoreen kansanedustajan puhuessa ja keikuttaessa päätään vispasivat kuin nuoren koivun lehdet syysmyrskyssä.

Ajattelin, että toivottavasti tuota latvaa eivät poliittiset ristiriidat tuiverra lättänäksi. Ja että jossain päin Suomea permanentti on ilmeisesti vielä nuorisomuotia.

* * *

Taiveaho tarjosi kahtena kansanedustajakautenaan yleisölle paljon ohjelmaa. Hänellä oli suloinen työpaikkaromanssi, joka päätyi häihin: Taiveaho ja keskustalainen Antti Kaikkonen sanoivat tahdon kesken Taiveahon toisen vaalikauden. Mutta oli ikävämpiäkin asioita ­– epäonnisia lapsentekoyrityksiä ja aviomiehen rikosepäilyjä.

Oli myös puhetta työuupumuksesta. Se kosketti tällaista tavallista äänestäjääkin, sillä Taiveaho vaikutti nuorelta ihmiseltä, joka koetti aina parhaansa ja kaikkensa kaikilla rintamilla samaan aikaan.

Myös pukeutumisessa.

Valitettavan harvoin tikka silti osui tauluun. Jos Taiveahon ylle sattui pukeva vaate, kampaus oli liian barbiemainen. Jos hiukset olivat kohdillaan, rouvamaiset kengät olisi pitänyt polttaa.

Taiveahossa oli kaikki ainekset glamour-kansanedustajaksi, mutta mahdollisuudet hän hukkasi käymällä ostoksilla jossain vaatekaupassa, jossa hänelle myytiin halvan näköisiä jakkupukuja, nahkatakkeja ja iltapukuja.

Kaikista vaatekaapin muotopuolista huolimatta Satu Taiveaho oli ihmeen koskettava kaunotar. Hän hehkui sisäistä valoa, eikä häntä katsoessaan päässyt eroon ajatuksesta, että suurine silmineen ja valloittavine hymyineen hän muistuttaa hiukan Päivi Räsästä.

* * *

Mutta eipä muistuta enää. Katsoitteko viikonloppuna Neloskanavan uutta tositv-ohjelmaa Dancing on Icea? Siinä julkkikset opettelevat luistelemaan, ja Taiveaho liiti jo ensimmäisessä osassa jäällä valloittavan taitoluistelijan Mikko Minkkisen parina rajun rokkibiisin tahdissa.

Räsästä olisi vaikea nähdä samanlaisessa seksikkäässä luisteluasussa, vaikka tukena soisi minkälainen virsi.

Ehkä luistimeni irtoaa jo jäästä, mutta tekisi mieli sanoa, että Taiveaho­–Minkkinen olivat pinkeissä puvuissaan hetkittäin melkein kuin Irina Rodnina ja Aleksandr Zaitsev aikoinaan. Voittamattoman neuvostoparin liikkeet ja vaatteet olivat toki vieläkin linjakkaampia ja dynaamisempia, mutta Taiveahon sääretpä olivat Rodninan koipia pidemmät!

Eikä ihme, jos entinen poliitikko vähän vaappui ja jäykisteli kesken ohjelman. Taiveahon paluu julkisuuden liukkaille jäille alkoi kaatumisella harjoituksissa, josta seurasi aivotärähdys. Sen jälkeen hän harjoitteli luistelua naurettavan näköinen pyöräilykypärä päässään.

Mutta turvallisuus ennen kaikkea!

Politiikan jättänyt Taiveaho on nykyisin paitsi televisiotähti myös sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja. Ensimmäisen lähetyksen perusteella siviilityylin uusista pirueteista ei pysty sanomaan mitään, mutta luistelupukeutumisessa on enää vain vähän teroittamista.

[nggallery id=97]

 

X