Tyylituomari: Tanja Karpela – Rumat ne vaatteilla koreilee

Tyylituomari Sami Sykön käsittelyssä on tällä kertaa monen roolin nainen, ex-missi ja -ministeri Tanja Karpela.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyylituomari Sami Sykön käsittelyssä on nyt ex-missin ja -ministerin Tanja Karpelan tyyli. Kuva: Pekka Holmström/Skoy

Tyylituomari Sami Sykön käsittelyssä on tällä kertaa monen roolin nainen, ex-missi ja -ministeri Tanja Karpela.
Teksti:
Sami Sykkö

Suomen naiset, oletteko koskaan ajatelleet, millainen roolimalli teillä on Tanja Karpelassa? Hän on noussut huipulle tai ainakin julkisuuteen jo kolmella uralla, ja jokaisessa tehtävässä hän on pystynyt tuomaan esiin aina uudenlaisia avuja: Seura-lehden Aurinkotyttönä ja Miss Suomena oli tärkeintä kauneus, ministerinä järki ja nyt on vuorossa sydän. Entinen kulttuuriministeri kouluttaa koiria televisiossa ja pelastaa kaltoin kohdeltuja eläimiä hyväntekeväisyystyönä.

Uusi rooli on niin sympaattinen, että Karpelaa haluaisi kohdella pitsihansikkain, suunnilleen samanlaisin, jotka olivat osa Karpelan hääpukua, kun hän meni naimisiin ensimmäisen kerran vuonna 1995.

Mutta kun katsoo hääkuvaa, hyvät aikeet lipuvat hattaroina pois. Sillä tuo unohtumaton puku kertoo kaiken Karpelasta pukeutujana. Tärkeänä päivänään hän ei ilmeisesti osannut päättää, mitä laittaisi ylleen. Niinpä hän laittoi kaiken. Puvun malli oli samanlainen kuin linnanneidoilla aikoinaan, ja sen olkapäitä koristivat suureelliset pitsikerrostumat, tiaran päällä oli näyttävä huntu, ja koko komeuden kruunasi aurinkovarjo, joka näytti kasalta puhviverhoja.

Mutta pian oli edessä muutos. Vuosituhannen vaihteessa Karpela oli jo eduskuntavaalien äänikuningatar ja kansanedustaja, joka leikkautti uskottavan polkkatukan. Samalla entinen alusvaatemalli alkoi käyttää säkkejä, jotka olivat kaukaista sukua jakku-nimiselle vaatteelle. Mammatyylinsä hän saattoi silata metallisankaisilla silmälaseilla ja erittäin järkevän näköisillä kengillä.

Välillä saatiin maistaa eksoottisempia makuja. Esimerkiksi kesällä 2005 tuolloinen kulttuuriministeri Karpela pukeutui budjettiriiheen kuin olisi kävellyt menomatkalla intialaisen basaarin läpi, ja sieltä olisi – sovittamatta – tarttunut matkaan vihreäoranssi puuvillatunika, johon ministeri oli yhdistänyt leveät harmaat housut ja paksun ruskean herrain nahkasalkun. Mutta jos pukeutuminen olikin vähän solmussa, pääasia tietysti oli, että ministeriön asiat pysyivät hanskassa.

Vaikka Karpela on seissyt kameran edessä kuvattavana koko aikuisen ikänsä, hän ei oikein näyttänyt löytävän siviilityyliä, joka sopisi kameran eteen.

Poliitikonuransa viimeisinä vuosina tyyli alkoi kuitenkin löytyä, ja Karpela alkoi taas näyttää siltä upealta naiselta, joka hän on. Jakut istuivat paremmin, ja tukka saattoi olla reippaasti poninhännällä. Jossain vaiheessa se sai takaisin vaaleamman värinsäkin.

Tyylivuoden kohokohtia ovat olleet presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlat. Karpela on ollut yksi linnan kuningattarista, on päällä ollut mitä tahansa. Aivan omaa luokkaansa oli esimerkiksi se vuoden 2000 valkoinen korkeakauluksinen iltapuku, jonka suuret hihat heiluivat kuin ortodoksipiispoilla pääsiäisyönä. Menestyksiäkin on ollut. Onnistunein puku oli vuoden 2007 räiskyvän punainen asu, joka esitteli elegantisti Karpelan kaikkia parhaita puolia.

Nyt koirankasvattaja-Karpelalla on maanläheisempi meno. Televisiossa hän pukeutuu rentoon toppatakkiin, ja hänet on nähty hevoskisoissa metsän väreissä.
Vaikuttaakin siltä, ettei Karpelan seuraavaa vetoa voi koskaan ennustaa, sillä tyyli saattaa heilahtaa mihin tuulensuuntaan tahansa.

Mutta eikö siinä olekin omat etunsa? Katsoja pysyy kiinnostuneena, kunhan pysyy vauhdissa mukana. Ja totuuden nimissä, onhan Tanja Karpelaa hyvä katsoa, oli päällä millainen säkki tahansa.

[nggallery id=52]

X