Voiko pitkäaikaissairas matkustaa? Huomioi nämä 10 asiaa

Kohdemaan yleisimmät sairaudet uhkaavat myös matkailijaa. Erityisesti pitkäaikaissairaan on syytä miettiä, millaisia riskejä on valmis matkalla ottamaan ja perehtyä tarkoin matkavakuutukseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matkustaminen on mahdollista pitkäaikaisairaallekin.

Kohdemaan yleisimmät sairaudet uhkaavat myös matkailijaa. Erityisesti pitkäaikaissairaan on syytä miettiä, millaisia riskejä on valmis matkalla ottamaan ja perehtyä tarkoin matkavakuutukseen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Savela

1. Mitkä ovat yleisimmät matkasairaudet?

Tavalliset taudit, kuten hengitystie-infektiot ja ripuli, ovat yleisiä myös matkoilla. Riippuu myös, minne päin matkustaa, koska matkailija saa paikallisten tavoin kohdemaan yleisimpiä sairauksia. Euroopassa yleisimmät taudit ovat melko samanlaisia. Tosin joissakin Euroopan maissa riski saada A-hepatiitti on suurempi kuin toisissa, ja esimerkiksi puutiaisaivokuumetta on enemmän Itävallassa, Baltian maissa ja Ahvenanmaalla kuin muualla Euroopassa. Myös omat törttöilyt vaikuttavat siihen, miten matka menee. Liiallinen alkoholinkäyttö voi johtaa tapaturmaan tai lisätä riskiä tulla väkivaltaisesti ryöstetyksi.

2. Milloin viimeistään rokotukset on otettava ennen matkaa?

Riippuu siitä, minne ollaan matkustamassa. Oma rokotussuoja ja tarvittavat rokotteet on hyvä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Kaukomaille matkustettaessa voi tarvita esimerkiksi B-hepatiittia varten kaksi rokotetta, jotka on pistettävä kuukauden välein, mutta keltakuumerokotteen ehtii ottaa vielä kymmenen päivää ennen matkaa. Jos käytössä on immunosupressoiva lääkitys eli vastustuskykyä alentavaa lääkitys, aikaa täytyy varata useita viikkoja jo ennen rokotteen ottamista, sillä lääkitystä voidaan joutua ensin purkamaan.

3. Millaisia lääkkeitä kannattaa ottaa matkalle mukaan?

Särky- ja kuumelääkettä, kuumemittari, haavanhoitoaineita ja sidontatarpeita on aina hyvä olla mukana. Tropiikkiin suuntautuvalla reissulla matka-apteekkiin kannattaa pakata hyönteiskarkotetta, aurinkosuojavoidetta sekä kutinaa ja ihon tulehdusta lievittävää voidetta, esimerkiksi mietoa kortisonivoidetta. Mukaan voi varata myös limakalvoja supistavia nuhatippoja ja silmien kostutustippoja. Huuliherpeksestä kärsivän on hyvä ottaa voidetta mukaan, sillä aurinko voi edesauttaa herpeksen esiintuloa. Neuvoa matka-apteekin sisältöön voi etsiä THL:n Matkailijan terveysoppaasta tai kysyä apteekista.

4. Miten ripulia ehkäisee parhaiten?

Käsihygieniasta pitää huolehtia tarkasti, mutta myös ruokia joutuu valitsemaan, mikäli ripulin haluaa välttää. Tällöin ei kannata syödä pehmeäksi keitettyjä kananmunia, munakasta eikä majoneesia. Raakaa munaa sisältävien ruokien tiedetään monissa maissa levittävän salmonellaa. Kaikki kylmänä tarjoiltava, kuten kylmät leikkeleet, merenelävät, kastikkeet ja jälkiruoat kannattaa jättää syömättä. Kunnolla kypsennetyt ja kuumina tarjottavat ruoat ovat sen sijaan turvallisia. Ripuliriski piilee myös marjoissa sekä hedelmissä ja vihanneksissa, joita ei voi itse kuoria. Myös pakkaamaton maito, jäätelö ja tuorejuusto kannattaa jättää syömättä ja nauttia juomista ilman jäitä.

5. Milloin ripulin takia on syytä hakeutua hoitoon?

Pienet lapset ja vanhukset ovat nopeasti alttiita elimistön kuivumiselle, varsinkin jos ollaan kuumissa oloissa ja ripulista kärsivällä on kuumetta ja hän oksentaa. Silloin on syytä hakeutua lääkäriin. Pienten lasten ja vanhusten olisi heti ripulin alettua hyvä aloittaa ripulijuoman nauttiminen. Niitä voi ostaa turvallisesti myös matkakohteen apteekista. Niistä käytetään englanninkielistä nimitystä oral rehydration solution eli ORS. Myös terveen aikuisen on syytä mennä lääkäriin, jos korkeakuumeinen ripuli ei mene päivässä ohi tai oireiluun liittyy kovaa kipua.

© Rami Marjamäki/Otavamedia

6. Jos joutuu ulkomailla sairaalaan, mistä tietää, onko hoito hyvää?

Matkaoppaalta ja Suomen tai jonkun toisen EU-maan konsulaatista voi kysyä neuvoa hyvästä sairaalasta. Sairaalaan joutuessa kannattaa aina ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä matkavakuutuskortissa olevaan päivystysnumeroon, jotta sairaalamaksujen maksaja saadaan vahvistettua. Aina hoitoa ei edes saa ennen kuin maksaja on varmistunut. Samalla vakuutusyhtiöltä voi kysyä myös sairaalan tasosta, mahdollisuudesta päästä Suomeen hoitoon tai ainakin mahdollisuudesta keskustella suomalaisen lääkärin kanssa.

7. Uskaltaako ulkomailla määrätyt, vahvat lääkkeet ottaa huoletta?

Ei, koska lääkkeiden laadun valvonta on hyvin vaihtelevaa. Tavallisiin halpoihin antibiootteihin riskiä ei yleensä liity, mutta kalliiden malaria- ja potenssilääkkeiden sisällöstä ei ole täyttä varmuutta. Hoitoon kannattaa mennä luotettavana pidetyn lääkärin luokse ja tarkistaa hänen luottonsa apteekkiin, jos lääkkeet on tarkoitus hankkia. Herkästi vatsataudin saavan voi olla viisasta hankkia lääkkeet varmuuden vuoksi mukaan jo kotimaasta. Varsinkin työmatkalaiselle se on suositeltavaa.

8. Pitääkö korva- tai poskiontelotulehduksen parantua, ennen kuin voi lentää ulkomailta kotiin?

Kyllä. Lentäminen sekä korva- että poskiontelotulehduksessa voi olla hyvin kivuliasta, koska paineiden tasaaminen ei onnistu normaaliin tapaan. Jos sairaana on ehdottoman pakko matkustaa, pari tuntia ennen lentoa kannattaa ottaa antihistamiinia ja särkylääkettä ja pitkällä lennolla uusi annos kuuden tunnin jälkeen. Nenään kannattaa laittaa limakalvoturvotusta lievittäviä nuhatippoja ja antaa niiden valua kunnolla nieluun saakka. Silloin ne avaavat myös korvatorvea, joka tasoittaa korvien painetta.

Rantaravintoloissa on mahdollisuus aterioida varpaat hiekassa tai vedessä. Ilta-aikaan nähdään usein kosintoja. © Aruban matkailutoimisto

9. Miksi matkavakuutus kannattaa ottaa?

Sairastaminen voi tulla todella kalliiksi, ellei vakuutusta ole. Matkavakuutusta otettaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota pienellä präntillä oleviin asioihin. Moni vakuutusyhtiö esimerkiksi pesee varsin nopeasti kätensä sairauden hoidosta, joka on diagnosoitu jo kotimaassa. Samoin käy, jos törttöilee alkoholin vaikutuksen alaisena. Vaarallisia lajeja kuten sukeltamista, vuorikiipeilyä ja riippulentoa varten tarvitsee erillisen vakuutuksen. Ennakkovalmistautuminen ennen matkaa on tärkeää. Jos jokin asia mietityttää tai matkalla tulee ongelmia, THL:n nettisivuilta voi aina tarkastaa asioita.

10. Mitä pitkäaikaissairaan pitää ottaa huomioon ennen matkalle lähtöä?

Matkakohde kannattaa valita oman kunnon mukaan. Matkalle kannattaa lähteä vain, kun sairaus on hyvässä hoitotasapainossa. Säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä on otettava riittävästi mukaan, varmuuden vuoksi vähintään kahden viikon lääkkeet yli matkan tarpeen. Lentokoneessa lääkkeet kuljetetaan käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissa, mutta lentoyhtiön rajoitukset on syytä tarkistaa ennen lähtöä. Apteekista voi ostaa todistuksen, jolla voi todentaa, että lääkkeet ovat omia.

Asiantuntijana Hanna Nohynek, ylilääkäri, KVTH (=kansainvälisen terveydenhuollon erityispätevyys) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Rokotusohjelmayksikkö.

Juttu on ensikerran julkaistu Seurassa 21/2013.

Tämän jutun lukeneet kiinnostuivat myös:

 

X