Rakkaus taipuu ja taivuttaa - Laulaja Teppo Ruohonen tietää, millaista on suudella yhdeksän senttiä pidempää naista

Varpu ja Teppo Ruohosen suhde alkoi, kun Teppo lupautui kantamaan nuoren naisen pystybassoa. Myöhemmin suhdetta ovat lujittaneet sekä munkki Wilfrid että keskinäinen kilpailu anteeksiantamisessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Meistä on tullut vanha seesteinen aviopari”, Varpu ja Teppo Ruohonen nauravat.

Varpu ja Teppo Ruohosen suhde alkoi, kun Teppo lupautui kantamaan nuoren naisen pystybassoa. Myöhemmin suhdetta ovat lujittaneet sekä munkki Wilfrid että keskinäinen kilpailu anteeksiantamisessa.
(Päivitetty: )
Teksti: Kimmo Rantanen

Syksystä kevääseen laulaja Teppo Ruohosella on sama rituaali joka iltapäivä. Hän ajaa toimistolta hetkeksi kotiin ja keittää kahvit töistä tulevalle opettajavaimolleen Varpulle.

”Voisin hyvin käydä kaupungilla kahvilla, mutta menen kotiin. Se on meille yksi päivän tärkeimmistä hetkistä”, Teppo paljastaa.

Iltapäivän kahvihetken ohella parilla on toinenkin yhteinen rituaali. He lukevat aamuisin katolisen munkin Wilfrid Stinissenin kirjasta kullekin päivälle kirjoitetun tekstin. Joskus yksikseen, joskus ääneen toisilleen.

”Kirja on luettu irtolehtipainokseksi. Sen viisaat tekstit ovat salaa tehneet työtään parisuhteenkin eduksi.”

Tänään munkin teksti korostaa hyvään tähtäävien tekojen merkitystä: ”Rakkaudesta tekosi saavat tärkeimmän laatunsa. Se on arvokkaampaa kuin tekojen tehokkuus. Joka kerta kun tarkoituksesi on hyvä, rakkauden taso maailmassa nousee. Rakkaus ei mene koskaan hukkaan. Rakastaminen ei ole koskaan turhaa.”

Ei ihme, että pari on kehittänyt omia rakkaudentekojaan. Ennen töihin lähtöään Varpu kattaa aamiaispöytään mysliainekset keikalta yöllä palanneelle miehelleen. Teppo puolestaan hoitaa aamupäivisin tiskit, käsin. Tiskikoneen hajottua ei taloon hankittu uutta.

Ujo nuori mies on pitänyt pystybassoa soittavalle tytölle antamansa lupauksen kohta 40 vuotta.

Tapaaminen

Varpun ja Tepon suhde alkoi suoraan kosinnalla. Tai niin Varpu sen ajatteli, kun Teppo viimein rohkaistui puhumaan Zambalaya-nimisessä orkesterissa pystybassoa soittavalle tytölle.

Kumpikin muistaa lauseen edelleen: ”Jos olisit mun kanssa, kantaisin miljoona kertaa sun bassoa.”

”Olin ihaillut Varpua matkan päästä. Tuolla se taas menee, nytkään en uskalla mennä juttelemaan. Lause vaati multa tosi paljon, mutta olihan se vähän ylimitoitettu”, Teppo myöntää.

Lupaus basson kantamisesta kolahti Varpuun, joka joutui kanniskelemaan isoa ja painavaa soitintaan.

”Siihen lauseeseen sisältyi niin paljon. Ei kukaan ikinä sanonut bassosta muuta kuin: ’Ai, sä soitat bassoa’. Teppo näki asian jotenkin pidemmälle.”

Ilmassa oli kipinöintiä.

”Me katsoimme likkakaverin kanssa, että tuolla se on, mennään täältä, niin tullaan vahingossa vastaan”, Varpu muistelee.

Kun seurustelu sitten alkoi, Teppo piti minkä lupasi. Kantoi bassoa tarvittaessa tai kuskasi sitä autolla.

Eikä tilanne ole muuttunut. Varpu soittaa yhä, ja perheeseen on aina hankittu sellainen auto, että basso mahtuu kyytiin.

Totuttelua

Varpu ja Teppo suhteensa alkuvaiheessa toukokuussa vuonna 1977. ©PASI LEINO/OTAVAMEDIA

Varpun ja Tepon tavatessa vuonna 1977 Tepolla oli takanaan jo mittava ura.

”Teppo taisi sanoa, että ei me Matin kanssa enää kauan lauleta.”

Toisin kuin lupaus basson kantamisesta, arvaus ei pitänyt kutiaan. Ura jatkuu.

Puolitoista vuotta tapaamisen jälkeen Varpu ja Teppo sanoivat tahdon Turun linnan kirkossa.

Keikkailevan artistin puolisona oleminen vaati Varpulta totuttelua.

”Teppo oli paljon viikonloppuja poissa. Se oli aluksi outoa. Mietin, miten tässä nyt kuuluu olla. Kun Teppo tuli keikoilta kotiin, olisin heti halunnut tehdä yhdessä jotakin. Teppo joskus suostuikin, vaikka oli väsynyt.”

Varpu kulki keikoilla mukana, mutta ei pitemmän päälle viihtynyt. Hän koki välillä veljesten matkassa olonsa ulkopuoliseksi.

”Vähän siinä tunsi olevansa kolmas pyörä, mutta oli meillä hauskoja Lapin-reissuja. Olen myös ajatellut, että keikkailu on heidän työtään. Ei Teppokaan tule minun mukanani koululle.”

Mustasukkaisuutta Varpu ei myönnä tunteneensa.

”Mustasukkainen ei kestäisi tällaisessa liitossa, jossa toinen keikkailee ympäri Suomea”, Varpu toteaa.

”Varpulla on kavereita ja omia rientoja. Ei hän ole jäänyt kotiin roikkumaan”, Teppo kertoo.

Kriisin paikka

Matin ja Tepon suosio räjähti 1980-luvulla. Tuli hitti hitin perään: Kaiken takana on nainen, Pidä itsestäsi huolta, Mä joka päivä töitä teen. Samaan aikaa veljekset pyörittivät levy-yhtiötä.

”Meidän firma oli silloin suurimmillaan, Helsingissä oli sivukonttori. Kun tultiin rundilta, aamupäivisin oli palavereita. Se söi miestä. En tainnut käydä kotona muuta kun lapset tekemässä.”

Parille syntyi kolmen vuoden välein tytär ja kaksi poikaa, esikoinen 1981.

”En niistä vuosista muista oikein mitään. Se oli niin hektistä aikaa. Kaikkea oli vähän liikaa”, Varpu sanoo.

Hän oli pitkälti yksin vastuussa lapsista. Arjen pyörittämisessä riitti puuhaa.

”Yritimme kyllä löytää yhteistä aikaa ja pitää lomaa. Kokeilimme sellaista, että ostimme matkailuvaunun. Lähdimme sen kanssa jopa ulkomaille, koska Suomessa joku tuli aika pian leirintäalueella tarjomaan kuppia.”

Kiireiset vuodet olivat myös kriisin vuosia. Ei kuitenkaan sellaisia, että avioliitto olisi ollut katkolla. Kaksi rauhallista ihmistä pystyi sopimaan asiat puhumalla. Välillä annettiin pölyn laskeutua.

”Kummankin vanhempien ja veljieni apu auttoi paljon. En ollut sillä tavalla yksin. Kun lapset olivat pieniä, ajattelin kyllä välillä, että ei tässä ole mitään järkeä”, Varpu kertoo.

Teppo joutui tosissaan miettimään elämänarvojaan. Hän löysi hengellisyyden.

”Meni liian lujaa. Vauhti veti miehen niin tyhjäksi, että se oli pakko täyttää jollakin”, Teppo täsmentää.

Lehdet kirjoittivat, että Teppo on tullut uskoon. Ruohosilla elämänarvojen pohtiminen näkyi myönteisenä asiana.

”Se poiki kaikenlaista mukavaa. Kävimme muun muassa perheleirillä. Jossain vaiheessa myös esiinnyimme kirkoissa yhdessä.”

Varpu suhtautui Tepon hengellisyyteen alusta asti myönteisesti, samoin lapset. Se oli tavallaan luonteva siirtyminen elämässä eteenpäin.

”Olen aina iloinen, jos ihminen ruotii vähän syvemmältä elämää. Toisaalta tämä ei ollut ihan yhtäkkinen juttu, Teppoa on aina kiinnostanut elämä itsessään”, Varpu sanoo.

Vaikka vauhti oli kova, Teppo ei koskaan kokenut itseään bisnesmieheksi. Elämän ytimessä oli halu olla artisti.

”Mitä enemmän haalii kaikenlaista, sitä suuremmat ovat paineet. Tämän ajan suurimpia ongelmia on se, että maailma on täynnä tavaraa, jota kukaan ei halua”, Teppo toteaa.

Parasta aikaa


Parin yhteisiin intohimoihin kuuluu Rooma. Ikuisessa kaupungissa he käyvät kirkoissa, oopperassa ja jalkapallo-otteluissa. ©PASI LEINO/OTAVAMEDIA

Teppo on Varpua yhdeksän vuotta vanhempi. Ikäero ei ole heidän suhteessaan koskaan ollut ongelma.

”Olen joskus ajatellut, että olen vanhana syntynyt. Olin parikymppinen, kun tapasimme, eikä ikäero minua haitannut.”

Teppo heittää, että ikäeroa enemmän mietitytti miten suudella yhdeksän senttiä pidempää tyttöystävää.

Hyvin se sujui, rakkaus taipuu ja taivuttaa.

Varpu on yhä työelämässä. Vaikka Teppo vitsailee lompakossaan olevasta eläkeläiskortista, eläköitymisestä ei ole tietoakaan. Eikä Varpu sitä esiintymisestä nauttivalta Tepolta vaadi.

”Heidän suosiossaan on alkanut taas uusi hieno vaihe. Teppo saa virtaa hyvistä keikoista.”

Kesä keikkoineen tulee olemaan kiireistä aikaa. Se tietää kaipuun hetkiä.

”Kaipaan keikoilta Varpun luo. Yhä enenevässä määrin rundeilla kelaan, että enää kaksi päivää tai enää 12 tuntia niin pääsen Varpun luokse. On hienoa, kun tulen kotiin. Koti on turvapaikka.”

Aina kun matkaa on alle 300 kilometriä, Matti ja Teppo ajavat yöksi kotiin. Lähes 50 vuoden keikkailun jälkeen hotelliyöt eivät enää houkuta. Kotona Teppoa odottaa usein yöpalaksi Varpun tekemä täytetty croissant.

Vapaahetket pari viettää kesäisin mökillä. Talvella matkataan ulkomailla. Varpu ja Teppo rakastavat Roomaa.

Teppo opiskeli nuorena roomalaista kirjallisuutta. Ikuisessa kaupungissa he käyvät kirkoissa, oopperassa ja katsomassa jalkapalloa.

”Alusta asti meillä on ollut yhteisiä menoja, ja kemiat ovat toimineet. Oikeastaan todelliset ystävätkin olen löytänyt Varpun kautta.”

Lapsenlapsi Noelin mielestä on selvää, miksi isovanhemmat ovat yhdessä: se on se, kun te tykkäätte toisistanne.

Teppo tunnustaa rakkauttaan myös runomuodossa: ”Olet tuonut parhaat puoleni esiin/ olen päässyt kanssasi syvempiin vesiin/ sinä tiedät mitä on kuoreni alla/ se on selvinnyt sinulle rakastamalla.

Vuosien saatossa Varpu on saanut Tepolta kymmeniä vastaavia rakkaudentunnustuksia.

Pari tiedostaa, että yhteiselo ei ole itsestäänselvyys. Mielessä on kirkkaana papin häissä antama neuvo: kilpailkaa anteeksiantamisessa.

Kisaa käydään varsinkin silloin, kun riidat johtavat mykkäkouluun. Kumpikin miettii tykönään riidan syitä ja lopulta tilanne laukeaa.

”Päässä rupeaa pyörimään anteeksianto-kilpailu ja mykkäkoulu loppuu siihen, että jompaakumpaa alkaa naurattaa.”

Arkisten, rakkaudellisten huomionosoitusten merkitys on parin elämässä korostunut, kun viimeinen lapsista lähti vuoden 2012 lopulla kotoa. Vaikka talo täyttyy usein lastenlasten iloisesta touhusta, kaksinoleminen on pitkästä aikaa uutta ja erilaista.

”Meistä on tullut vanha, seesteinen aviopari”, Varpu nauraa.

 Lue myös:

Mikä on Matin ja Tepon suosion salaisuus? Kesälavojen kestosuosikit hurmanneet jo 45 vuotta

X