Kulttuurivaikuttaja Ronja Salmi pitää yrittäjyyttä superhelppona: ”Olen onnekas, että oma sukupolveni on yritysmyönteinen”

Ronja Salmen ikäisille yrittäjyys ei ole mikään peikko vaan mahdollisuus toteuttaa itseään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ronja Salmi on selvästi nuorin ohjelmajohtaja Helsingin kirjamessujen historiassa. ”Se oli koko alalta rohkea veto”, hän sanoo valinnastaan.

Ronja Salmen ikäisille yrittäjyys ei ole mikään peikko vaan mahdollisuus toteuttaa itseään.
Teksti:
Milla Ollikainen

Kymmenen sekuntia.

Ronja Salmen mukaan suunnilleen niin kauan ehtii yleensä kulua haastattelun alkamisesta, ennen kuin hänen ikänsä otetaan esille.

Tehdään siitä nyt sitten numero – se numero on 25.

Salmen ikä ei ehkä herättäisi niin paljon huomiota, ellei häntä olisi valittu Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajaksi. Vuodesta 2001 järjestetyt messut ovat Suomen suurin kirja-alan tapahtuma, joka vetää vuosittain noin 80 000 kävijää.

Helsingin Sanomat kirjoitti tammikuussa 2018, että tuolloin vielä 24-vuotias Salmi ”nousi yhdessä yössä Suomen merkittävimpien kulttuurivaikuttajien joukkoon”.

Tällä hetkellä televisiossa omaa ohjelmaa vetävä Salmi on monipuolinen kirjoittaja ja yrittäjä. Miten hän lupaa uudistaa kirjamessuja?

”Musta olisi ihanaa, jos ihmiset yllättyisivät kirjamessuilla. Ainutlaatuisuuden lupaus on parasta, mitä voitaisiin tehdä”, Salmi sanoo.

Jännää, että hän käyttää sanaa ainutlaatuinen. Se voi nimittäin tulla mieleen hänestä itsestäänkin.

On myös toisenlaisia sanoja. Esimerkiksi sellaisia, jotka saavat kanavajohtajat takajaloilleen.

Demojaksoa epäiltiin liian rivoksi

Ronja Salmen ohjelmaidealle oli sanottu jo monta kertaa ei. Hän pääsi tekemään siitä kuitenkin demojakson.

Jakson otsikkona oli pillu. Siistimmin sanottuna naisen lantionpohjan lihasten ja sukupuolielinten hoitaminen. Jaksossa pohdittiin myös sitä, miksi sukuelimestä on niin vaikea puhua.

”Aluksi se torpattiin, että tämä on liian rivo. Kohderyhmän katselussa porukka rakasti sitä”, Salmi sanoo.

Niinpä Salmi sai tahtonsa läpi. Mitä mietit, Ronja Salmi alkoi TV2:lla maaliskuussa. Pillun lisäksi ohjelmassa on käsitelty muun muassa rakkautta ja maailmanloppua.

TV-töitä Salmi on tehnyt jo lukioikäisestä asti. Hän aloitti uransa 17-vuotiaana Ylen koululaisohjelmissa, kuten Galaxissa. Television lisäksi hän on käsikirjoittanut sosiaaliseen mediaan, esimerkiksi draamasarjan Instagramiin.

Ihan perinteisiä kirjojakin Salmi on kirjoittanut viisi, joista viimeisin on syksyllä ilmestynyt tietokirja 12 tarinaa kirjoittamisesta.

Ei se siis ole mikään ihme, että Salmen ikää ja ansioluetteloa hehkutetaan.

”Kyllä mä ymmärrän, että se kiinnostaa ja hämmentää. Mutta ei se mua itseäni liikuta yhtään. En herää joka päivä ihmettelemään mun ikää ja saavutuksia. Mä elän mun elämää”, Salmi sanoo.

Kukaan ei kuulemma myöskään töissä huomauttele hänen iästään.

Omalla toimistolla se olisikin kummallista, sillä Salmen lähimmät työkaverit ovat hänen ikäisiään – ja hänen alaisiaan.

Superhelppo yrittäjyys on sukupolvikysymys

Ovessa on vanha metallinen kyltti: Consulate du Gabon.

Joskus aiemmin tässä valoisassa liikehuoneistossa Helsingin Vallilassa on sijainnut Gabonin konsulaatti. Nyt se on Ronja Salmen Ryöväri Oy:n koti. Yrityksellä on toimitusjohtaja Salmen lisäksi kaksi osa-aikaista työntekijää.

Gabon on tasavalta Keski-Afrikassa. Salmi ei ole käynyt siellä, mutta ihan hyvin olisi voinut käydä. Salmi on nimittäin sukupolvea, jolle esimerkiksi interreilaaminen Euroopassa ei ole mikään juttu. Piipahtamaan voi lähteä vaikka Afrikkaan tai Kaukoitään. Salmi on matkustellut muun muassa Yhdysvalloissa ja Kaakkois-Aasiassa.

”Se on vähän sillai, että koko maailma on sun osterisi”, Salmi sanoo.

Samalla tavalla Salmi tuntuu suhtautuvan työhön. Hän ei kysele lupia eikä millään tavalla pyytele anteeksi esimerkiksi sitä, ettei hän ole lukion jälkeen käynyt kouluja. Päinvastoin hän laskee sen itselleen eduksi.

”Yleensä 25-vuotiaat tekee kandia, elää opiskelijaelämää ja asuu kimppakämpissä. Mä oon uraputkessa ja elän sellaista vaihetta, joka on ehkä tyypillistä kolmivitosen elämää. Kyllä mä hetkellisesti tunnen jotain haikeutta ikätovereiden juttujen äärellä, että tuolla ne käy jossain Unicafessa syömässä ja niillä on joku essee, joka niiden pitää puurtaa.”

Esseiden sijasta Salmi on tehnyt töitä. Lasten ja nuorten maailman ja somen tuntevalle osaajalle on ollut kysyntää niin paljon, että oman yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi pari vuotta sitten.

Se oli Salmen mielestä ihan helppoa, mikä on myös sukupolvikysymys. Salmen ikäisille yrittäjyys ei ole mikään peikko vaan mahdollisuus toteuttaa itseään. Asiasta on tutkittuakin tietoa, jonka Salmi pudottelee muististaan: hänen ikäluokastaan joka viides pitää oman yrityksen perustamista mahdollisena.

”Olen onnekas, että oma sukupolveni on yritysmyönteinen. Se on vaan superhelppo tapa toimia.”

Laman aikana syntynyt sukupolvi ei muista lamaa vaan sen jälkeisen nousukauden. Salmi huomauttaa myös, että esimerkiksi kasvuyritysten Slush-tapahtuma on luonut nuorille positiivista kuvaa yrittäjyydestä.

Kun ensimmäinen Slush pidettiin Helsingin Messukeskuksessa, Ronja Salmi oli 15-vuotias vantaalainen koululainen.

Keskeneräinen feministi

Helsingissä syntynyt mutta Vantaalla kasvanut Salmi oli viisivuotias, kun hänen vanhempansa erosivat. Salmen ja pikkuveli jäivät äidin luo asumaan. Muutama vuosi myöhemmin kotiin muutti äidin uusi puoliso, joka oli nainen.

Salmi on kertonut sateenkaariperheestään avoimesti, vaikka siinä ei hänen mielestään olekaan mitään erityistä kertomista – se kun oli ihan tavallista perhe-elämää. Omalla tarinalla on kuitenkin ollut myös yhteiskunnallista merkitystä, erityisesti tasa-arvoista avioliittoa ajaneen Tahdon-kampanjan yhteydessä.

”Koin silloin tosi tärkeänä kertoa, että hei, se voi myös mennä hyvin. Ilmassa oli tosi paljon pelkoja ja vääriä olettamuksia, että olisi jotenkin vaarallista elää lapsuus sateenkaariperheessä.”

Suvaitsevaisuuden edistäminen on Salmelle tärkeää. Hän sanoo olevansa ”keskeneräinen ja epätäydellinen feministi”, joka haluaa puolustaa kaikkien tasa-arvoisia oikeuksia sukupuoleen, seksuaalisuuteen tai ihonväriin katsomatta.

Mitä mietit, Ronja Salmi on tehty nuorille kaupunkilaisille. Kohderyhmä ei kuitenkaan ole se ihmisjoukko, josta tarvitsisi olla erityisen huolissaan. Vaikka miehillä on edelleen enemmän valtaa kuin naisilla, syrjäytyneiden ja huono-osaisten miesten määrä kasvaa.

Siksi ohjelmassa nähdään keväällä jakso, jossa käsitellään miesten ongelmia.

”On surullista, että usein kun puhutaan miesten tasa-arvo-ongelmista, joku sovinisti hyökkää jostain nurkasta ja pilaa keskustelun. Silloin ei päästä oikeasti puhumaan asioista, vaan keskustelu menee öykkäreiden blokkaamiseen.”

Ronja Salmi

Ryöväri Oy:n kiireinen toimitusjohtaja sanoo tarkkailevansa omaa jaksamistaan. ”Mulla ei ole ketään sanomassa, että nyt olet Ronja tehnyt tarpeeksi, voit lähteä himaan.” © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Yllättäviä kohtaamisia

Helsingin kirjamessujen teemamaa on tänä vuonna Yhdysvallat. Siihen messujen ohjelmajohtaja ei voi vaikuttaa, saati siihen, millainen kirjakattaus Suomessa ilmestyy. Mutta messujen ohjelmaan Salmen valinnalla on kaiketi haluttu jotakin ihan uutta.

Kun vakiokävijä kävelee Messukeskukseen lokakuussa, huomaako hän uuden ohjelmajohtajan kädenjäljen heti jostain?

”Joo”, Salmi vastaa välittömästi ja itsevarmasti. ”Olen vaihtanut ilmeen ja kaikki lavojen nimet.”

Messujen esiintymislavat ovat tähän asti kantaneet sellaisia nimiä kuin Aleksis Kivi tai Edith Södergran. Salmi ei voi vielä paljastaa, millaisia uudet nimet ovat. Niitä tärkeämpää on kuitenkin sisältö. Ainutlaatuisuuden lupaus merkitsee esimerkiksi yllättäviä kohtaamisia, joita voi todistaa vain kirjamessuilla.

”Haluan sinne jotain, mitä ei ole missään muualla. Kirjaesittelyn voi lukea vaikka internetistä, ja haastattelujakin on vaikka missä. Mutta yritän löytää yllättäviä yhdistelmiä: että juuri tämä ihminen haastattelee juuri tätä kirjailijaa.”

Salmi on itsekin esiintynyt messuilla, ensimmäisen kerran julkaistuaan nuortenromaanin Ystäväni hevonen.

Rakkaus kirjoihin syttyi jo lapsena. Yksi tärkeimmistä lukukokemuksista oli Harry Potter -sarjan kolmannen osan lukeminen ihan itse, kun äidin lukutahti alkoi tuntua liian hitaalta.

Sitä ennen oli luettu muun muassa Astrid Lindgreniä. Sen saattaa nokkelampi päätellä jo Salmen yrityksen nimestä: Ryöväri Oy tulee tietysti Lindgrenin Ronja Ryövärintyttärestä.

”Hän on omapäinen ja oikeudenmukainen ja valmis uhmaamaan auktoriteetteja. Oikeudenmukaisuus on mullekin tosi tärkeää”, Salmi sanoo.

”Jos mä koen, että jokin on epäreilua, mulla menee hermot välittömästi. Ronja Ryövärintytär kokee epäoikeudenmukaiseksi sen asetelman ja lähtee vetään. Voisin tehdä samoin.”

Isommassa kuvassa Ronja Salmi lienee kuitenkin niitä, joiden ansiosta maailma voi muuttua.

Ettei kenenkään tarvitsisi lähteä vetämään.

X