Dinovauvat hautuivat munissa jopa puoli vuotta – Onko tässä yksi syy dinosaurusten häviämiseen maapallolta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dinosaurukset kuolivat äkillisesti sukupuuttoon liitukauden joukkosukupuutossa noin 65 miljoonaa vuotta sitten.

(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Lintuja kutsutaan usein pieniksi dinosauruksiksi. Tämä on perusteltua, sillä linnut kehittyivät yhdestä dinosaurusten kehityslinjasta.

Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että dinosaurusten ja lintujen munimisessa oli eroa. Dinojen sikiöt nimittäin kehittyivät lintuihin verrattuna melko hitaasti.

Löydön teki Floridan osavaltioyliopiston tutkija Gregory Erickson. Hän oli kiinnittänyt jo opiskeluaikanaan huomiota dinojen hampaiden kasvulinjoihin. Kun hampaat kasvavat, niihin jää puun kasvurenkaita muodostavat linjat. Linjoja laskemalla saadaan tietoa dinosaurusten iästä.

Ericksonin oivallus oli katsoa, löytyykö näitä kasvulinjoja dinosauruksen sikiöltä. Tämä on mahdollista, sillä fossiiliaineistoon on tallentunut myös dinosaurusten munia sisältöineen.

Kun tutkijat eristivät sikiöiden hampaita, he löysivät niistä kasvulinjoja. Ne osoittivat, että dinovauvat viihtyivät munissa jopa 3–6 kuukautta. Lintuihin verrattuna niiden kehitys munissa oli kaksi kertaa hitaampaa.

Dinojen hidas kehitys voi osin selittää sen, miksi dinosaurukset hävisivät maapallolta. Suurten mullistusten aikana etulyöntiasema on useimmiten eläimillä, jotka kehittyvät nopeasti. Kun asteroidi iskeytyi maapallolle 60 miljoonaa vuotta sitten, etulyöntiasema saattoi siirtyä nopeasti kehittyville linnuille.

Tutustu Jani Kaaron Galileon keskisormi -blogiin.

X