Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Syksyllä 2011 Yhdysvalloissa tv-ensi-iltansa saanutta Terra Novaa on mainostettu maailman kalleimpana televisiosarjana. Pelkän avausjakson hinnaksi on kerrottu 20 miljoonaa dollaria. Suuri osa kuluista on mennyt näyttäviin erikoistehosteisiin.

Tarina alkaa vuodesta 2149. Ihmiset ovat saastuttaneet maapallon lähelle lopullista tuhoa. Shannonin perheen pää, isä Jim (Jason O’Mara) on joutunut vankilaan vastustettuaan virkavaltaa kotitarkastuksen yhteydessä.

Muu perhe on päässyt mukaan Terra Nova -projektiin, jossa ihmisiä lähetetään 85 miljoonan vuoden päähän menneisyyteen. Isäkin onnistuu livahtamaan mukaan dinosaurusten aikaan.

Menneisyyden yhdyskuntaa johtaa tiukka ja oikeudenmukaisuutta huokuva Nathaniel Taylor (Stephen Lang), joka on sarjan karismaattisin hahmo. Muuten henkilögalleria on yllättävän väritön. Sarjan tuottajan Steven Spielbergin kädenjälki näkyy tarinan painotuksissa. Monien Spielbergin elokuvien tavoin keskiössä on ydinperhe, jonka koossapysymisen puolesta taistellaan.

Palaset voisivat osua kohdalleen, mutta mahdollisimman laajan katsojakunnan tavoittelu vesittää sarjaa. Pääjuonta kuljetetaan eteenpäin tuskastuttavan hitaasti, kun panokset tuhlataan turhiin sivujuoniin.
Päätösjaksossa kerronta terävöityy. Yhdyskunnan, kapinallisten ja salaperäisen yhtiön välinen vastakkainasettelu tiivistyy. Kausi päättyy asetelmiin, jotka suorastaan huutavat jatkoa.

Foxin mukaan Terra Nova oli kanavalle tuottoisa panostus, mutta ratkaisua toisen kauden tekemisestä ei ole vielä tehty.

Onnimanni Liukkonen

Terra Nova 21.00 MTV3

X