Ylen uutiset uudistuivat – Milla Madetoja ja Petteri Löppönen pääsevät lomailemaan vasta loppukesästä: ”Johdattelemme oppaina katsojat uutisten läpi”

Ylen uutiset näyttävät jatkossa erilaiselta. Studio uudistuu kesäkuussa. Milla Madetoja ja Petteri Löppönen pääsevät kesälomille sen jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uutisankkurit Milla Madetoja ja Petteri Löppönen ottavat Yle uutisten uuden studion käyttöön.

Ylen uutiset näyttävät jatkossa erilaiselta. Studio uudistuu kesäkuussa. Milla Madetoja ja Petteri Löppönen pääsevät kesälomille sen jälkeen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anu Räsänen

Ylen uutiset luetaan maanantaina 10. kesäkuuta ensi kertaa uudesta, täysin uudenlaisesta studiosta, ja tämä vaikuttaa myös uutisankkureiden lomiin.

”Toiveena oli, että emme jäisi lomille ihan heti, kun uudistus on tehty. Niinpä aloitan ensimmäisen lomapätkäni vasta heinäkuun puolivälissä ja ripottelen loput viikot sitten siitä eteenpäin”, kertoo Ylen toinen pääuutistenlukija Petteri Löppönen.

Yle uutiset saivat uuden ilmeen. Jatkossa teknologiaa käytetään yhä tehokkaammin. © Roope Permanto

Uudistus tuo studioon automatiikkaa, robotiikkaa ja AI-ratkaisuja, joiden käyttöä on harjoiteltu pitkin kevättä.

”Enemmän harjoiteltavaa on toki ollut lähetyksen ohjaajilla. Me saamme entiseen tapaan korvanappiin ohjeet esimerkiksi siitä, mihin kameraan pitää katsoa. Mutta opimme varmasti käytännön työssä paljon uuden teknologian mahdollisuuksista – ja siitä, mikä voi mennä pieleen”, naurahtaa Löppösen kollega Milla Madetoja.

Nykyaikaisten näyttöjen tuomat mahdollisuudet uudistavat uutisten kerrontaa

Meille katsojille uutisstudion uudistuksen näkyvin elementti on värimaailma. Uuden ilmeen pääväri on violetti, joka saa uutislähetyksissä rinnalleen vihertäviä, urheiluohjelmissa keltaisia elementtejä.

Studiota ympäröivät kaarevat näytöt antavat uutisankkureille entistä suuremman mahdollisuuden liikkua pöytänsä takaa. Samalla nykyaikaisten näyttöjen tuomat mahdollisuudet uudistavat uutisten kerrontaa.

”Koen, että emme jatkossa vain ’lue’ uutisia, vaan ikään kuin johdattelemme oppaina katsojat niiden läpi”, Madetoja kuvailee.

Uudessa studiossa on kaarevat näytöt, jotka mahdollistavat ankkureiden liikkumisen. © Roope Permanto

Uutistunnari vei mennessään kuin Cha Cha Cha

Uuteen visuaaliseen ja teknologiseen maailmaan astuminen vertautuu pääuutistenlukijoiden mielissä heidän ensimmäisiin kokemuksiinsa uutisstudiossa.

”Luin ensi kertaa tv-uutisia Yle24-digikanavalla vuosituhannen alussa. Silloin todellakin jännitti, eikä jännitystä ainakaan vähentänyt se, että kaikki ohjaamon mahdolliset ongelmat kuuluivat studioon. Meidän piti lisäksi polkea itse prompteria, jotta luettava teksti rullasi eteenpäin. Sillä kokemuksella ja tässä uudessa studiossa aloittamisella on eroa kuin yöllä ja päivällä”, Löppönen naurahtaa.

Madetojalle ensimmäisestä uutistenlukukokemuksesta on jäänyt erityisen kirkkaasti mieleen hetki, jolloin lähetyksen tunnus alkoi pyöriä.

”Tunnari oli niin tuttu jo vuosien ajalta, että lataus oli tosi vahva, kun se lähti soimaan. Olen tunnistanut samoja fiiliksiä nyt, kun uusi tunnarimme on soinut harjoituksissamme. Voin kuvitella, että sen käynnistyminen lataa jälleen ensimmäiseen lähetykseeni vahvan kokemuksen: tästä se lähtee”, Madetoja miettii.

Löppönen toteaa, että Madetojan mainitsema uusi tunnusmelodia on löytänyt paikkansa hänen sydämessään pikkuhiljaa.

”Aluksi sitä kuunteli, että mikäs tämä on, ja mitä useammin tunnarin on kuullut, sitä enemmän se on vienyt mennessään. Vähän kuin Käärijän Cha Cha Cha.”

Studio ajetaan sisään ja sen jälkeen uutisankkurit pääsevät kesälomille. © Roope Permanto

Uutistenlukijoiden lomat sisältävät juoksua ja retriittejä

Entä mitä pääuutistenlukijat sitten tekevät, kun he lopulta pääsevät lomalaitumille?

”Vetäydyn kahden viikon retriittiin kesämökille luonnon rauhaan. Saunon ja käyn järvellä”, Löppönen tiivistää.

”Minä jään lomalle jo vähän ennen Petteriä ja suuntaan Lappiin, missä osallistun NUTS Ylläs Pallas -polkujuoksukilpailuun. 37 kilometrin juoksukisa on minulle myös tapa irrottautua työstä: työajatukset tippuvat kyllä niiden polkujen varsille”, Madetoja sanoo.

Löppönen myöntää, että hän puolestaan ei pääse täysin irrottautumaan töistä ja uutisvirrasta kesämökkinsä rauhassakaan.

”Minulla on puhelimessa paljon applikaatioita, joista seuraan uutisia, ja niissä on ilmoitukset aina päällä.”

Mitäs jos Madetoja poistaisi kollegansa puolesta uutishälytykset tämän kännykästä loman ajaksi?

”Ei! Milla ei kyllä koske puhelimeeni!” Löppönen parahtaa ja nauraa iloisesti päälle.

Juttua korjattu 10.6. klo 15.37: Milla Madetojan lomaa täsmennetty.

Lue myös: Uutisankkuri Thomas Sandholm löysi onnensa Australiasta – Liitto on kestänyt jo yli 30 vuotta: ”Täytyy muistaa olla kuin hiljattain rakastunut”

X