Mirha-mysteeri Betlehemissä – Saiko Jeesus itämaan tietäjiltä syntymälahjaksi tuoksuvaa öljyä vai pihkakokkareita?

Raamattu kertoo Jeesuksen saaneen kolmelta itäisen maan tietäjältä lahjaksi kultaa, suitsukkeita ja mirhaa. Mirha oli tuon ajan Lähi-idässä arvokas ylellisyystuote, mutta sen tarkka koostumus ja jopa olomuoto ovat suuri kysymysmerkki.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Raamattu kertoo Jeesuksen saaneen kolmelta itäisen maan tietäjältä lahjaksi kultaa, suitsukkeita ja mirhaa. Mirha oli tuon ajan Lähi-idässä arvokas ylellisyystuote, mutta sen tarkka koostumus ja jopa olomuoto ovat suuri kysymysmerkki.
Teksti:
Miikka Järvinen

Raamattu kertoo, että itäisen maan tietäjät toivat Jeesukselle kolmenlaisia syntymälahjoja. Kulta ja suitsukkeet lienevät olleet kovia paketteja. Mutta mitä oli mystinen mirha?

He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Matt 2:11

Vaihtoehtoja on karkeasti ottaen kaksi. Joko kyseessä oli mirhapuun pihka, joka oli 2 000 vuotta sitten arvokas hajuste. Toinen mahdollisuus oli samaisella pihkalla maustettu tuoksuva mirhaöljy.

Raamatussa on useita viittauksia pyhällä öljyllä eli oletetulla mirhalla tehtävään voiteluun, joten raamatullinen mirha viittaa mahdollisesti nestemäiseen versioon.

Sakramentti

Mirhaöljyä käytetään ortodoksisissa kirkoissa kasteen yhteydessä tapahtuvaan mirhavoiteluun. Ortodokseille mirha on öljystä, viinistä, yrteistä ja mausteista keitettyä  paksua nestettä. Siitä käytetään myös nimitystä pyhä mirha.

Ota pyhää öljyä, kaada sitä hänen päähänsä ja voitele hänet. 2.Moos. 29:7

Helsingin ortodoksisen seurakunnan pappi Mikko Leistola alias Isä Mikko kertoo, että tietäjät toivat vastasyntyneelle Jeesukselle arvokkaimpia ylellisyystuotteita, joita tuon ajan Lähi-idässä tunnettiin.

”Mirhan tärkein käyttö tänä päivänä on kasteen vahvistamisessa, jonka piispa varhaisessa kirkossa teki panemalla kätensä kastettavan päälle. Ortodoksisessa kirkossa mirhavoitelu tehdään kasteen yhteydessä. Koska piispa ei käytännössä pysty olemaan paikalla siunaamassa kastettavaa, hänen siunaamansa öljy toimii välittäjänä”, Isä Mikko kertoo.

Mirhavoitelu on sakramentti, joka vastaa luterilaisen kirkon konfirmaatiota. Kasteen jälkeen pappi piirtää pienellä pensselillä kastettavan otsaan, silmiin, sieraimiin, suulle, korville, rinnalle, käsille ja jaloille pienen ristin.

Made in Turkey

Suomen ortodoksikirkoissa käytetty mirha on valmistettu Turkissa.

”Suomen kirkon päämies on Konstantinopolin eli Istanbulin patriarkka Bartolomeos. Hänen johdollaan mirha valmistetaan ja siunataan käyttöön”, Isä Mikko kertoo.

Samuel otti esille öljypullon, kaatoi siitä öljyä Saulin päähän, suuteli häntä ja sanoi: »Nyt Herra on voidellut sinut oman kansansa hallitsijaksi. Sinä saat johtaa Herran kansaa, ja sinä pelastat kansan kaikkien sen vihollisten vallasta. Herra antaa sinulle myös merkin siitä, että hän on voidellut sinut kansansa hallitsijaksi 1.Sam. 10:1

Istanbulissa valmistettu mirha toimitetaan patriarkaatin jäsenkirkoille Länsi-Euroopassa, Yhdysvalloissa, Amerikassa, Australiassa ja Etelä-Aasiassa.

Mirhan koostumus ei ortodokseille ole niinkään salaisuus kuin itsestäänselvyys. Reseptin perään ei ole tapana kysellä.

”On varmaan on ollut monia erilaisia salaisia reseptejä, näin olen ymmärtänyt. Sen mirhan koostumusta, joka Konstantinopolin patriarkaatissa meidän kirkkomme tarpeisiin valmistetaan, ei sitä ainakaan googlaamalla löydy”, Isä Mikko sanoo.

”Tämä on sellainen asia, joka on omassa työssäni itsestäänselvyys. Mirha tulee patriarkaatista, eikä sitä ole enempää problematisoitu. Minä vain mirhaa kasteen yhteydessä. Olen kyllä nähnyt netissä videoita, joissa mirhaa valmistetaan ja siunataan.”

Mirhan kilohinta?

Ortodoksien käyttämälle mirhalle ei ole olemassa rahassa määriteltyä hintaa, koska pyhää mirhaa ei myydä missään.

Juudan miehet tulivat ja voitelivat Daavidin Juudan heimon kuninkaaksi. 2.Sam. 2:4

”Mirha valmistetaan Konstantinopolissa ja toimitetaan hiippakuntiin. Se on niin riittoisaa tavaraa, että kun kastepöydällä olevaa pientä pulloa ei tarvitse usein täyttää. Meillä on Uspenskin katedraalissa lisäksi isompi pullo, joka täytettiin pari vuotta sitten. Se riittää minun eläkeikääni asti.”

Isä Mikko ei ole kuullut, että mirhan nimellä myydään myös eteerisiä öljyjä. Niiden sanotaan sisältävän afrikanmirhapuun (Commiphora myrrha) pihkaa, joka monissa lähteissä mainitaan mirhaöljyn ainesosaksi.

Kiinteää mirhaa eli afrikanmirhapuun (Commiphora myrrha) pihkaa. © CC BY-SA 3.0

Mirhan tuoksun luvataan puhdistavan ja elvyttävän mieltä sekä sopivan meditoinnin avuksi. Vaikuttavaksi ainesosaksi mainitaan seskviterpeeniyhdisteet, joiden väitetään vaikuttavan hypotalamukseen, aivolisäkkeeseen ja mantelitumakkeeseen.

”Tuossa voi olla perää. Raamatun mirhaöljy voi tarkoittaa erilaisia eteerisiä öljyjä, jotka on valmistettu öljystä, viinistä ja kasviuutteista. Voisin kuvitella, että on olemassa aitoa mirhaa, jossa tuossa on käytetty ainesosana. En ole harrastanut yrttejä tai hajusteita, mutta se meidän käytössämme olevan pyhän mirhan tuoksu on erittäin voimakas ja tunnistettava.”

Mirha vanhin voitehista

Mirha on tunnettu noin 5 000 vuotta sitten. History-lehden artikkelissa mirhan alkuperäksi mainitaan afrikanmirhapuu (C. myrrha), jonka pihkaa on käytetty antiinkin aikoina lääkkeenä esimerkiksi hammassärkyyn ja lepraan.

Antiseptista ja tulehduksia lievittävää mirhapuun pihkaa saatiin leikkaamalla puun kuorta ja keräämällä siihen kertyvä pihka myöhemmin talteen.

Afrikanmirhapuu (Commiphora myrrha) Socotran saarella Jemenissä. © Istockphoto

Muinaisten babylonialaisten ja assyrialaisten uskotaan polttaneen tuoksuvaa mirhaa uskonnollisissa menoissaan.

Egyptissä mirhaa pantiin haavoihin, naiset sivelivät sillä maustettua öljyä kasvoilleen. Joka paikan ihme-eliksiirillä uskottiin olevan sekä terveyttä että kauneutta edistäviä vaikutuksia.

Tuoreempia lääketieteellisiä käyttötarkoituksia listataan Die Pharmazie -julkaisun artikkelissa, jossa mirhaa kerrotaan saatavan Commiphora-suvun kasveista, joita tunnetaan 12 eri lajia. Jeesuksen aikaisen ja vieläkin vanhemman mirhan alkuperästä voi olla

Artikkelissa keskitytään Commiphora molmol -lajiin, jonka pihkalla kerrotaan olevan mikrobeja tuhoava vaikutus esimerkiksi käytettäessä haavaumien hoitoon.

Terveysvaikutusten lista on pitkä. Mirhan sanotaan muun muassa alentavan kolesterolia, edistävän sisäisesti nautittuna ruoansulatusta sekä tappavan stafylokokki- ja kolibakteereita.

Suomalaisista luonnontuotteista lähimmäksi mirhaa tässä mielessä pääsee kuusen pihka, josta valmistettua salvaa myydään esimerkiksi haavojen ja palovammojen hoitoa varten.

Aineena mirha on sekä nestemäinen että kiinteä – yhtä lailla öljypohjainen uute kuin pihkakokkarekin.

Mysteeri Jeesuksen lahjaksi saaman mirhan olomuodosta kallistunee sittenkin enemmän nesteen suuntaan.

Kiinteällä mirhalla on myös pakanallinen sivumaku, tai -haju. Muinaisten babylonialaisten tapaan pihkakokkareen polttamista rituaaleissaan harjoittavat tänä päivänä jotkut wiccalaisuuden ja muiden uuspakanallisten uskontojen harjoittajat.

Wiccalaisten taikalukaupoista voi parilla klikkauksella tilata 3-4 eurolla kymmenen gramman pussin (kiinteää) mirhaa, eli kilohinta keikkuu 350 euron tietämillä.

X