Muotoilija Tapio Wirkkala herkutteli silakkarullilla, joita Iittalan tehtaanruokalan emäntä valmisti – Ota Vieno Waldenin silakkaresepti talteen!

Suomalaisen taideteollisuuden johtotähti Tapio Wirkkala rakasti kalaruokia. Taiteilijapari Wirkkala-Brykin kotona pöytään katettiin itse suunnitellut astiat ja tekstiilit.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tapio Wirkkalan lempiherkku oli maukkaat silakkarullat. Muotilijan Rosenthalille suunnittelema Polygon-sarja oli tuotannossa 1973–2001.

Suomalaisen taideteollisuuden johtotähti Tapio Wirkkala rakasti kalaruokia. Taiteilijapari Wirkkala-Brykin kotona pöytään katettiin itse suunnitellut astiat ja tekstiilit.
Teksti:
Anna Muurinen

Muotoilija Tapio Wirkkala inspiroitui Lapista ja sen luonnosta. Hän vietti kesät perheineen erämaamökissä, ilman sähköä ja juoksevaa vettä, ja syventyi perinpohjaisesti luonnon moniin muotoihin.

Käytännön miehenä Tapio valmisti perheen ruoat­. Mökillä kalastettiin paljon, ja ruoka oli aina tuoretta.

Tapion ja Rut Brykin lapsenlapsi Petra Wirkkala muistaa, että Tapio arvosti ruoan puhtautta ja laatua.

”Kun lähdimme mökiltä kauppaan, siihen meni koko päivä.”

Niinpä ruoka tuli pääasiassa järvestä.

”Teimme usein tikkukalaa nuotiolla.­ Toinen suosikki oli graavikala, joka säilyi hyvin. Kaupungissa syötiin eri tavalla, mutta silloinkin kala oli Tapiolle tärkeintä.”

Tapio Wirkkala työskenteli vuosikymmeniä Iittalan lasitehtaalla. Hän tykästyi siellä tehtaanruokalan emännän Vieno Waldenin silakkarulliin. Niitä tehtiin hänelle jopa Lappiin mukaan vietäväksi.

Tuoreuden lisäksi myös ruoan esillepano oli tärkeää.

”Tapio ja Rut käyttivät aina itse suunnittelemiaan astioita. Malleja kokeiltiin kotona.”

Siksipä tämänkin sivun kuvassa pöytään on katettu Rutin Seita-liina ja Tapion suunnittelemat Polygon-sarjan astiat, Kartio-lasi,­ aterimet ja  puukko.

”En muista, että isovanhemmillani olisi koskaan syöty vaaleaa leipää. Leipä oli pyöreä ruislimppu, jossa oli kaurahiutaleita päällä. Tapio leikkasi leivän aina omalla puukollaan.”

Tapio Wirkkalan Rosenthalille suunnittelema Polygon-sarja oli tuotannossa 1973–2001.
Iittalan tehtaanemännän valmistamat silakkarullat maistuivat muotoilijalle. Tapio Wirkkalan Polygon-astiasto oli tuotannossa vuosina 1973–2001. Siihen kuuluu kaikkiaan 44 osaa. © Tommi Tuomi

Iittalan emännän silakkarullat

vajaa kilo tasakokoisia silakka-fileitä

1 dl etikkaa

3 dl vettä

1 rkl sokeria

suolaa

1 sipuli

3-4 laakerinlehteä

muutama mauste- ja valkopippuri

Kääri silakkafileet rullalle nahkapuoli ulospäin ja aseta ne vieri viereen yhdeksi kerrokseksi matalaan liekinkestävään vuokaan. Laita silakkarullien päälle renkaiksi leikattu sipuli, laakerinlehdet sekä mauste- ja valkopippurit.

Sekoita kylmä vesi, etikka, suola ja sokeri keskenään, ja kaada seos silakkarullien päälle. Pane vuoka liedelle ja kuumenna hitaasti. Kun kiehumispiste on saavutettu, anna rullien porista liedellä hiljalleen noin 10 minuuttia.

Kun silakkarullat ovat kypsiä, peitä vuoka muovikelmulla, että rullat eivät kuivu jäähtyessään. Tarjoa jäähtyneet silakkarullat suoraan valmistusvuoasta.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 1/2024.

Lue myös: Näyttelijä Jalmari Rinne rakasti puolisonsa Ansa Ikosen tekemää luumukiisseliä – Hänellä oli ruokalajille myös hauska murrenimi

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X