
Filmitähti Ansa Ikonen oli myös taidokas kotikokki – Nappaa talteen maukkaan ranskalaisen kasvispadan resepti!
Ansa Ikonen oli Suomen kaikkien aikojen valovoimaisimpia filmitähtiä. Kotioloissa hän oli innokas kokki, joka loihti maittavat jouluruoat ja arkisemmat sesonkiherkut.
Wärtsilä-konserniin kuuluneen Järvenpään Emalin valmistama Finel-kattila. © Tommi Tuomi
Pietarissa vuonna 1913 syntynyt Ansa Ikonen peri keittotaitonsa isoäidiltään, joka toimi keittäjänä hienoissa pietarilaisperheissä. Kun Ikoset muuttivat Suomeen 20-luvun alussa, he löysivät paikkansa yhteiskunnasta – isoäiti lähetystön keittiöstä.
Ansa Ikonen valmistui laulunopettajaksi Helsingin Konservatoriosta vuonna 1933 ja valloitti pian niin teatterilavat kuin valkokankaan.
Tuula Saarikosken kirjoittamassa elämäkerrassa Tähtiaika (1980) Ikonen kuvailee 1930-luvun suomalaista ruokakulttuuria: ”Aina paistettua, käristettyä, huonosti sulavaa, sitä ainaista läskisoosia ja makkarakastiketta. Meillehän olisi riittänyt puolta kevyempi.”
Filmiyhtiöiden tarjoama rasvainen työpaikkaruoka aiheutti vatsavaivoja. Kesällä 1939 Hollolassa elokuvan Serenadi sotatorvella kuvauksissa Ikonen ryhtyi ruokakapinaan yhdessä Suomi-Filmin kuvaajan Marius Raichin kanssa.
Ranskalainen Raichi hämmästeli, miksi Suomessa ei syöty kasviksia. Ikonen sai Raichilta ratatouillea muistuttavan kasvispadan ohjeen.
Tästä elokuisesta herkusta tuli Ikosen luottoruoka, jota hän valmisti säännöllisesti perheelleen ja useammankin kerran television eri ruokaohjelmissa.
Ja Marius Raichi – hän perusti Helsinkiin maineikkaan Chez Marius -ravintolan. Se toimi Mikonkadulla vuodet 1957–1991.
Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 8/2023.
Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti
Ranskalainen kasvispata
- 6 perunaa
- 6 suurta sipulia
- kukkakaali
- 5 porkkanaa
- 200 g palkoherneitä
- kilo pehmeitä tomaatteja
- suolaa, sokeria, tilkka etikkaa
- hieman vettä padan pohjalle
- Huuhdo, kuori ja pilko kasvikset pataan.
- Lisää hieman vettä pohjalle ja mausteita maun mukaan.
- Kypsennä kannen alla kohtuullisella lämmöllä noin tunti, välillä sekoittaen.
Erityistä: Ansa Ikonen teki pataa joka syksy. ”Se maistuu ihanalta, ja sopi silloinkin kipeälle vatsalleni.”