Näyttelijä Jalmari Rinne rakasti puolisonsa Ansa Ikosen tekemää luumukiisseliä – Hänellä oli ruokalajille myös hauska murrenimi

Jalmari Rinne esitti sankarirooleja mutta antoi kotikeittiössä pääosan puolisolleen Ansa Ikoselle. Rinteen lempiruokaa luumukiisseliä perheessä syötiin ympäri vuoden.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Köyhän miehen kristalliksi sanottua puristelasia valmistettiin lähes kaikissa Suomen suurimmissa lasitehtaissa, ensimmäisenä Nuutajärvellä jo vuonna 1851.  Kokkaus Sanni Penttinen

Jalmari Rinne esitti sankarirooleja mutta antoi kotikeittiössä pääosan puolisolleen Ansa Ikoselle. Rinteen lempiruokaa luumukiisseliä perheessä syötiin ympäri vuoden.
Teksti:
Anna Muurinen

Vakaan suomalaisen miehen perikuva Jalmari Rinne syntyi 1800-luvun lopulla savusaunassa. Perheen 14 lapsesta peräti neljästä tuli aikuisena näyttelijä.

Komea ja raamikas Jalmari oli suosittu operettitähti ja Kansallisteatterin pääroolien esittäjä. Hän teki vuosien mittaan valtavan määrän elokuvia.

Vuoden 1934 hittifilmin Siltalan pehtoorin lisäksi Jalmari Rinne muistetaan näyttelijöiden etujen valvojana. Hänellä oli luontaista auktoriteettia. Näyttelijän työn ohella Jalmari teki pitkän uran Näyttelijäliiton puheenjohtajana ja sai aikaan monenlaisia parannuksia näyttelijöiden työehtoihin.

Jalmari Rinne syntyi Asikkalassa

Teoksessaan Onko äiti kotona? Jalmarin tytär Katriina Rinne muistelee lapsuuskotinsa ruokia Helsingin Töölössä: ”Ateriat olivat vaatimattomia, niin kuin pula-aikana kaikilla. Ruokana oli usein keittoa tai silakkalaatikkoa tai perunoita ja kastiketta. Jälkiruoka kuului asiaan.”

Maukkaista muisteluista käy ilmi, että Katriinan äiti ja Jalmarin puoliso, suomalaisten suosikkifilmitähti Ansa Ikonen, oli erinomainen ruoanlaittaja. Hänen taidonnäytteistään Jalmarin lempijälkiruokia oli luumukiisseli.

Asikkalassa syntyneenä päijäthämäläisenä Jalmari kutsui ruokalajia väskynäsopaksi. Väskynä tarkoittaa kuivattua luumua. Sana on muokkaantunut ruotsin sanasta sviskon suomalaiseen suuhun sopivaksi.

Vaikka nykyisin luumukiisseli mielletään jouluruoaksi, voi sitä vallan hyvin valmistaa ympäri vuoden. Juhlavampaan kattaukseen kiisselin seuraksi vatkataan kermavaahtoa ja päälle ripotellaan kanelia.

Lue myös: Filmitähti Ansa Ikonen oli myös taidokas kotikokki – Nappaa talteen maukkaan ranskalaisen kasvispadan resepti!

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 12/2023.

Lue myös: Näin Satu hyödyntää suomalaisia luonnonyrttejä ruoanlaitossaan – Nappaa talteen ihanat reseptit!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X