Ratkeaako Viking Sally -laivan vuoden 1987 murhamysteeri vihdoin? Näin laivasurmaajaksi nyt epäilty tanskalainen kertoi aikoinaan Seuralle veriteosta

Poliisi uskoo selvittäneensä Viking Sally -laivalla vuonna 1987 tapahtuneen surman: nyt teosta syytteen saanut tanskalaismies esiintyi heti veriteon jälkeen silminnäkijänä muun muassa Seura-lehdessä. Näin hän kertoi teosta tuolloin, 33 vuotta sitten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Puhelias tanskalaisnuorukainen antoi Seuralle 1987 haastattelun Viking Sallylla tapahtuneesta laivasurmasta. Nyt häntä syytetään teosta. Oikeus joutuu asiaa harkitessaan puimaan myös hänen haastattelulausuntojaan.

Poliisi uskoo selvittäneensä Viking Sally -laivalla vuonna 1987 tapahtuneen surman: nyt teosta syytteen saanut tanskalaismies esiintyi heti veriteon jälkeen silminnäkijänä muun muassa Seura-lehdessä. Näin hän kertoi teosta tuolloin, 33 vuotta sitten.
Teksti: Toimitus

Vuonna 1969 syntynyt tanskalaismies joutuu keväällä 2021 Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen murhasta ja murhan yrityksestä epäiltynä. Poliisi epäilee hänen surmanneen nuoren saksalaismiehen ja haavoittaneen tämän tyttöystävää vakavasti heinäkuussa 1987 Viking Sally -laivalla.

Nuorten partiolaisleirille tuolloin Suomeen tulossa ollut mies kiistää nyt syyllisyytensä. Hän on vaihtanut nimeään tapauksen jälkeen 1980-luvulla.

Syytteestä ensimmäisenä kertoneen Yleisradion mukaan mies on tehnyt 1990-luvun lopulla Tanskassa erilaisia vakavia rikoksia, ja saanut niistä tuomioita.

Seuran arkistoista löytyy elokuulta 1987 juttu, jossa mies kertoo ”ensimmäisenä uhrien löytäjänä” murhayön tapahtumista.

Julkaisemme ohessa osan aikalaisjutusta. Jutussa on raakoja yksityiskohtia: nykyään tekoja ei kuvailtaisi näin tarkasti.

Seura 32/1987, ilmestynyt 7.8.1987

Uhrit löytänyt tanskalaispoika kuvaili tapausta kuin mielipuolen teoksi

Refsvindingen kaupungista kotoisin olevan Thomas Nielsenin matka Sauvon Ampolassa pidettävälle partioleirille oli sujunut mainiosti aina heinäkuun 27. päivän iltaan asti. Thomas oli innostunut päästessään matkustamaan Suomeen muiden ystäviensä kanssa ja laivamatka oli jännittävä kokemus.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä se kuitenkin muuttui painajaiseksi.

Thomas oli käynyt laivan kannella jo kello 24 maissa haukkaamassa raitista ilmaa ja katselemassa kaunista saaristoa. Hän näki jo silloin saksalaisnuoret helikopterikannella makuupusseissaan nukkumassa, mutta kaikki oli vielä hyvin.

Kello kolmen maissa yöllä hän päätti lähteä uudelle kävelylle.

”Kävelin helikopterikannella ja yhtäkkiä näin kolme muuta poikaa makuupussien äärellä. Samalla huomasin, että jotain oli vinossa. Kun menin lähemmäksi, huomasin, että verta oli joka puolella ja makuupusseissa maanneet nuoret olivat yltä päältä veressä. Poika yritti nousta ylös, sillä hän oli makuupussin ulkopuolella, mutta hän ei psytynyt nousemaan. Tyttö oli vielä puolittain makuupussin sisällä ja yritti sanoa jotain. Heidän vierellään oli sekä tyhjiä että täysiä olutpulloja.”

Ei mitään tehtävissä

Pojat päättivät heti lähteä hakemaan apua ja kaikki neljä säntäsivät juoksemaan laivan sisälle. Thomas sanoi, että jonkun on jäätävä nuorten luo. Hän palasi helikopterikannelle. Thomas on oppinut partiossa ensiapua, mutta nyt ei ollut mitään tehtävissä.

Kun Thomas palasi takaisin, poika oli istumassa ja tyttö yritti nousta ylös. Tämän jälkeen kesti vielä noin kymmenen minuuttia ennen kuin laivan henkilökuntaa tuli paikalle.

”Lähdin jo katsomaan, mihin apua hakeneet ovat jääneet, mutta samalla joku miehistöön kuuluva henkilö tulikin paikalle. Sitten vain yritimme keskittyä pitämään pahoinpidellyt nuoret aloillaan.”

”Kasvoja ei oltu lyöty tai potkittu eikä pahoinpitelijä minun mielestäni ollut myöskään käyttänyt veistä. Heidän kasvonsa olivat kuin sohjoa, ikään kuin niitä olisi hakattu jollain vasaran tapaisella. Heidän vartalossaan ei näkynyt mitään haavoja.”

”Tytöltä oli lisäksi veistetty yksi sormi irti.”

Thomas kertoi Seuralle, että hän ei ollut nähnyt kumpaakaan saksalaisnuorista aikaisemmin laivalla. Molemmat olivat hänen mielestään aivan tavallisen ja siistin näköisiä nuoria. Tunnelma koko laivalla oli muutenkin ollut rauhallinen. Mitään rähinöitä ei Thomas eikä kukaan muukaan tanskalaisista partiopojista ollut nähnyt.

”Kun laivan henkilökunta saapui paikalle päätimme yrittää siirtää nuoret laivan sisälle, jotta voisimme tutkia kuinka pahasti he olivat loukkaantuneet. Poika pysyi kävelemään hoitajan tukemana, mutta tyttö oli pakko kantaa. Minun mielestäni tyttö näytti silloin paljon huonokuntoisemmalta kuin poika. En voi uskoa, että poika on nyt kuollut.”

Tyttö tuli ”täysin villiksi”

Thomas kertoo, että laivan henkilökunta pyysi partiopoikia auttamaan nuorten hoitamisessa. Muut matkustajat seisoivat ympärillä ja ihmettelivät tapahtunutta.

”Kun ensin autoimme poikaa siirtymään laivan sisälle, tyttö tuli täysin villiksi. Hän halusi mukaan. Kannoimme tytön sisää ja vaatteeni ja käteni olivat aivan veressä.”

Poliisi on kuulustellut Thomasia muutamaan otteeseen, mutta hän ei ole antanut tämän häiritä leiriään.

”Poliisi on kohdellut minua mukavasti ja nyt yritän vain keskittyä tähän leiriin ja unohtaa nuo karmivat tapahtumat.”

Pahoinpidellyn Bettena Taxisin vanhemmat saapuivat Stuttgartista Turkuun tytärtään katsomaan viime viikon torstaina.

Seura keskusteli todella murtuneiden ja järkyttyneiden vanhempien kanssa, mutta he eivät halunneet sanoa mitään lehden sivuille laitettavaksi.

He käyvät tytärtään katsomassa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa useaan otteeseen päivässä ja ovat myös keskutelleet tutkimuksia viime viikolla johtaneen rikoskomisaario Kurt Alopaeuksen kanssa.

Hiljaiset tutkimukset

Laivasurman tutkimuksia on jatkuvasti peittänyt suuri hiljaisuus. Poliisi on halunnut vaieta tapauksen yksityiskohdista ja tehnyt tutkimuksiaan salassa.

Tapauksen selvittämiseksi poliisi käynnisti varsinaisen suuroperaation. Laivan saavuttua satamaan poliisi tarkasti ja videokuvasi kaikki 1 400 matkustajaa sekä 200 miehistön jäsentä.

Tämän jälkeen poliisi ilmoitti pidättäneensä kolme miestä, kaksi suomalaista ja yhden englantilaisen. Molemmat suomalaiset vapautettiin viime viikon perjantaina.

Poliisi kuulusteli tapauksen johdosta myös saksalaisnuorten matkassa ollutta Thomas Schmidtiä, mutta hänkään ei pystynyt antamaan mitään järjellistä selitystä tapahtumille.

Lue myös: Suohaudan mysteeri: Kyllikki Saaren surmalle etsitään yhä selityksiä – Heitä aikanaan epäiltiin nuoren naisen raa’asta murhasta

X