Tesoman surma: tamperelainen perheenisä katosi Reinot jalassa

Perheenisä lähti joulun välipäivinä ostamaan savukkeita Tampereen Tesomalla. Hän ei koskaan palannut. Tampereen poliisi selvittää outoa murhaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tupakanhakumatka ja kaksi olutta joulun välipäivinä koituivat 40-vuotiaan miehen kohtaloksi Tampereella. Lehdenjakaja löysi perheenisän surmattuna kevyen liikenteen väylältä seuraavana aamuna.

Perheenisä lähti joulun välipäivinä ostamaan savukkeita Tampereen Tesomalla. Hän ei koskaan palannut. Tampereen poliisi selvittää outoa murhaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ari Lahdenmäki

Miehen teki mieli tupakkaa. Hän puki ylleen harmaan, karvavuorillisen takin, farkut ja villasukat. Jalkaan hän pani äskettäin saamansa vaaleanpunaiset aamutossut.

Joulu oli ohi, ja elettiin välipäiviä. Kello läheni puolta kymmentä sunnuntai-iltana 28. joulukuuta.

40-vuotias mies asui perheineen Tampereen Tesomalla. Kotona hän sanoi lähtevänsä tupakkaostoksille. Sille tielle hän jäi.

Pakkasta oli 22 astetta. Paitsi kunnon jalkineita miehellä ei ollut myöskään käsineitä eikä päähinettä. Tarkoitus oli ilmeisesti viipyä ulkona vain hetki.

Miksi mies ei siis ostanut savukkeita lähikaupasta tai -kioskista? Kukaan ei tiedä.

Seuraava varma havainto miehestä on Tesomajärvenkadun Siwasta kello 21.30. Sinne kävelee hänen kotoaan parissakymmenessä minuutissa.

Ostettuaan tupakat mies poikkesi Oluppaari Olkkone -nimiseen pubiin Siwan naapuriin. Hän istui yksin ja joi kaksi olutta.

Kello 23 Olkkone meni kiinni. Mies lähti baarista kymmenisen minuuttia ennen sulkemista. Siihen loppuvat havainnot hänen liikkeistään.

Lehdenjakaja odotti poliisia

Maa oli lumesta valkoinen, mutta veri oli värjännyt sen punaiseksi. Kello oli kymmentä yli kuusi seuraavana aamuna.

Lehdenjakaja odotti puhelin kädessään poliisia. Tesoman valtatien kupeessa makasi elottomalta vaikuttava mies.

Poliisi ja ensihoitajat saattoivat vain todeta väistämättömän: kuusten ja koivujen varjostamalla tienpätkällä matalan lumivallin vieressä lojui vainaja, jalassaan vaaleanpunaiset aamutossut.

Poliisi mittasi myöhemmin, että Olkkosesta löytöpaikalle kävelee 9–11 minuutissa reitistä riippuen. Vaikutti siltä, että mies oli ollut matkalla kotiinsa. Hänellä ei olisi ollut enää pitkä matka jäljellä, ehkä 300 metriä.

Mutta joku yllätti miehen ja puukotti hänet hengiltä. Poliisi tutkii tekoa murhana.

Rikos tapahtui poliisin arvion mukaan kello 23.30:n ja puolenyön välillä tai ehkä jo hieman ennen tätä. Ruumista ei ollut siirrelty surman jälkeen.

Rikospaikalta johti yhdet jäljet Tesoman valtatien yli. Pakenija oli ylittänyt vielä toisen kevyen liikenteen väylän sekä mäen ja kulkenut metsänkaistaleen läpi. Sitten jäljet päättyivät Vanhatie-nimiselle kevyen liikenteen väylälle, joka lähtee Tohlopinkadusta ja alittaa Myllypuronkadun Pallopoikien kioskin kohdalta.

Oliko surmaaja siis liikkeellä yksin? Vaikka poliisi löysi vain yhdet jäljet, rikospaikalla on voinut olla muitakin. He saattoivat paeta eri suuntiin.

Viisi päivää myöhemmin poliisikoira löysi metsiköstä Tesoman valtatien ja Vanhantien välistä puukon, joka sittemmin osoittautui tekovälineeksi. Harvinainen teräase muistuttaa hieman sukeltajanpuukkoa, ja poliisi kaipaa sen alkuperästä vihjeitä.

Puukosta on saatu neljä dna-näytettä, joista kaksi oli tunnistuskelpoisia. Ne kuuluvat samalle henkilölle. Mitä todennäköisimmin hän on surmaaja. Tuota dna:ta ei kuitenkaan ole keskusrikospoliisin rekisterissä.

Hiljainen mies

Surmaajan uhriksi joutunut mies oli valmistunut tamperelaisesta ammattikoulusta 1992. Hän työskenteli muun muassa rakennuksilla LVI-asentajana. Eräs tuttu mainitsee hänet hyväksi maalariksikin.

Asuinalueensa baareissa mies tiedettiin, joskaan hän ei viihtynyt niissä poikkeuksellisen usein.

Vajaa kuukausi surman jälkeen Oluppaari Olkkosessa viettää iltapäivää kymmenkunta asiakasta. Osa kertoo tunteneensa surmatun.

”Mutta ei se täällä paljon käynyt”, sanoo kolmikymppinen mies, joka kertoo istuvansa Olkkosessa lähes päivittäin. ”Kerran olin sen nähnyt.”

Eräs kanta-asiakas kertoo tavanneensa miehen Olkkosessa kahdesti. Kukaan paikalla olleista ei ollut asiakkaana kohtalokkaana iltana.

Mutta Olkkosen omistaja oli silloin tiskin takana. Hän arvelee, että mies kävi baarissa siksikin, että he tunsivat etäisesti.

”Hänen siskonsa oli entinen työkaverini”, omistaja kertoo. Mutta tuona iltana mies ei puhunut hänen kanssaan mitään.

”Se oli hiljainen mies.”

Niin sanoo moni muukin: pienikokoinen, hiljainen. Kaikki viittaa siihen, että mies joutui rikoksen uhriksi sattumanvaraisesti.

Näkivätkö nuoret jotain?

Tesoma sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä Tampereen keskustasta. 1960-luvun betonilähiö tunnetaan uimarannastaan ja sinne on sittemmin noussut vesitorni sekä jäähalli ja uimahalli.

Joulun välipäivinä poliisilla oli kyllä tekemistä Tesomalla, mutta tehtävien määrä ei poikennut tavanomaisesta. Rikoksen tapahtuma-aikaankin oli liikkeellä ihmisiä.

Uhrin naapurustossa ovelta ovelle kierrelleille poliiseille kerrottiin miehestä, joka huuteli ”vittu” ja kiroili muutenkin. Aggressiivisesti käyttäytynyt mies liikkui Tohlopinkatua Myllypuron suuntaan. Hänestä on kolme havaintoa.

Koiranulkoiluttajat kertoivat nähneensä kolme nuorta, jotka lähtivät Olkkosen lähellä sijaitsevan Tesoman liikekeskuksen suunnasta tekopaikkaa kohti kello 23:n jälkeen.

Näkivätkö nuoret jotain? Vai kääntyivätkö he Tohlopinkadulle ylös vesitornille? Oliko tekijä heidän joukossaan?

Harvinainen puukko

Murhan tutkintaa johtaa rikoskomisario Jari Kinnunen. Ennen kuin hän ehtii alkaa puhua tapauksesta työhuoneessaan Tampereen poliisiasemalla, hän nostaa luurin.

”Tämä ei ole niin kuin KRP, jossa voidaan hoitaa yhtä asiaa kerrallaan”, Kinnunen selittää ennen kuin alkaa puhua puhelimeen.

”Täällä on sata muutakin asiaa samanaikaisesti.”

Kinnunen vaikuttaakin kiireiseltä: hän on tehnyt kämmenselkäänsä kuulakärkikynällä muistiinpanoja.

”Mulla on viisi latvialaista”, hän sanoo puhelimeen ja pyytää ilmoittamaan seuraavana päivänä päivystävälle pakkokeinotuomarille, että vangitsemisesityksiä on tulossa.

Sen jälkeen Kinnunen on valmis puhumaan Tesomasta. Epäiltyä poliisilla ei vielä ole, mutta Kinnunen on rauhallinen.

”Suurin osa tehtävistä, jotka tutkintaa varten on suunniteltu, on vielä tekemättä. Olen jakanut tehtävät tutkijoillemme”, hän kertoo.

Nuorisoporukoista on tullut useita vihjeitä. Osa tutkijoista selvittää nuorison liikkumista alueella.

”Meillä on Tesomalla tietty nuorisoporukka, joka on aiheuttanut poliisille tekemistä. Sen osalta selvittelyä tehdään”, Kinnunen sanoo.

Hän haluaa kuitenkin korostaa, ettei poliisi erityisesti otaksu tekijän olevan nuorisoa. Kaikki vaihtoehdot ovat auki, ja poliisi selvittää ylipäänsä, keitä alueella on tekoaikaan liikkunut.

Työ on hidasta. Kinnunen ei halua kertoa poliisin käyttämiä menetelmiä, mutta yleensä poliisi tutkii seudun valvontakamerakuvia ja lähiliikkeissä tiettyyn aikaan tehtyjä korttiostoja.

Poliisin on myös mahdollista saada oikeudelta lupa selvittää, mitkä matkapuhelimet ovat rikoksen tekoaikaan kirjautuneet tekopaikan läheiseen tukiasemaan.

Kaupunkialueella, jossa puhelimia on paljon, puhelintietojen selvittäminen on tosin työlästä ja vie rutkasti aikaa.

Pimeitä juttuja

Tampereen poliisilla, joka on ny-
kyään osa Sisä-Suomen poliisilaitosta, on muitakin tuoreehkoja, epäonnisia henkirikostutkintoja.

Lokakuussa 1999 katosi ravintoloissa iltaa viettänyt 16-vuotias Raisa Räisänen. Poliisi epäilee, että hän joutui henkirikoksen uhriksi. Tutkinta on nykyään keskusrikospoliisin vastuulla.

Elokuussa 2002 surmattiin kotiinsa raa’asti 38-vuotias tarjoilija Pasi Aaltonen. Epäillystä tekijästä on silminnäkijähavainto, mutta poliisi ei ole saanut yli 12 vuotta sitten tapahtunutta murhaa ratkaistuksi.

Eniten Tesoman murhamysteeri tuo kuitenkin mieleen 5. syyskuuta 2011 toisella puolella Tamperetta tapahtuneen veriteon. Kiinalaissyntyinen, 42-vuotias Nokian työntekijä Yuqing Yin surmattiin lounastauollaan kevyen liikenteen väylällä 150 metrin päässä työpaikastaan.

Murhaaja onnistui pakenemaan jäljettömiin keskellä päivää. Poliisi arvelee, että Yuqing joutui rikoksen uhriksi täysin sattumanvaraisesti.

Voisiko murhaaja olla sama kuin Tesomalla?

”Kyllä se tietysti mielessä on ollut, mutta nämä vaikuttavat tekotavaltaan niin erilaisilta, ettei se ole tässä vaiheessa edes varsinainen tutkintalinja. Mutta ei sitä unohdettu ole”, rikoskomisario Kinnunen sanoo.

Tesomallakaan ei ole unohdettu. Rikospaikalla on kynttilä lähes kuukausi myöhemmin – liekki on kylläkin sammunut.

Reijo Viitanen, 60, ja hänen poikansa Tommi Viitanen, 24, kävelevät surmapaikan ohi; tästä heidän reittinsä kulkee päivittäin. Ei heitä täällä pelota, mutta kun tieto tapahtuneesta levisi eikä tekijää tahdo löytyä, Reijo Viitasta mietitytti.

”Tuli mieleen, törmäänkö siihen kaveriin.”

X