Riehakas tiimi matkustaa Kuninkuusraveihin joka vuosi omalla bussilla – ”Ne ovat paitsi kilpailu niin myös oman suomenhevosemme vuosittainen juhla”

Uusimaalainen raviryhmä matkasi Kouvolan Kuninkuusraveihin omalla bussillaan. Kaviouran äärellä he kokivat suuria tunteita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningatarkilpailun maratonmatkan voittanut Tutun Impi oli voittajaringissä riehakkaalla tuulella.

Uusimaalainen raviryhmä matkasi Kouvolan Kuninkuusraveihin omalla bussillaan. Kaviouran äärellä he kokivat suuria tunteita.
Teksti: Ville Vanhala

Valkoinen liinaharja liehuu kuolemanpaikalla. 8-vuotias tamma Suven Sametti on ajautunut raskaisiin juoksuasetelmiin lähtöä johtavan Lumi-Oosan rinnalle.

Kun ravurit kaartavat loppusuoralle, kavioiden kumina hautautuu yleisön pauhuun. Suven Sametti sinnittelee sitkeästi viimeiset sadat metrit, mutta kaksi valjakkoa kurkottaa sen edelle ja Suven Sametti ohittaa mustavalkoisen maalipaalun neljäntenä.

Karita Kotikulma, 36, ja Maija Rahja, 46, näyttävät hieman voipuneilta suosikkitammansa Suven Sametin juoksun ratkettua. Kannustaminen on hengästyttänyt, tahtia lyöneet kädet ovat laskeutuneet alas, Rahjan silmäripset räpsyvät tiuhaan sydämenmuotoisten aurinkolasien takana.

Suven Sametin suorituksessa ei Kotikulman ja Rahjan mielestä ole kuitenkaan moitteen sijaa.

Kahtena edellisenä vuotena ravikuningattareksi seppelöidyllä Suven Sametilla on vielä viikonlopun aikana kaksi lähtöä edessä. Tamma voi hyvinkin uusia vielä tittelinsä.

Kouvolan Kuninkuusravit ovat vasta alussa.

Tähtiotsainen tamma

13. päivä toukokuuta vuonna 2013 sipoolaiseen Kotikulman talliin syntyi tähtiotsainen tammavarsa, joka sai nimekseen Bilettäjä. Varsan omistus jaettiin kymmeneen osaan, jolloin syntyi Team Bilettäjät.

Hieman arasta varsasta kasvoi kelpo ravuri, joka voitti urallaan 15 starttia. Bilettäjällä on nimensä mukaiset omistajat. Näyttävästi ja riehakkaasti hevostaan kannustanut ryhmä on tullut hyvin tunnetuksi maamme raviradoilla.

Bilettäjä on jäänyt nyt kilparadoilta äitiyslomalle.

”Heinäkuun alussa Bilettäjän varsoma tammavarsa sai artisti Kaija Koon suostumuksella nimekseen Kaija Koo”, Karita Kotikulma kertoo.

Vaikka ravuri Bilettäjän ura kilparadoilla on jo ohi, Team Bilettäjät on yhä olemassa ja se on kasvanut alkuperäisestä kokoonpanostaan noin 15 uusimaalaisen ravifanin ryhmäksi. Kouvolaan Team Bilettäjät, tuttavallisemmin Bilettäjät, ovat tulleet omalla bussillaan.

VIP-emäntänä päivystävä Kotikulma oli vielä perjantain iltaraveissa pukeutunut beigeen mekkoon, mutta lauantaina asu on vaihtunut punaiseen. Värväämme vastaanottotiskin taakse toisen bilettäjän, Saana Mommon, 23, siksi aikaa, kun laadimme Kotikulman kanssa kimppapelin.

Kun ravurit mittelevät suomenhevosten tasoituslähdössä maalisuoralla, totolappu lepattaa peukalon ja etusormen välissä. 8-vuotias tamma Helmi Kevätön kirii valjakon mitalla voittajaksi.

Pääsemme lunastamaan kymmenen euron sijoituksella yli 37 euroa takaisin.

Kuninkuusraveihin porukalla: lauantain ravipäivän jälkeen bilettäjät pukeutuivat punaisiin paitoihinsa ja käynnistivät riehakkaat juhlat.

Lauantain ravipäivän jälkeen bilettäjät ­pukeutuivat punaisiin paitoihinsa ja käynnistivät riehakkaat juhlat. © Juha Metso

Karita Kotikulmaa (vas.) ja Maija Rahjaa yhdistää hevosharrastus ja syvä ystävyys.

Karita Kotikulmaa (vas.) ja Maija Rahjaa yhdistää hevosharrastus ja syvä ystävyys. © Juha Metso

Kuninkuusraveihin kannustamaan

Hevosen ruskeissa silmissä on lempeä katse. Tietämättäkin ymmärtäisi, että Suven Sametti on tamma.

Vaikka Suven Sametti on juoksunsa jälkeen pesty, siitä haiskahtaa vielä pistävänä hevosen hiki. Kaviot kimaltavat kosteina, pitkä liinaharja on vetäytynyt kärjistään kiharoille.

Suven Sametin jalkoja jäähdytetään punaisilla pinteleillä tamman kintereisiin kiinnitetyillä jääpusseilla. Kun hevosen hoitaja Pinja Kalenius tarjoaa tammalle ämpäristä mässiksi kutsuttua, sakeaa ja vihertävää palautejuomaa, Suven Sametti sysii turvallaan ämpärin miltei kumoon.

Yksi ämpärillinen on ollut tällä kertaa tarpeeksi. Toisen ämpärillisen äärellä tamma jo kiukuttelee.

Suven Sametti on kuningatarkilpailussa bilettäjien suosikki, koska sitä valmentava ja ohjastava, kolme kertaa sekä ravikuninkaan että ravikuningattaren tittelin voittanut Tapio Perttunen, 66, ohjasti ja valmensi myös Bilettäjää.

”Kaikki Tapsan ajamat hevoset ovat suosikkejani”, Maija Rahja sanoo.

Tallialueen rauha vaihtuu kaviouran varteen siirryttäessä pauhuun, kun raviradalle lauantaina saapunut reilun 13 000 hengen yleisö kannustaa kuninkuuskilpailun avauslähdön suosikkejaan. Maalia kohti ravaavat hevoset näkyvät ihmismuurin kannatuskylttien ja -lakanoiden lomasta vilahduksina.

Kolminkertainen ja hallitseva ravikuningas Evartti kirii voittoon.

Kun Santtu Raitalan ohjastama ori tepastelee sininen voittoloimi yllään etusuoralle, Evartti nyökkäilee, aivan kuin vastailisi alamaistensa tervehdyksiin.

Evartilla on myös kuninkaan elkeet.

Nuoruuden heikko hetki

Bilettäjien valkoinen bussi seisoo leirintäalueen reunalla metsän laidassa. Auringon lämmittämistä renkaista haiskahtaa kumi, kimaltelevan tuulilasin läpi kuultaa voittopokaaleja ja kuohuviinipulloja. Bussin ovi avautuu sihahtaen, ja oveen liimattu Bilettäjän kuva liukuu sivuun.

Karita Kotikulman isän Kari Kotikulman matkailuautoksi remontoimassa bussissa on nukkunut perjantain ja lauantain välisenä yönä kahdeksan bilettäjää. Seuraavan yönä ja viimeistään paluumatkalla bilettäjien määrä bussissa saattaa hyvin kasvaa.

Kun Carolina Hult, 25, kytkee stereot päälle, värivalot alkavat vilkkua kovaäänisissä. Skumppapullo poksahtaa auki.  Karita Kotikulman isä ja myös hänen ukkinsa ovat olleet ravivalmentajia.

”Ukin isänisä taas oli tsaarin hevoshankkijana Pietarissa”, Kotikulma kertoo.

Hän arvelee olleensa ensimmäistä kertaa Kuninkuusraveissa jo lastenvaunuissa.

Kotikulma on ammatiltaan ratsastus- ja ravivalmentaja, ratsastusopettajien mentori ja urheilumanageri ja kouluttautunut lisäksi psyykkiseksi valmentajaksi. Hän on toimitusjohtajana Sipoossa sijaitsevassa perheyrityksessä, johon kuuluu ratsastuskoulu ja ravitalli.

”Joskus nuoruuden heikkona hetkenä suunnittelin eläväni jotain muuta kuin hevoselämää, mutta se hetki meni äkkiä ohi”, hän kertoo.

Aiemmin ympäri Suomea ratsastusalan koulutustehtävissä kiertänyt Kotikulma asuu lapsuudenkodissaan Sipoossa. Kun Frank-poika syntyi kuusi vuotta sitten, oli aika asettua enemmän aloilleen.

Kotikulma haaveilee siitä, että voisi keskittyä nykyistä enemmän ratsastuskoulun pitämisen sijasta ravihevosten valmennukseen.

”Totta kai jokaisen suomenhevosihmisen unelmien täyttymys on osallistua omistamallaan tai valmentamallaan hevosella Kuninkuusraveihin. Minulle riittäisi jo se, että saisin elantoni ravihevosten valmentamisesta.”

Bussi alkaa täyttyä punaiset, varta vasten Kouvolan Kuninkuusraveja varten tilatut paidat ylleen pukeneista bilettäjistä. Lauantai-ilta on vasta alussa, mutta bilettäjät ryntäävät bussista ulos tanssimaan. Ensitahdit juhlimiselle lyö Lauri Tähkän ja Elonkorjuu-orkesterin Juomaripoika-laulu.

Tapio Perttusen ohjastama valkoharjainen tamma Suven Sametti ottaa mittaa johtavasta Lumi-Oosasta.

Tapio Perttusen ohjastama valkoharjainen tamma Suven Sametti ottaa mittaa johtavasta Lumi-Oosasta. © Juha Metso

Totovoitoilla Thaimaahan

Sunnuntaina on puoliltapäivin jo miltei hellettä. Paidanselkämys takertuu hetkessä kiinni ihoon. Ilma väreilee ihmismeren yllä.

Raviradalle on pakkautunut vajaat 15 000 ravituristia. Käryä nousee kojujen edestä, jäätelökioskille ja anniskelupisteiden tiskeille kiemurtelee jonoja. Yöllä bilettäjäporukassa karaokebaarissa ja yökerhossa kolunnut Maija Rahja nojailee VIP-alueen terassin pystypöytään ja näppäilee puhelimellaan totopelejä vetämään.

Toistakymmentä kertaa Kuninkuusraveissa käynyt Rahja kertoo, ettei ole koskaan pelannut suurilla summilla, mutta on vuonna 2007 voittanut Forssan raveista 7,80 euron panoksella 1 700 euroa.

”Lähdin niillä rahoilla Thaimaahan. Kun Bilettäjä voitti ensimmäisen kerran joulukuussa vuonna 2017, tiimi nettosi siitä viiden euron panoksella 1 200 euroa.”

Parturi-kampaajana ja kosmetologina työskentelevä Rahja on paljasjalkainen helsinkiläinen, joka oli varhaisteininä vaarassa suistua huonoille teille.

”Kun kaveri vei sitten ratsutallille, kaveripiiri vaihtui ja päihteet ja hölmöily vaihtuivat hevosiin”, Rahja kertoo.

”Ensimmäisen ponini ostin 13-vuotiaana vanhemmiltani salaa eläinkaupan myyjän tuloillani. Sen jälkeen harrastin pitkää kouluratsastusta, ja tällä hetkellä minulla on osuudet kahdesta ravurista.”

Rahja sanoo, ettei käy raveissa, pelaa ja hanki hevos­omistuksia rikastuakseen vaan ammentaakseen elämyksiä. Merkittävimmäksi elämyksekseen hän nimeää kuitenkin yhteiset matkat bilettäjien kanssa.

”Kun eri ikäiset ja eri tavalla ajattelevatkin ihmiset ovat ryhmässä ja viihtyvät keskenään, se on arvokasta”, Rahja sanoo ääni hieman värähtäen.

”Bilettäjien kesken on syntynyt pysyvää ystävyyttä.”

Karita Kotikulma (kesk.) kävi tervehti­mässä vanhem­piensa Tuulia ja Kari Kotikulman kanssa tallialueella ori Ypäjän Pormestaria.

Karita Kotikulma (kesk.) kävi tervehti­mässä vanhem­piensa Tuulia ja Kari Kotikulman kanssa tallialueella ori Ypäjän Pormestaria. © Juha Metso

Ihminen hevosena

Bilettäjät ovat siitä erikoinen ryhmä, että yhtenä hetkenä heistä ei näe ainuttakaan, mutta seuraavana hetkenä ympärillä häärii seitsemän bilettäjää.

Marjo Luukkosta, 26, ei edes tunnista bilettäjäksi, koska hän on pukeutunut hevoseksi ja poseeraa Maskotti-Kunkkuna lasten kanssa selfiekuvissa. Milla Haapaniemi, 20, ja Carolina Hult päivystävät metrilakupussin takana mediaemäntinä. Kuninkuusraveissa tehdään myös töitä.

Saana Mommo punastuu VIP-alueen portilla, kun kuuluisa raviohjastaja Olli Koivunen, 28, astelee hänen ohitseen.

”Onhan Olli komea mies”, Mommo sanoo.

Karita Kotikulma on kuninkuusravisunnuntaina sininen mekkoa, sormien ja varpaiden kynsiä myöten.

”Täytyy ottaa ilo irti myös siitä, että pääsee laittautumaan hepenisiin”, hän naurahtaa.

Tiskin takana päivystäessään Kotikulma ja Mommo tapaavat jatkuvasti tuttuja. Kotikulman mukaan Kuninkuusraveissa on ”oma kuplansa”, jossa ihmiset jakavat viikonlopun aikana saman maailman ja ajatukset.

”Se on joka kerta yhtä herkistävä hetki, kun ravikuninkaan ja -kuningattaren ohjastajat nostetaan kärryissään ilmaan. Siinä oma ilo yhdistyy kaikkien täällä olevien iloon.”

Ravuri traktorin lavalla

Maija Rahjan tunteet pääsevät valloilleen, kun hän kannustaa kuningatarkilpailun toisessa osalähdössä keulassa ravaavaa Suven Samettia.

”Antaa mennä. Ei täällä kenenkään elämä liian helppoa ole”, hän huutaa.

Suven Sametti kestää voittoon, mutta kilpailu on yhä kesken. Myöhemmin iltapäivällä ravattava 3 100 metrin lähtö ratkaisee, mikä tammoista seppelöidään ravikuningattareksi.

Vasta sunnuntaiaamuna Kouvolaan vaimonsa Tuulia Kotikulman kanssa saapunut Kari Kotikulma kertoo, että Kuninkuusravien perusidea on säilynyt liki sata vuotta samana.

”Kolmen lähdön yhteen laskettu aika ratkaisee voittajat”, hän kertoo.

Kari Kotikulma oli ensimmäisen kerran Kuninkuusraveissa 12-vuotiaana Forssan Pilvenmäen raviradalla vuonna 1968. Sen jälkeen hänen isänsä Ässä-tamma osallistui peräti kuudesti kuningatarkilpailuun, mutta ei koskaan voittanut.

Kari Kotikulman mukaan Kuninkuusravit ovat muuttuneet kilpailuksi, jossa hevosia ohjastavat ja valmentavat alan ammattilaiset.

”Aiemmin Kuninkuusraveihin osallistui enemmän amatöörejä. Hevosia tuotiin kilpailupaikalle jopa traktorin lavalla.”

Sekä Kari että Karita Kotikulman mukaan Kuninkuusravit ovat säilyttäneet suosionsa, koska ne ovat paitsi kilpailu niin myös oman suomenhevosemme vuosittainen juhla.

”Suomenhevonen on sisukas, väkevä ja hyvällä tavalla itsepäinen. Ihan niin kuin me suomalaiset itse”, Karita Kotikulma sanoo.

Lue myös: Näin ravikuningas Evartti palasi kuolemanporteilta – ja ori ravaa jälleen voitoista

Mutkia kotimatkalla

Joukko bilettäjiä seisoo rykelmänä Kouvolan raviradan tungoksessa. Kuningatarkilpailun viimeinen lähtö on juuri tullut maaliin, ja tuomaritornissa lasketaan sekunteja.

Nyt jännitetään.

Ensimmäistä kertaa koko viikonlopun aikana bilettäjien puheensorina on hiljentynyt, jopa Maija Rahja on hetken vaiti ja nostelee aurinkolasejaan. Jalkojaan liikuttelevan Saana Mommon kengät napsuvat asfalttiin.

Kasteluauton tummaksi kastelema kaviouran sora tuoksuu. Kuulutus ilmoittaa, että Suven Sametti on jäänyt toiseksi vain yhden sekunnin kymmenesosan erolla ravikuningattareksi juosseelle Lumi-Oosalle.

Vaikka bilettäjien oma suosikki ei voittanutkaan, uusi ravikuningatar saa heiltäkin ansaitsemansa suosionosoitukset. Ravikuninkaaksi seppelöidään maratonmatkalla kilpakumppaninsa kauas taakseen jättänyt Parvelan Retu.

Seremonioiden jälkeen bilettäjät pakkautuvat bussiinsa ja suuntaavat Kymenlaaksosta kohti Uuttamaata.

Matkaan on kuitenkin mitä todennäköisemmin tiedossa mutkia.

Viime vuonna Forssan kuninkuusraveista palatessaan bilettäjät koukkasivat Nurmijärvelle ajamaan kunniakierroksen raviohjastaja Antti Teivaisen tilan harjoitusradalle.

Saunomassa ollut Teivainen tuli pyyhe lanteillaan radan varteen ja katseli, kun bussi kiersi ympyrää.

Tomi Kopralla oli kuninkuusraveissa silmillään kuninkaalliset aurinkolasit.

Tomi Kopralla oli kuninkuusraveissa silmillään kuninkaalliset aurinkolasit. © Juha Metso

X