Seniorijumppa antaa iloisesti kannustaen lisää hyviä vuosia – ”Kunhan jotenkin heilut, se on tärkeintä!”

Ikäihmisten liikuntaryhmässä läppä lentää ja hymy on herkässä. Seniorijumppa voi antaa lisää hyviä vuosia vertaisohjaajan avulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuolijumpassa seurataan vertaisohjaaja Kirsti Kallion (kuvan keskellä turkoosissa hupparissa) esimerkkiä. Liikkeet tehdään oman jaksamisen mukaan.

Ikäihmisten liikuntaryhmässä läppä lentää ja hymy on herkässä. Seniorijumppa voi antaa lisää hyviä vuosia vertaisohjaajan avulla.
Teksti: Jukka Vuorio

Nyt ollaan kansanterveyden ytimessä.

Kuutisenkymmentä Lapuan eläkeläistä osallistuu ohjattuun kuntojumppaan hymyillen. Välillä äänimaailmasta erottuu satunnaisia naurunpyrskähdyksiä.

”Huh huh, olisi pitänyt aamulla syödä yksi pulla vähemmän”, joku huikkaa, ja sitten nauretaan.

Tänne ei ole tultu hikoilemaan naama punaisena, vaan nauttimaan yhdessä liikkumisen ilosta.

Ja syytä siihen on.

Eräs suomalaisten kansantaudeista on ikäluokasta riippumatta lihavuus. Lihavuus altistaa monenlaisille sairauksille. Joukossa on hyvin yleisiä kansantauteja, kuten aikuisiän diabetes, kohonnut verenpaine sekä sydän- ja verisuonisairaudet.

Nykyään lihavuus vaivaa jo kaikkia ikäryhmiä, mutta iän karttuessa kilojen tuomat vaivat pahenevat etenkin, jos voimat samaan aikaan hupenevat.

Lapuan seniorijumppa

Mutta onneksi eläkkeellä on aikaa tehdä pieniä ja isoja tekoja kuntonsa hyväksi! Kurkistetaanpa eteläpohjalaiseen urheiluhalliin talvisena tiistaina.

Täällä, Lapuan Patruuna-areenalla on erinomaiset puitteet kaikenlaista liikuntaa ja urheilua varten. Täällä harjoittelevat talvisin Lapuan yleisurheilijat ja jalkapalloilijat sekä etenkin Lapuan Virkiän naisten superpesisjoukkue. Näiden kilpailijoiden lisäksi halliin kokoontuvat myös seudun eläkeläisliikkujat.

Heidän jumpparyhmäänsä vetää lapualainen Kirsti Kallio. Hän on saanut vertaisohjaajan koulutuksen Ikäinstituutin järjestämästä Voimaa vanhuuteen -ohjelmasta.

Kallio on nuorena harrastanut korkeushyppyä ja aikuisiällä käynyt voimisteluryhmissä. Varsinaiseksi urheilijaksi hän ei tunnustaudu, mutta hänellä on pitkä kokemus huipputason urheilusta Lapuan Virkiän pesäpallojaoston puheenjohtajana. Pesäpalloa hän on ollutkin katsomassa tässä samassa hallissa vain muutamaa päivää aiemmin.

”Omaan elämääni liikunta tuli vahvasti oikeastaan vasta silloin, kun jäin eläkkeelle. Nyt käyn kolme tai neljä kertaa viikossa liikkumassa: kuntosalia, jumppaa ja muuta.”

Vielä työelämässä ollessaan Kallion liikunta oli lähinnä satunnaista, vaikka hän voimistelua harrastikin.

”Enemmän tuli kuskattua lapsia heidän liikuntaharrastuksiinsa.”

Vaikka Kallion omat lapset ovat kasvaneet aikuisiksi, jälkikasvun urheilun seuraaminen ja kannustaminen jatkuu. Kolme hänen lastenlapsistaan pelaa koripalloa Lapuan Kobrissa.

Ikäinstituutti koulutti

Ikäinstituutin koulutuksessa Kalliolle kirkastui, miksi lihasvoimasta on tärkeää pitää huolta myös myöhemmällä iällä. Seniorijumppa edesauttaa perustoimintakykyä ja esimerkiksi mahdollistaa ikäihmisten kotona asumista.

”Toimintakyvyn kannalta on aivan oleellista päästä esimerkiksi ylös tuolista”, vertaisohjaaja Kallio tietää.

Lapuan seniorijumppa auttaa kohentamaan toimintakykyä oikein urakalla.

Kun koko ryhmä on kiertänyt alkulämmittelyksi kenttää ympäri parikymmentä minuuttia, ryhmä jakaantuu neljään pienempään ryhmään. Kunkin ohjelma on suunniteltu osallistujien kunnon ja jaksamisen mukaan.

Kaveria ei jätetä

Nyt varsinainen seniorijumppa alkaa. Yksi ryhmä lähtee hallin kuntosalille, toinen harjoittelee keppijumppaa ja kolmas hyppelee keskellä kenttää. Neljäs ryhmä aloittaa Kirsti Kallion vetämän tuolijumpan.

Tuolijumppa aloitetaan varoen.

Ensin pyöritellään ja nostellaan käsiä, sitten jalkoja. Venytellään ja kurkotellaan. Ja totta kai nauretaan. Sillä huumori on tärkeä osa asennetta, jolla sekä ohjaajat että osallistujat ovat liikkeellä. He antavat toinen toisilleen kannustuksen sanoja ja taputtelevat selkään.

Kun eräällä naisella on tuolijumpassa vaikeuksia löytää oikeaa käsien asentoa, vieruskaverit tukevat häntä.

”En minä osaa, luovutan”, hän puuskahtaa.

Toiset seniorit eivät kuitenkaan jätä kaveria.

”Ei se haittaa, laitat kädet jotenkin. Kunhan jotenkin heilut, se on tärkeintä!” toiset kannustavat.

Se selvästi ilahduttaa naista. Jumppa jatkuu hänenkin osaltaan.

Patruuna-areenan jumpparyhmä on suosittu. Tälläkin kertaa mukana on yli 60 kunnostaan huolta pitävää ikäihmistä. © Juha Harju

Patruuna-areenan jumpparyhmä on suosittu. Tälläkin kertaa mukana on yli 60 kunnostaan huolta pitävää ikäihmistä. © Juha Harju

Tuolijumpan liikkeet ovat monipuolisia: koko kroppa saa sopivasti venytystä ja rasitusta. © Juha Harju

Tuolijumpan liikkeet ovat monipuolisia: koko kroppa saa sopivasti venytystä ja rasitusta. © Juha Harju

On mukavaa nähdä tuttuja

Ritva Hautala, 81, on yksi seniorijumpan vakiokasvoista. Hän on ollut mukana ryhmän perustamisesta saakka.

”Joka kerta olen tullut paikalle. Olen aina ajatellut, että kun jotain kerran järjestetään, siihen on syytä lähteä mukaan. Muutenhan asioita lakataan järjestämästä.”

Hautalan näkemys on vastaansanomaton. Juuri näin monella pienemmällä paikkakunnalla – jos Lapuaa voi sellaiseksi sanoa – usein ajatellaan. Siihen osallistutaan, mitä tarjolla on.

Hautala on osallistunut aiemminkin monenlaisiin jumpparyhmiin, vaikka käsien toiminta on mitä on. Hautala ei ole vuosiin pystynyt nostamaan käsiään juuri hartialinjan yläpuolelle.

”Olkapääni ovat aivan sökönä, mutta teen sen minkä pystyn. Voin pukea itse ja syödä, mutta siinä käsien käyttö aika lailla on.”

Jumpparyhmässä on Hautalan mukaan kyse siitä, että itse liikunta on vain osa koko ideaa.

”Kyllä tärkeintä ikäihmisten jumpparyhmissä on se, että ylipäätään tulee lähdettyä kotoa johonkin muualle kuin ruokakauppaan. Tykkään kovasti, kun on kivaa tekemistä! Samalla näkee tuttuja ja pääsee vähän juttelemaan.”

Osallistumisesta hyvää mieltä

Hautalaa ilahduttavat paitsi vanhojen tuttujen tapaaminen myös se, että suuresta ryhmästä löytyy uusiakin tuttuja.

”Kun yksin asuu, on hienoa, että voi vielä tutustua uusiin ihmisiin.”

Koska Hautala asuu usean kilometrin päässä Lapuan keskustasta hän kulkee tapahtumiin omalla autollaan.

”Niin kauan, kun on ajokortti, pääsee hyvin osallistumaan.”

Auto tuli Hautalalle tutuksi eritoten työuralla, jonka hän teki Lapuan kaupungin palveluksessa autonkuljettajana. Hän kuskasi ympäri pitäjää kaikkea mahdollista kirjeistä rakennustarvikkeisiin.

”Työkyvyttömyyseläkkeelle jäin alle kuusikymppisenä. Olkapäät menivät jo silloin sellaiseen kuntoon, ettei koko päivää voinut rattia käännellä.”

Kallion vetämä seniorijumppa tuntuu Haukkalasta sopivalta, sillä liikkeet saa tehdä siten kuin itse kykenee. Ohjaaja tsemppaa pitämään käsiä tai jalkoja ylhäällä vielä hetken kauemmin, mutta ei hampaat irvessä, vaan hymy huulilla. Erityisen hyvänä asiana hän pitää myös sitä, että jumppa tehdään sisätiloissa.

”Koska ryhmä kokoontuu täällä hallissa, aina on hyvä kävellä. Koskaan ei tuule eikä sada eikä ole liukasta.”

Ritva Hautalasta Kirsti Kallion (takana) vetämä jumppa on juuri sopiva. Ohjaaja tsemppaa, ei hiillosta. © Juha Harju

Ritva Hautalasta Kirsti Kallion (takana) vetämä jumppa on juuri sopiva. Ohjaaja tsemppaa, ei hiillosta. © Juha Harju

Vertaisohjaaja Kirsti Kallio saa Hautalan kehut.

”Hänen ohjauksessaan tuntuu varmalta ja turvalliselta, juuri sopivalta.”

Yksi vinkki Hautalalla on muille ikäihmisille oman kunnon ylläpitoon. Hänen mielestään jokaisella eläkeläisellä kannattaisi olla koira. Hautalalla oli koira 15 vuoden ajan.

”Kun sitä vei joka päivä kolme kertaa päivässä ulos, väkisinkin siinä sai itsekin liikuntaa. Aivan varmasti koiran kanssa kävely on vaikuttanut omaan hyvinvointiini. Ja kun siitä on vielä niin paljon seuraakin! Kyllä koira on aivan lyömätön juttu.”

Nyt kun koiraa ei enää ole, liikuntaryhmät pitävät Hautalan jalkeilla ja käynnissä. Vaivoistaan huolimatta hän hoitaa omakotitaloasumiseen liittyvät työt, kuten lumenluonnin ja muun pihanhoidon.

Ja juuri nyt näyttää siltä, että omakotitalonsa pihan Hautala voi hoitaa itse vielä vuosikausia. Ehkä osittain juuri aktiivisen elämäntavan ja jumppaharrastuksen ansiosta?

Lapualainen Ritva Hautala, 81, on käynyt seniorien jumpparyhmässä alusta asti. ”Tykkään kovasti, kun on kivaa tekemistä!” © Juha Harju

Lapualainen Ritva Hautala, 81, on käynyt seniorien jumpparyhmässä alusta asti. ”Tykkään kovasti, kun on kivaa tekemistä!” © Juha Harju

Ritva Hautalalle kävelysauvat antavat lisää varmuutta, etenkin ulkona. © Juha Harju

Ritva Hautalalle kävelysauvat antavat lisää varmuutta, etenkin ulkona. © Juha Harju

Jumppa haastaa niveliä ja lihaksia. Mukana on kiperiäkin liikkeitä. © Juha Harju

Jumppa haastaa niveliä ja lihaksia. Mukana on kiperiäkin liikkeitä. © Juha Harju

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 3/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X