Turvarannekkeen painallus tai dementikon ulko-ovi aukeaa: Samalla turvapartion Pekka ampaisee Oulun yöhön

Mitä kaikkea voikaan yön aikana tapahtua kodeissa, joiden asukkaat eivät enää pärjää omin avuin? Kotihoidon turvapartiossa päivystävä Pekka tietää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lähihoitaja Pekka on kaasuttanut hälytyksen perässä kymmeneen eri osoitteeseen samana yönä. Hän on siivonnut ulostetta lattialta ja vuoteesta, paikannut kaatuessa kolhitun pään ja arvioinut kotona selviämistä.

Mitä kaikkea voikaan yön aikana tapahtua kodeissa, joiden asukkaat eivät enää pärjää omin avuin? Kotihoidon turvapartiossa päivystävä Pekka tietää.
(Päivitetty: )
Teksti:
Susanna Chazalmartin

Oulun kotihoidon turvapartion puhelin soi, kun asiakas painaa yöllä turvahälyttimen nappia tai kun muistisairas avaa kotinsa oven. Kymmenen tunnin työvuoron aikana hälytyksiä ehtii tulla kymmenestä kahteenkymmeneen. Perillä asiakkaan luona vastassa voi olla lattialle tuupertunut vanhus tai omille teilleen lähtenyt muistisairas.

Joulukuisena tiistaiyönä lähihoitaja Pekka on kaasuttanut hälytyksen perässä kymmeneen eri osoitteeseen, eikä kello ole vielä kahta. Hän on siivonnut ulostetta lattialta ja vuoteesta, paikannut kaatuessa kolhitun pään ja arvioinut kotona selviämistä.

”Tänä yönä kaatuneita on ollut useita, moni samaan aikaan eri puolilla kaupunkia. Olemme joutuneet delegoimaan osan tehtävistä toisille”, Pekka kertoo kahvitauolla Oulun kaupungin palvelukeskuksessa.

Häirikkö talttuu puhumalla

Myöhemmin yöllä turvapartio hälytetään tarkastamaan asumispalveluyksikön asiakasta, joka on aiheuttanut häiriötä naapureilleen. Pekka joutuu työparinsa kanssa käyttämään kaikki sanalliset lahjansa, jotta tilanne saadaan rauhoitettua. Tällä kertaa poliisia ei tarvita, ja yö voi jatkua tältä osin rauhassa.

Moni joutuu kuitenkin tänäkin yönä turvautumaan ranteessa olevaan turvahälyttimeensä. Vuoroon sattuu myös kuusi muistisairasta, jotka eivät ole asettuneet vuoteisiinsa, vaan vaeltavat levottomina asunnoissaan. Kun he avaavat ulko-ovensa, Pekalle tulee jälleen kiire. Pakkasta on reilut kymmenen astetta, eikä Pekka halua kenenkään paleltuvan yön pimeyteen.

”Mehän emme tiedä onko asiakas vai kurkannut ovesta, vai lähtenyt ulos. Jokainen hälytys on siksi pakko käydä tarkastamassa.”

Hälytyksiä toistakymmentä yhdessä yössä

Tänä yönä kukaan ei onneksi lähde harhailemaan kauas kotoaan. Aamuun mennessä Pekka on ajanut työparinsa kanssa 150 kilometriä. Hälytyksiä on ollut yön aikana yhteensä 14, niiden lisäksi Pekka on hoitanut kuusi muuta asiakaskäyntiä sekä kuusi tarkastuskäyntiä.

Työaika ei ole aivan riittänyt kaiken hoitamiseen. Kun Pekka on saanut kirjattua tehtävät tietokoneelle, kello on viistoista yli seitsemän ja uni painaa silmää. Yksi yö on taas paketissa.

X