Forssalainen Mikaella aloitti avantouinnin jo 4-vuotiaana – Avantouimarit muistavat yhä tytön vauhdikkaan ensipulahduksen

10-vuotias forssalainen Mikaella Georgiou harrastaa avantouintia kummitätinsä kanssa: ”Avantouinnin jälkeen tuntuu hyvältä ja tulee heti nälkä.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikaella Georgioun avantouintiharrastus alkoi vauhdikkaasti. Kuva ensimmäiseltä avantouintireissulta.

10-vuotias forssalainen Mikaella Georgiou harrastaa avantouintia kummitätinsä kanssa: ”Avantouinnin jälkeen tuntuu hyvältä ja tulee heti nälkä."
Teksti:
Elina Kirssi

Tyttö joka hyppäsi avantoon. Tällä nimityksellä Eerikkilän urheiluopistossa käyvät avantouimarit tuntevat 10-vuotiaan forssalaisen Mikaella Georgioun.

Mikaellan avantouintiharrastus alkoi vauhdilla, kun hän oli vasta 4-vuotias. Mikaella lähti kummitätinsä Marianne Christoforoun ja tämän miehen mukaan avantouinnille reilut viisi vuotta sitten. He olivat käyneet yhdessä myös uimahallissa ja luonnonvesissä, ja Mikaella oli osoittautunut todelliseksi vesipedoksi.

Avantouimarit ihmettelivät avantoon hyppäävää tyttöä

Mikaellaa jännitti vielä pukuhuoneessa, mutta Marianne neuvoi pitämään kaiteesta kiinni ja muistutti, ettei veteen ole pakko mennä. Marianne ajatteli, että pieni tyttö korkeintaan kastelisi varpaat, mutta puki tälle kellukkeet varmuuden vuoksi.

”Ei tullut mieleenkään, että Mikaella hyppäisi avantoon! Olin kameran kanssa valmiina ottamassa kuvia, mutta nappi jäi painamatta, kun suu loksahti auki. Mikaella on onneksi oppinut varhain uimaan, ja hän ui kellukkeiden kanssa reippaasti takaisin laiturin kaiteen luo”, Marianne kertoo.

Myös terassilla tilannetta seuranneet avantouimarit ihmettelivät pientä vesipetoa. Itse uimari ei ollut hypystä moksiskaan, vaan oli pienen lämmittelyn jälkeen valmis pulahtamaan avantoon vielä uudelleen.

Mikaella on käynyt avannossa säännöllisesti jo yli viisi vuotta. © MARIANNE CHRISTOFOROU

Ensin saunaan, sitten pulahtamaan

Nykyään Mikaella käy kummitätinsä kanssa avantouinnilla lauantaisin aina kun mahdollista. Avantorutiinit ovat seurueella joka kerta samanlaiset: ensin pikaisesti suihkuun ja saunaan, sitten avantoon ja avannosta saunaan lämmittelemään.

Muut käyvät avannossa viisi kertaa yhden reissun aikana, mutta Mikaella kastautuu usein vielä viimeisellä kerralla kahdesti jäiseen veteen.

”Syksyllä Mikaella ui jopa laiturin päästä rannalle, mutta silloin hänestä tuntui, että se matka alkoi ottaa koville. Hän ei ole avannossa minuutteja, vaan pulahtaa ja nousee sitten ylös. Uimahallin kylmäaltaassa hän viihtyy paljon kauemmin kuin avannossa”, Marianne kertoo.

Mikaella kertoo, ettei palale kovin helposti. Hän ui luonnonvesissä myöhäiseen syksyyn ennen avantokauden aloitusta. © MARIANNE CHRISTOFOROU

”Kylmävesiallas on ihan lälly avantoon verrattuna”, nuori avantouimari tuumaa. © MARIANNE CHRISTOFOROU

Avannon jälkeen saa suklaata

Mikaella oli kymmenen kuukautta muuttaessaan Suomeen isänsä kotimaasta Kyproksesta, joten varhaislapsuudessaan hän tottui hieman lämpimämpiin vesiin. Ensimmäinen kerta avannossa on yhä mielessä.

”Vesi tuntui kylmältä, varsinkin kun hyppäsin sinne. En ole enää sen jälkeen hypännyt avantoon. En pelästynyt, mutta kummitädille tuli hätä”, Mikaela muistelee.

Hän on perheensä ainoa avantouimari. Muut kauhistelevat aina, kun hän kertoo lähtevänsä hyiselle uintireissulle, mutta nuorta avantouimaria ei hevillä palele.

”Avantouinnin jälkeen tuntuu hyvältä ja tulee heti nälkä. Yhden uintikerran jälkeen saa yhden suklaan, ja haetaan aina hampparit. Vesi ei ole niin kylmää”, hän kertoo.

Avantouinnin lisäksi Mikaella harrastaa valokuvausta, askartelua ja uimista. Aiemmin hän pelasi myös koripalloa.

Uimahallin kylmäaltaassa Mikaella näyttää mielellään koulun uimaretkillä muille koululaisille mallia.

Myös ainakin yksi kaveri on kiinnostunut avantouinnista.

Avantouimarit tuttuja jo vuosien takaa

Mikaellan suosikkiuimapaikka on Eerikkilä, sillä avantoon on siellä lyhyt matka saunasta ja uinnin päätteeksi terassilla odottaa suklaarasia, josta urhoolliset uimarit saavat ottaa maistiaisen. Yleensä tarjolla on Juhlapöydän konvehteja tai suklaalevyn paloja.

”Täällä käy paljon samoja ihmisiä kuin Mikaellan ensimmäisellä avantouinnilla. He muistelevat yhä sitä ensimmäistä kertaa. Mikaella on oikea ilon tuoja saunassakin”, kummitäti Marianne kertoo.

Lue myös: Kylmä vesi vei Tuulan vaihdevuosioireet: ”Avantouinti on halpa mielialalääke”

X