Koukuttaako avantouinti? Näin talviuinti vaikuttaa ihoon

Kylmä vesi voi lievittää esimerkiksi atopiaan liittyviä iho-oireita, kertoo erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Helsingin Ihopisteestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Voiko uiminen uima-altaassa ja luonnonvesissä aiheuttaa virtsatietulehduksen? © Seppo Saarentola

Kylmä vesi voi lievittää esimerkiksi atopiaan liittyviä iho-oireita, kertoo erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Helsingin Ihopisteestä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Avantouinti ja iho. Mikä on tarua ja mikä totta. Lue asiantuntijan vastaukset avantouinnin vaikutuksesta ihoon.

Kuiva iho kärsii talviuinnista

Tarua.

Talviuinti ei vaurioita kuivaa ihoa millään tavalla. Sen sijaan se voi tehdä hyvää: kylmäaltistus parantaa ihon pintaverenkiertoa ja voi myös parantaa ihon väriä.

Talviuimarin kannattaa kuitenkin hoitaa ihoaan oman ihotyypin mukaan. Kuivaa ihoa on hyvä voidella rasvaisella voiteella uinnin ja saunan jälkeen, jotta se pysyy suojattuna.

avantouinti

Keho sopeutuu avantoiuintiin ja kylmään jo muutaman uintikerran jälkeen. © Matti Kolho/LK

Talviuinti voi lievittää atopian iho-oireita

Totta.

Kylmä vesi hillitsee ihon tulehdusta, vähentää turvotusta sekä poistaa kutinaa ja ihoärsytystä. Se myös vilkastuttaa ihon pintaverenkiertoa, jolloin iho voi hetkellisesti näyttää paremmalta ja tuntua napakammalta. Lisäksi se vaimentaa ihon kipuaistimuksia, kuten kirvelyä.

Atoopikkojen on hyvä tiedostaa, että äärikylmä lisää myös mielihyvähormonien tuotantoa. Ihottuman aiheuttama jatkuva kutina voi aiheuttaa masennuksen ja ahdistuksen tunteita, jotka voivat lieventyä talviuintiharrastuksen yhteydessä.

Lue myös: Avantouinti kannattaa aloittaa oikein ja välttää vaaranpaikat – Kylmäuinti auttaa nivelreumaa ja fibromyalgiaa sairastavia

Talviuinti voi pahentaa couperosaa

Tarua.

Couperosaihon ongelmana on, että hiusverisuonet ihon pinnan alla ovat laajentuneet. Iho reagoi silloin hyvin helposti lehahtelulla esimerkiksi lämpötilavaihteluihin. Kylmään veteen mennessä couperosaiho saattaa jopa hetkellisesti vaaleta, sillä kylmä supistaa hiusverisuonia. Uinnin jälkeen iho taas lehahtaa helposti tulipunaiseksi.

Couperosaiho palaa kuitenkin aina takaisin normaalitilaansa, eikä säännöllinenkään talviuinti aiheuta sille pysyvää harmia.

Lue myös: Neljä terveydentekoa joihin et uskonut pystyväsi

Lue myös: Anna.fi, Kylmällä suihkulla on samoja hyötyjä kuin avantouinnilla – tämän takia kuuma kylpy kannattaa välillä vaihtaa viileään suihkuun

X