Koukuttaako avantouinti? Näin talviuinti vaikuttaa ihoon

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Onko talviuinnista iholle hyötyä vai haittaa?
Voiko uiminen uima-altaassa ja luonnonvesissä aiheuttaa virtsatietulehduksen? © Seppo Saarentola © Seppo Saarentola
Kylmä vesi voi lievittää esimerkiksi atopiaan liittyviä iho-oireita, kertoo erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Helsingin Ihopisteestä.

Kuiva iho kärsii talviuinnista

Tarua.

Talviuinti ei vaurioita kuivaa ihoa millään tavalla. Sen sijaan se voi tehdä hyvää: kylmäaltistus parantaa ihon pintaverenkiertoa ja voi myös parantaa ihon väriä.

Talviuimarin kannattaa kuitenkin hoitaa ihoaan oman ihotyypin mukaan. Kuivaa ihoa on hyvä voidella rasvaisella voiteella uinnin ja saunan jälkeen, jotta se pysyy suojattuna.

avantouinti

Keho sopeutuu avantoiuintiin ja kylmään jo muutaman uintikerran jälkeen. © Matti Kolho/LK

Talviuinti voi lievittää atopian iho-oireita

Totta.

Kylmä vesi hillitsee ihon tulehdusta, vähentää turvotusta sekä poistaa kutinaa ja ihoärsytystä. Se myös vilkastuttaa ihon pintaverenkiertoa, jolloin iho voi hetkellisesti näyttää paremmalta ja tuntua napakammalta. Lisäksi se vaimentaa ihon kipuaistimuksia, kuten kirvelyä.

Atoopikkojen on hyvä tiedostaa, että äärikylmä lisää myös mielihyvähormonien tuotantoa. Ihottuman aiheuttama jatkuva kutina voi aiheuttaa masennuksen ja ahdistuksen tunteita, jotka voivat lieventyä talviuintiharrastuksen yhteydessä.

Talviuinti voi pahentaa couperosaa

Tarua.

Couperosaihon ongelmana on, että hiusverisuonet ihon pinnan alla ovat laajentuneet. Iho reagoi silloin hyvin helposti lehahtelulla esimerkiksi lämpötilavaihteluihin. Kylmään veteen mennessä couperosaiho saattaa jopa hetkellisesti vaaleta, sillä kylmä supistaa hiusverisuonia. Uinnin jälkeen iho taas lehahtaa helposti tulipunaiseksi.

Couperosaiho palaa kuitenkin aina takaisin normaalitilaansa, eikä säännöllinenkään talviuinti aiheuta sille pysyvää harmia.

Lue myös: Neljä terveydentekoa joihin et uskonut pystyväsi

X