Keuhkokuume yllätti luontomiehen – Kauhea influenssa olikin myyräkuume

Sami Kiema kuvitteli sairastuneensa influenssaan, kunnes valtavat pää- ja niskakivut pakottivat hänet lähtemään aamuyöllä sairaalan päivystykseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Myyräkuume ei Sami Kiemaa säikäyttänyt, vaan luonto on hänelle edelleen tärkein voimaantumisen lähde. Helsingistäkin löytyy paljon rauhan ja hiljaisuuden tyyssijoja.

Sami Kiema kuvitteli sairastuneensa influenssaan, kunnes valtavat pää- ja niskakivut pakottivat hänet lähtemään aamuyöllä sairaalan päivystykseen.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Kaksi vuotta sitten marraskuussa helsinkiläinen Sami Kiema, 43, lämmitti tuttavien luona kesämökin saunaa. Hän haki puita liiteristä, sytytti tulen kiukaaseen ja nautti syksyn kirpeydestä. Niin hän oli tehnyt monta kertaa aikaisemminkin, eikä tilanteessa vaikuttanut olevan mitään epätavallista.

Oireet eivät olleetkaan influenssaa

”Helmikuun alussa olin eräänä sunnuntaina retkellä Kirkkonummella, kun aloin tuntea oloni kuumeiseksi ja heikoksi. Kotona ajattelin, että olin saanut influenssatartunnan.

Olotilani heikkeni jatkuvasti. Kuume nousi 40 asteeseen, ja päätäni ja niskaani särki hirvittävästi. Otin maksimiannoksia ibuprofeiinia, mutta se ei tuntunut auttavan ollenkaan.

Sinnittelin kotona, kunnes neljän päivän jälkeen minun oli pakko lähteä aamuyöllä päivystykseen.”

Korkeat tulehdusarvot ja kouristuksia

”Vastaanotossa tehdyssä pikatestissä paljastui, että tulehdusarvoni olivat hälyttävän korkealla. Minut otettiin välittömästi sisään sairaalaan, ja yhtäkkiä ympärilläni pyöri paljon hoitohenkilökuntaa.

Lääkäri kertoi, että oireeni herättivät epäilyksen aivokalvontulehduksesta, ja se oli syytä ottaa vakavasti. Pian kuitenkin selvisi, että verihiutalearvoni oli niin alhaalla, ettei aivokalvontulehduksen varmistamiseksi tarvittavaa selkäydinnestekoetta voitu ottaa.

Minulta otettiin valtava määrä muita kokeita, joilla suljettiin mahdollisia sairauksia pois. Käsivarteni olivat täynnä neulanpistoja. Mitään ei löydetty.
Tulosten myötä lääkärit kuitenkin päättelivät, että kyse ei ollut aivokalvontulehduksesta, mikä oli tietysti helpottavaa.

Päivän mittaan olotilani heikkeni nopeasti, ja aloin saada voimakkaita kouristuksia. Aineenvaihduntani lakkasi kokonaan toimimasta. Turposin monta kiloa ja välillä kävin oksentamassa. Kipu oli niin valtava, että vain rukoilin, että se saataisiin kohta pois.”

Diagnoosina myyräkuume, johon ei lääkitystä

”Reilun vuorokauden jälkeenkään oireiden syytä ei oltu vielä löydetty. Perjantaiaamuna eräs lääkäri tuli luokseni kysymään, oliko minulla itselläni mitään aavistusta, mistä oli kyse. Vastasin, että olen ammatiltani arboristi, eli puunhoitaja, ja liikun jatkuvasti luonnossa, joten sairaus saattaa olla sieltä peräisin. Olin tietoinen myyräkuumeen ja borrelioosin mahdollisuudesta.

Pari tuntia myöhemmin lääkäri palasi huojentuneena takaisin huoneeseen. He olivat vihdoin löytäneet oireideni aiheuttajan: minulla oli myyräkuume ja sen aiheuttama keuhkokuume. Diagnoosi oli pitkittynyt, koska keuhkokuume ei ollut aluksi näkynyt testeissä.

Myyräkuumeeseen ei ole lääkitystä, se täytyy vain sairastaa pois. Keuhkokuumeeseen sen sijaan sain vahvaa antibioottia suoraan suoneen, ja kivut alkoivat hävitä parissa tunnissa. Nukahdin nopeasti, koska viiteen päivään en ollut saanut kunnolla nukuttua. Kun seuraavana aamuna heräsin, olo oli heikko mutta lähes kivuton.”

Luonnossaliikkujien sairaus Puumala-virusta kantavasta metsämyyrästä

”Viikon verran olin heikossa kunnossa, mutta sen jälkeen aloin toipua. Kolmen viikon jälkeen kontrollikäynnillä kaikki oli jo onneksi palannut ennalleen.

Myyräkuume yllätti minut täysin. Se on ollut elämäni rankin sairaus, mutten missään vaiheessa ajatellut, että kävisi todella huonosti. Läheiset pelkäsivät paljon enemmän.

Myyräkuume on tyypillinen luonnossaliikkujien sairaus. Tartunnan voi saada Puumala-virusta kantavan metsämyyrän virtsan saastuttamasta maaperästä hengittämällä pölyä. Minulle uutena asiana tuli se, että tauti voi itää jopa kymmenen viikkoa.

Kaikesta huolimatta luonto on minulle edelleen voimaantumisen paikka. Rakastan ulkomeren pieniä saaria ja Lappia, joissa voi nauttia hiljaisuudesta. On ihanaa siirtyä kaupungin taustahälystä syvään rauhaan.”

Puumala-viruksen tartunnat usein ulkorakennuksista

1. Myyräkuume on munuaisoireita aiheuttava verenvuotokuume, joka johtuu metsämyyrien eritteistä tarttuvasta Puumala-viruksesta. Usein tartunta saadaan hengitysteitse ulkorakennuksista, joissa on kuivunutta metsämyyrän virtsaa tai ulostetta, jotka pöllyävät ilmassa.

2. Suurin osa tautitapauksista ajoittuu elo- ja tammikuun välille. Useimmilla tauti on oireeton tai niin lievä, ettei sitä edes tunnisteta. Vaikeita tapauksia on vähän.

3. ”Oireinen tauti alkaa korkealla kuumeella. Sen jälkeen ilmaantuu päänsärkyä, pahoinvointia sekä vatsa- ja selkäkipuja. Myös munuaisten vajaatoiminnan, kuten virtsan määrän vähenemistä, voi ilmetä”, kertoo asiantuntijalääkäri Elina Seppälä THL:stä.

X