Lottovoittaja halusi tallettaa miljoonansa – Virkailija kehoitti odottamaan seuraavaan päivään, jolloin pankinjohtaja palaisi

Entistä linnakundia ja konkurssinkin tehnyttä Heikki Taloa kohdellaan nyt pankissa kuin herraa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heikki ja Riitta Talo voittivat lotossa 7 miljoonaa euroa.

Entistä linnakundia ja konkurssinkin tehnyttä Heikki Taloa kohdellaan nyt pankissa kuin herraa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Joulukuussa 2013 erään suomalaispankin aulassa istui hieman nukkavierun näköinen kuusikymppinen mies vaimoineen. Kepin kanssa liikkunutta miestä saattoi luulla eläkeläiseksi, joka oli tullut nostamaan vähiä pennosiaan kauppareissua varten.

Tietysti mies oli ottanut kiltisti vuoronumeron, niinhän pankissa kuuluu tehdä.

Pankkivirkailijan hämmästys olikin melkoinen, kun mies viimein tiskille päästyään ilmoitti haluavansa tallettaa seitsemän miljoonaa euroa.

Tietämätön lottovoittaja

Turkulainen Heikki Talo sai lotossa seitsemän oikein lokakuussa 2013, mutta hän ei itse tiennyt siitä seitsemään viikkoon. Talo on asunut Ruotsissa lähes 30 vuotta, ja hän osti valmiiksi täytetyn kupongin käydessään Suomessa tätinsä hautajaisissa.

Voitto valkeni Talolle vasta itsenäisyyspäivänä, kun hän tuli Turkuun vaimonsa Riitan kanssa viettämään hääpäivää. Parin päivän miniloma venyi pyhien yli, kun piti käydä Veikkauksen pääkonttorissa Helsingissä näyttämässä voittoon oikeuttavaa kuponkia.

Sitten piti tietysti myös tallettaa valtava voittosumma.

Heikki Talo ei ollut siihen asti ollut mikään pankkien toiveasiakas – eikä hänellä ollut pankeista järin miellyttäviä kokemuksia.

Rännitkin myytiin talosta

Nuorena alkoholi vei Heikki Talon kirjaimellisesti kadulle, nukkumaan pahvinkeräyslaatikkoon, ja lopulta vankilaan 26-vuotiaana. Kiven sisällä Talo tuli uskoon, ja vapauduttuaan hän rakastui Riittaan Raamattuopistossa.

Pariskunta sai lapsia ja teki kovasti töitä; Heikillä oli muun muassa rakennusalan yritys pääkaupunkiseudulla. Terveysongelmien vuoksi Talot muuttivat kuitenkin Pohjois-Pohjanmaalle ja perustivat leipomon Riitan kotiseudulle.

Leipomo meni nurin heti 1990-luvun laman alettua. Perhe menetti kaiken: Talot myivät jopa rännit talostaan velkojen kattamiseksi. Tuska ja häpeä korvensivat, varsinkin kun kummankin sukulaiset olivat taanneet yrityksen lainoja.

Katkeruutta lisäsi se, että Talot katsoivat pankin toimineen tilanteessa vilpillisesti.

”Meidän pankinjohtaja sai oikein paperit siitä, että hän on menettänyt muistinsa”, Heikki Talo kertoo.

Talot päättivät muuttaa Ruotsiin, koska Suomessa ulosotto olisi vienyt palkasta niin suuren osan, ettei perhe olisi sillä pärjännyt. Muovikasseihin sullottu ”muuttokuorma” kannettiin länsinaapurissa kolmenkymmenen neliön yksiöön, ja Talot maksoivat velkojaan seuraavat kymmenen vuotta.

Lottovoiton saatuaan Heikki Talo miettikin tarkkaan, mihin pankkiin miljoonansa kantaa.

Lottovoittaja on eri kerroksen asiakas

Kun pankkivirkailija tokeni hämmästyksestään miljoonavoittajan edessä, hän totesi Heikki Talolle, että tämän pitäisi tulla uudestaan seuraavana päivänä, kun itse pankinjohtaja olisi paikalla.

Heikki Talo alkoi pikkuhiljaa ymmärtää, että tästä lähtien hän olisikin hiukan toisenlainen pankkiasiakas. Sellainen, jonka pitää asioidakin pankissa ihan toisessa kerroksessa kuin ”tavallisten” asiakkaiden.

Se tuntui entisestä roskalaatikon asukkaasta aluksi nololta.

”Totta kai tuntui. Katsovat, että mikä mies tuokin on.”

Nykyään Talo käy säännöllisesti pankkiirinsa kanssa lounastamassa, ja asiat hoituvat sutjakasti.

”Jos menen pankkiin ja sanon, että tarvitsen viiskyt tonnia, niin kohta tulee tytöt kirjekuoren kanssa. Jos sä menet hakemaan, saat viikon odottaa.”

Heikki ja Riitta Talo ovat käyttäneet lottovoittoaan pääasiassa hyväntekeväisyyteen. Rahoilla on muun muassa hankittu erikoisvarusteltu ambulanssi Pohjois-Israeliin ja rakennettu kirkko Etelä-Sudaniin. Talot ovat myös ostaneet Turusta oman tilan hengellisiä tilaisuuksia varten.

Seitsemän miljoonaa on muuttanut Talojen elämän, mutta ihmisinä he uskovat olevansa samanlaisia kuin ennenkin.

”Ollaan tavallisia pulliaisia edelleen. En usko, että meillä on nenä mennyt pystyyn. Ollaan yritetty pitää huolta siitä, että tämä ei nouse hattuun.”

Turun Evankeliumintalon perustaja Heikki Talo menehtyi 29.4.2022 pitkän sairauden uuvuttamana.

Lue lottovoittajien koko haastattelu Seurasta 2/2019

Lue myös: Ennen lottovoittoa rankka elämä ehti viedä Heikin jopa roskalaatikkoon asumaan – Nyt lottovoittaja auttaa varoillaan kärsiviä lapsia

Anna.fi: Näyttelijä Sari Havas on tottunut epäsäännöllisiin tuloihin: ”Lottoan silloin tällöin”

X