Näin taidokkaasti skeittaa 66-vuotias skeittimummo Lena Salmi – ”Skeittiskenessä jokainen saa olla oma itsensä”

Skeittimummo Lena Salmi täyttää kesällä 67 vuotta. Ja tätä neljällä pyörällä kulkevaa rautarouvaa ei pysäytä mikään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Skeittimummo Lena Salmi innostui skeittaamisesta lähes 10 vuotta sitten.

Skeittimummo Lena Salmi täyttää kesällä 67 vuotta. Ja tätä neljällä pyörällä kulkevaa rautarouvaa ei pysäytä mikään.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katri Koskinen

Kypärä päähän, rannesuojat paikoilleen ja menoksi! Helsinkiläinen ”skeittimummo” Lena Salmi, 66, innostui skeittaamisesta eli rullalautailusta alun perin vuonna 2011, kun hän hankki itselleen pitkän longboard-laudan.

Lena keksi, että lauta oli huomattavasti kätevämpi laittaa lokerikkoon tai pukukaappiin turvallisesti lukkojen taa, kuin jättää oma rakas polkupyörä varkaiden armoille siksi aikaa, kun hän kävisi uimassa Uimastadionilla.

Lisäksi ”lonkulla” pääsisi liikkumaan kätevästi kaupunkimiljöössä, laskemaan mäkiä.

Lena laittoi kyselyä Longboard Suomi -foorumille, voisiko joku opettaa häntä.

”Laitoin vielä ikäni mukaan, ettei vain tulisi väärinkäsityksiä.”

Pian viestiin vastasi Perttu, että toki. Eipä mennyt kauaakaan, kun Katajanokan parkkipaikalla Perttu ohjeisti Lenan alkuun, miten neljällä pyörällä oikein matkataan.

Lena Salmi lahjoitti Pertulle skeittilaudan kiitokseksi siitä, että Perttu opetti hänet skeittaamaan.

Lena Salmi lahjoitti Pertulle skeittilaudan kiitokseksi siitä, että Perttu opetti hänet lonkkaamaan. © Christina Timonen.

Tasapainoa vaativa laji iski suoraan kilpaurheilutaustaisen Lenan sydämeen. Laudalla pystyi kruisailla pitkin teitä, pujotella ja jopa ”tanssia”.

”Törmäsin Perttuun seuraavan kerran vasta vuonna 2019 Eläintarhan skeittipuistossa. Hän tuli luokseni ja kysyi, muistanko hänet. En aluksi tunnistanut häntä, mutta kun tajusin, että se oli hän, aloin itkeä”, Lena muistelee.

”Hän toi minut tähän uuteen maailmaan, eikä missään vaiheessa dissannut ”Oh my God, tuollaistako tätiä lähdin opettamaan!” Siitä se lähti. Olen hänelle hyvin kiitollinen.”

Näin skeittaa skeittimummo Lena Salmi Suvilahti DIY -skeittipuistossa:

Liian vanha skeittaamaan?

Itse skeittaaminen tuli hieman myöhemmin Lenan elämään kuin varkain.

”Osallistuin Women’s Longboard Camp -leirille Ranskassa 2014. Minun piti etukäteen kertoa minkä tasoinen olen. Osasin jo laudalla tanssimisen, steppailun, downhillin”, Lena Salmi luettelee.

Järjestäjät olivat kuitenkin sijoittaneet Lenan aloittelijaryhmään.

”Ryhmässä oli ihmisiä, jotka eivät olleet koskaan edes kokeilleet tätä lajia. Olin tuolloin 61-vuotias, ja siksi minut sijoitettiin aloittelijaryhmään. He olivat katsoneet vain ikääni!”

Tapaus ensin ärsytti, sitten sisuunnutti.

”Koin, ettei minua kohdeltu säällisesti. Aloin ryttyillä. Ryhmässä ystävystyin minua vuoden vanhemman Elizabeth Stuartin kanssa, ja keksimme perustaa yhdessä Very Old Skateboarders and LongboardersFacebook-ryhmän”, Lena kertoo.

”Agendamme oli, että jos sua kerrankin haukutaan, että olet liian vanha skeittaamaan, olet tervetullut tähän ryhmään. Ryhmän nuorimmat ovat jopa vasta parikymppisiä – jopa heille on sanottu, että olette mukamas liian vanhoja aloittaa skeittaamisen.”

Ryhmä oli monella tapaa menestys.

”Yrittäminen on tärkeintä. Koskaan ole liian myöhäistä.”

”Olen ylpeä, että ryhmän henki on säilynyt kaikki nämä vuodet: siellä ketään ei dissata, ainoastaan kannustetaan. Sitä sanomaa yritän aina levittää: yrittäminen on tärkeintä, eikä koskaan ole liian myöhäistä”, Lena hymyilee.

”Skeittiskenessä jokainen saa olla oma itsensä.”

Lenan ura niin sanotusti skeittimummona sai aivan uutta pontta, kun legendaarinen yhdysvaltalainen rullalautailija Tony Hawk jakoi Lenan videoita Facebookissa pari vuotta taaksepäin.

”Silloin päätin, että jos olen tällaisenkin skeittiryhmän perustanut, pitäähän minun oppia skeittaamaankin!”

Mikä on Lenan asenteen salaisuus? Mitä hän ajattelee ”skeittimummo” lempinimestään? Millaisia neuvoja hän haluaisi antaa muille eläkeläisille? Mitä kaikkea muuta Lena harrastaa? Lue Lena Salmen henkilöhaastattelu Viva-lehden juhlanumerosta!

Lue myös: Eläkeläinen Kari, 64, harrastaa modernia tanssia: ”Tanssi on pitänyt minua pystyssä, kun elämässä on ollut vaikeita aikoja”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X