Rintasyöpä uusiutui – Tieto tehokkaasta lääkkeestä tuo toiveikkuutta Johannan elämään: ”Voin ehkä elää pidempään hyvää elämää”

Johanna Tuomelan, 45, rintasyöpä uusiutui 2016. Musertavan tiedon edessä valoa toi tieto uudesta tehokkaasta lääkkeestä. Elokuusta lähtien sillä on hoidettu myös muita syöpäpotilaita Suomessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Johanna Tuomela.

Johanna Tuomelan, 45, rintasyöpä uusiutui 2016. Musertavan tiedon edessä valoa toi tieto uudesta tehokkaasta lääkkeestä. Elokuusta lähtien sillä on hoidettu myös muita syöpäpotilaita Suomessa.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Johanna Tuomelan oli annettava juoksulenkillä periksi: jo jonkin aikaa vaivannut selkäkipu äityi sietämättömäksi.

Päivystyksessä eteen tuli todellinen pysäytys: kipu johtui levinneestä rintasyövästä. Työnsä takia Johanna tiesi liiankin hyvin, mitä se tarkoitti:

”Mieleeni tulivat diat, joita olin opiskelijoille luennoilla näyttänyt. Se, että levinnyttä rintasyöpää ei voida parantaa ja että keskimääräinen elinikä kaltaisillani potilailla on 2−3 vuotta.”

Syövän uusiutuminen pelotti

Ensimmäisen kerran Johannalta löydettiin rintasyöpä kesällä 2011. Silloin hän otti tilanteen rauhallisesti. Kun Johanna rinnanpoistoleikkauksen ja sytostaattien jälkeen todettiin terveeksi, hän uskoi kuuluvansa onnekkaaseen enemmistöön, joka paranee sairaudesta kokonaan. Nyt taudin uusiutuessa häntä kuitenkin pelotti.

Johannalla aloitettiin rankat sytostaattihoidot, jotka pidättelivät jonkin aikaa sairauden leviämistä. Sama kuvio toistui suun kautta otettavien lääkkeiden kanssa: ne tepsivät hetken, mutta menettivät sitten tehonsa.

Pablociclibiä sisältävällä amerikkalaislääkkeellä ei myyntilupaa Suomessa

Ammattinsa takia Johanna tiesi uudesta Yhdysvalloissa yleisesti käytössä olevasta lääkkeestä, jonka vaikuttava aine on pablociclib.

Myös omalääkärin mielestä tätä lääkettä kannatti kokeilla. Oli vain yksi ongelma: Lääkkeellä oli myyntilupa Suomessa, mutta Kela ei vielä korvannut sitä, joten lääke maksoi kuukaudessa tuhansia.

”Minulla ei ollut varaa lääkkeeseen, mutta olin onnekas: kollegani ottivat yhteyttä lääkeyhtiöön, joka lahjoitti lääkkeen käyttööni.”

10 kuukaudessa maksassa olevista etäispesäkkeistä valtaosa on hävinnyt tai pienentynyt, eikä sivuvaikutuksia ole juuri ollut.

Lääke on nyt kelakorvattava ja vaihtoehto muillekin syöpäsairaille

Ihmelääke pablociclib ei kuitenkaan ole: Johanna joutui elokuussa palaamaan ainakin joksikin aikaa perinteisiin sytostaatteihin, koska luuston etäispesäkkeet alkoivat herätä. Sivuvaikutuksista huolimatta hän käy töissä, liikkuu paljon ja syö terveellisesti.

”Uuden lääkkeen ansiosta voin ehkä elää pidempään hyvää elämää. Olen kuitenkin hyväksynyt, että jossakin kohtaa voimani vähenevät. Olen esimerkiksi muuttanut omakotitalosta kerrostaloon, jossa ei ole lumitöitä tai ruohonleikkuuta.”

Johannan käyttämä lääke sai kelakorvattavuuden elokuun alussa ja on nyt todellinen vaihtoehto syövän hoidossa muillekin potilaille.

”Olen kiitollinen, että sain lääkkeen käyttööni aikaisemmin. Tilanne oli silti muita potilaita kohtaan epäreilu ja lääkkeen matka Kela-korvattavaksi kohtuuttoman pitkä. Lääkkeiden matka markkinoille pitäisi saada Suomessa paljon nykyistä nopeammaksi.”

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X