Miksi auringon­laskut ja auringonnousut ovat usein valokuvien kohteena? Näin tutkijat selittävät kuvavalintaa

Kun ilta päättyy ihanaan ­auringonlaskuun, ­seuraavana päivänä se on kaikkien ihailtavana sosiaalisessa mediassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miksi kännykkä kaivetaan usein esiin, kun aurinko laskee tai nousee?

Kun ilta päättyy ihanaan ­auringonlaskuun, ­seuraavana päivänä se on kaikkien ihailtavana sosiaalisessa mediassa.
Teksti: Jani Kaaro

Tuore tutkimus vahvistaa ihmisten ihailunsekaisen kunnioituksen – mutta miksi auringonlaskut ja auringon­nousut puhuttelevat?

Exeterin yliopiston tutkimuksessa yli 2 500 vapaaehtoista katsoi digitoituja maisemakuvia kaupunki- ja luontoympä­ristöistä. Osassa kuvista oli poutasää, mutta osassa sateenkaaria, ukkosmyrskyjä tai tähtikirkkaita maisemia – sekä tietenkin – auringonnousuja ja auringonlaskuja.

Liikutuksen, ylevyyden ja kunnioituksen tunteet nousee esiin

Odotusten mukaisesti vapaaehtoiset pitivät enemmän luonnonympäristöistä kuin kaupungeista, mutta ylivoimaisesti pidetyimpiä kuvia molemmissa ympäristöissä olivat auringonnousut ja auringonlaskut.

Lisäksi juurikin ne otoksina herättivät vapaaehtoisissa liikutuksen, ylevyyden ja kunnioituksen tunteita. Näin ne myös parantavat yleistä hyvinvointia, sillä nämä tunteet nostavat mielialaa, edistävät sosiaalista kanssakäymistä ja lisäävät positiivisia tunteita.

Henkisen hyvinvoinnin eväät

Exeterin yliopistossa tutkimusta johtaneen Alex Smalleyn mukaan ihmisillä on luontainen halu ottaa kuvia loistavasta auringonlaskusta tai odottamattomasta sateenkaaresta.

”Termillä ”auringonlasku” on yli 300 miljoonaa hakutulosta”, tutkija summaa.

Hänen mukaan ihmiset olisivat valmiita jopa maksamaan kokeakseen näitä elämyksiä ja ilmiöitä, vaikka niitä voi kokea luonnossa myös ilmaiseksi.

”Tutkimuksemme osoittaa, että herääminen hieman ennen auringonnousua tai kävelylenkin ajoittaminen auringonlaskun aikaan voisi on vaivan arvoista – näihin liittyvä ”vau”-elämys saattaa nostaa pieniä mutta merkittäviä kauneuden ja kunnioituksen tunteita, millä puolestaan voi olla myönteisiä vaikutuksia henkiseen hyvinvointiin”, Alex Smalley toteaa.

Lue myös: Henry Lehto kuvaa harvinaisen värisiä eläimiä ja lajien risteymiä: ”Hyvien ja harvinaisten luontokuvien ottaminen vaatii jatkuvaa puurtamista”

Poikkeavan oravan kuvaaminen on toisinaan tylsää puuhaa, varsinkin jos se käy muutaman tunnin päiväunilla.

Poikkeavan oravan kuvaaminen on toisinaan tylsää puuhaa, varsinkin jos se käy muutaman tunnin päiväunilla. © Henry Lehto

X