Kaatosade on normaali ilmiö – Sademäärät ovat tosin entistä suurempia

Kun hiilidioksidin määrä ilmakehässä lisääntyy, ilmakehään voi kertyä enemmän vesihöyryä. Tämä voi johtaa sademäärien kasvuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun hiilidioksidin määrä ilmakehässä lisääntyy, ilmakehään voi kertyä enemmän vesihöyryä. Tämä voi johtaa sademäärien kasvuun.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Uutisista saa usein lukea, että jossain maailman kolkassa on satanut muutamassa päivässä saman määrän kuin yleensä sataa puolessa vuodessa. Tällainen tieto aiheuttaa usein taivastelua, ja pidetäänpä sitä jopa merkkinä ilmastonmuutoksesta tai lopun aikojen lähestymisestä.

Puolen vuoden sademäärä 12 päivässä

Tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että tällainen sateen kertarysäys on monessa paikassa maapalloamme tuiki tavallista. Tutkimus itse asiassa osoittaa, että missä tahansa maapallolla on mahdollista saavuttaa puolen vuoden sademäärä kahdessatoista päivässä.

Tulos saatiin keräämällä tietoja 185 sääasemalta ympäri maapallon. Tutkimuskohteena olivat vuodet 1999–2014. Tutkijat tarkastelivat myös sateliittikuvia samoilta alueilta, jotta säätiedot saatiin vahvistettua.

Räntäsade toukokuussa

© Reijo Pasanen/SKOY

Ilmaston lämpeneminen voi vaikuttaa sademäärien kasvuun

Tutkijat arvioivat myös erilaisten ilmastomallien avulla, miten ilmaston lämpeneminen voi vaikuttaa sateisuuteen maailmanlaajuisesti. Kun hiilidioksidin määrä ilmakehässä lisääntyy, ilmakehään voi kertyä enemmän vesihöyryä. Tämä voi johtaa sademäärien kasvuun.

Tutkijat laskivat, että jos hiilidioksidin määrä nousee tasolle 936 ppm (nykyään se on 408 ppm) vuosien 2085–2100 aikana, sateenvarjoilla tulee olemaan nykyistä enemmän kysyntää. Silloin mikä tahansa maapallon kolkka voi saada puolen vuoden sademääränsä jo yhdessätoista päivässä.

X