Aamukahvi auttaa plasebonakin – Tutkijat: ”Kahvinjuojien vieroitusoireet hoituivat myös kofeiinittomalla kahvilla”

Kaikki tietävät, että kofeiiniriippuvaisten on saatava aamukahvinsa. Muuten päätä kivistää ja hampaita kiristellään eikä mihinkään voi keskittyä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kahvi maistuu monelle aamuisin. Näin kävi testiryhmälle, kun tarjolla oli kahta eri kahvilaatua.

Kaikki tietävät, että kofeiiniriippuvaisten on saatava aamukahvinsa. Muuten päätä kivistää ja hampaita kiristellään eikä mihinkään voi keskittyä.
Teksti: Jani Kaaro

Tätä käsitystä vasten tuore australialaistutkimus tar­joaa odottamatonta tietoa. Siinä havaittiin, että kahvinjuojien vieroitusoireet hoituivat myös kun kahvi oli kofeiinitonta.

Sydneyn yliopiston tutkimuksessa oli mukana 61 rutinoitunutta kahvinjuojaa. He olivat kahvipaastolla 24 tuntia, minkä jälkeen he tapasivat tutkijat laboratoriossa. Siellä tutkijat keittivät vapaaehtoisille kauan kaivatun kahvikupposen, mutta kahvi oli tehty kofeiinittomista kahvipavuista.

Vapaaehtoiset jaettiin kahteen ryhmään: ensimmäiselle kerrottiin, että kahvi on kofeiinitonta, toiselle ei.

Kahvi olikin kofeiinitonta – ja klassinen plaseboefekti kävi toteen

Tulokset olivat yllättävät. Ryhmässä, jossa kahvia luultiin kofeiinilliseksi, kaikkien vieroitusoireet helpottivat jollakin tavalla – eli kyseessä oli klassinen plaseboefekti.

Vielä yllättävämpää oli, että vieroitusoireet helpottivat myös ryhmässä, jossa ihmiset tiesivät juovansa kofeii­nitonta kahvia. Vaikutus ei ollut yhtä selvä kuin ensimmäisessä ryhmässä, mutta selvästi mitattavissa.

Tutkijat epäilevät, että ihmiset eivät ole niin koukussa kofeiiniin kuin he kuvittelevat, vaan osa koukusta tulee muista asioista, kuten kahvinkeittimen äänestä, kahvin tuoksusta ja lämpimästä kupista.

Lue myös: Afrikassa otettiin käyttöön vanha kahvilajike, joka voi pelastaa suomalaistenkin aamut

kahvilajike

Kahvipuut tarvitsevat kasvaakseen sopivasti lämpöä ja runsaasti sadetta ja ravinteikasta maaperää. © istock

X