Kilohaili koituu Itämeren lohen kohtaloksi – Voisiko turska pelastaa kuningaskalan?

Poikaskuolleisuus jatkuu jo kolmatta vuotta peräkkäin. Liian rasvainen ravinto lisää Itämeren lohen kuolleisuutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Poikaskuolleisuus jatkuu jo kolmatta vuotta peräkkäin. Liian rasvainen ravinto lisää Itämeren lohen kuolleisuutta.
(Päivitetty: )
Teksti: Ville Vanhala

Itämeren lohi syö liian rasvaista ravintoa. Kun lohi syö nuorta, rasvaista silakkaa ja sitä vielä kaksin verroin rasvaisempaa kilohailia, lohen tiamiinin eli B1-vitamiinin tarve kasvaa.

Mikäli emolohen mädissä ei ole tarpeeksi tiamiinia, sen ruskuaispussivaiheessa olevat poikaset menehtyvät.

Poikaskuolleisuus jatkui kolmatta vuotta peräkkäin

Rasvaisen ravinnon aiheuttama emokalojen tiamiinivarastojen vähyys tunnetaan M74-oireyhtymän aiheuttamana lisääntymishäiriönä.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan M74-poikaskuolleisuus on jatkunut tänä keväällä 2018 jo kolmatta vuotta peräkkäin. Viime keväänä noin 20 prosenttia Simojoen ja lähes kolmannes Iijoen vastakuoriutuneista poikaista menehtyi M74-oireyhtymään.

”1990-luvun alku- ja keskivaiheilla oireyhtymä vaaransi liikakalastuksen vuoksi heikentyneet Itämeren luonnonlohikannat, joita Suomen puolella on enää Tornionjoessa ja Simojoessa”, kertoo tutkija Marja Keinänen Luonnonvarakeskuksesta.

Kannat saatiin kuitenkin elvytettyä tiukentamalla kalastuksen rajoituksia ja lisäämällä vuosittaisia istutuksia.

Kun turskakannat ovat pieniä, kilohaili runsastuu, sillä turska on kilohailin pääasiallinen saalistaja.

”Turskakantoja voitaisiin vahvistaa kalastusrajoituksilla ja rauhoittamalla turska kutuajaksi”, Keinänen sanoo.

X