Virtahevot kakkaavat kalat kuoliaiksi

Marajoessa Keniassa asuvat virtahevot tuottavat päivittäin 8 500 kiloa ulostetta, joka vaikuttaa joen ekosysteemiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Virtahevot köllöttelevät vesialtaassa Marajoen alueella Keniassa.

Marajoessa Keniassa asuvat virtahevot tuottavat päivittäin 8 500 kiloa ulostetta, joka vaikuttaa joen ekosysteemiin.
Teksti:
Jani Kaaro

Suuren afrikkalaisen joen mystiset kalakuolemat ovat saaneet selityksen. Virtahevot kakkaavat niin paljon, että aika ajoin joen alajuoksulta hupenee happi kokonaan.

Tutkimus toteutettiin Marajoessa, joka virtaa kuulun kansallispuiston läpi Keniassa. Joessa asuu suuri virtahepopopulaatio, noin 4 000 yksilöä.

Tutkijoiden mukaan virtahevot tuottavat päivittäin 8 500 kiloa ulostetta, joka päätyy jokeen ja vaikuttaa joen ekosysteemiin.

Ulostetta on tutkijoiden mukaan niin paljon, että jos jokeen laittaa hetkeksi haavin, se täyttyy nopeasti ruskeasta mönjästä.

Kalakuolemat tapahtuvat normaalisti kuivalla kaudella, kun vesi joessa hupenee. Silloinkin se vaatii erityisolosuhteita.

Väkevä keitos muhii

Kuivalla kaudella virtahevot kokoontuvat köllöttelemään jokivarren laajoihin altaisiin. Virtahepojen ulosteiden vuoksi altaiden vesi muuttuu täysin hapettomaksi.

Hapen sijasta vedessä on runsain mitoin ammoniakkia, rikkivetyä ja metaania, mikä tekee siitä väkevän keitoksen.

Kun näissä oloissa sattuu isompi sade, altaiden hapeton vesi purkautuu jokea pitkin alaspäin ja aiheuttaa edetessään happikatoa.

Tutkijoiden aineistossa oli 55 tällaista tapahtumaa. Niistä 49:ssä hapen määrä alajuoksulla laski selvästi ja 13 tapauksessa niin alhaiselle tasolle, että se aiheutti kalakuolemia.

Kuolleet kalat hävisivät nopeasti haikaroiden, krokotiilien ja muiden kalansyöjien suihin.

Happikato ja ihmisen toiminta

Koska happikato yhdistetään usein ihmisen aiheuttamaan rehevöitymiseen, sitä pidetään luonnottomana ilmiönä.

Tutkijoiden mukaan heidän havaintonsa kuitenkin osoittaa, että väliaikainen happikato voi syntyä myös täysin luonnontilaisessa ympäristössä.

Kalakuolemat Marajoessa eivät ole sellaisia kuin on totuttu näkemään Suomessa, jossa valtava määrä kaloja mätänee rannalla.

X