Olisitko arvannut? Korvavaha on tärkeä tietolähde tutkijoille - Vaikku säilöö tiedon valaan stressistäkin

Valaanpyynnin synkimmät vuodet sekä maailmansota jättivät jälkensä suurnisäkkäisiin. Historia näkyy valaiden korvien vahassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© ISTOCKPHOTO

Valaanpyynnin synkimmät vuodet sekä maailmansota jättivät jälkensä suurnisäkkäisiin. Historia näkyy valaiden korvien vahassa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Valaat ovat isoja eläimiä, joten niillä on myös isosti korvavaikkua. Valailla korvavaikku muodostaa korvakäytävään tulpan, joka voi olla lähes puoli metriä pitkä, ja se muistuttaa paksua, epämuotoista kynttilää.

Tutkijoille vaikku on tärkeä tietolähde valaiden elämästä. Kesä ja talvi tuottavat vaikkuun tummia ja vaaleita juovia – kuin puun vuosirenkaita – joiden perusteella voidaan esimerkiksi arvioida valaan ikää.

Valaanpyynnin historia ja toinenmaailmansota löytyvät korvavaikusta

Tuoreessa tutkimuksessa renkaista on tarkasteltu valaiden stressitasoja. Tutkimus osoitti, että valaanpyynnin historia on tallentunut valaiden korvavaikkuun.

Tutkijat selvittivät valaanpyynnin ja stressihormonien yhteyttä 1900-luvulla. Siinä havaittiin, että kun teollinen valaanpyynti oli huipussaan 1960-luvulla, myös valaiden stressihormonit olivat huipussaan.

Kun valaanpyynti kiellettiin 1970-luvulla, valaiden stressihormonitaso laski selvästi. Viime aikoina valaiden stressihormonit ovat jälleen lisääntyneet, mikä voi johtua populaatioiden hupenemisesta, ravinnon vähenemisestä tai muista tuntemattomista tekijöistä.

Toisen maailmansodan aikana valaita ei metsästetty, mutta niiden stressi oli silti korkealla. Tämä saattoi johtua mahdollisesti merisodan tuottamista kovista äänistä. Tutkimus osoitti myös, että nykyinen laivaliikenteen ääni aiheuttaa valaissa stressiä.

X