Agressiivisesta kyttyrälohesta vitsaus Atlantilla: Sen leviäminen Suomeen haittaisi alkuperäistä kalakantaa

Kyttyrälohi
© YURI SMITYUK / GETTY IMAGES
Tyynenmeren lajeihin lukeutuva kyttyrälohi on aggressiivinen kutukala.

Kyttyrälohi (Oncorhynchus gorbuscha) on saanut suomenkielisen nimensä koiraan selkään kutuaikana nousevasta kyttyrästä. Se on samanlainen voiman ja mahdin symboli kuin meidän koiraslohemme koukkuleuka ja kasvanut rasvaevä.

”Kyttyrän avulla koiras yrittää houkutella naaraita kudulle”, kertoo tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro Luonnonvarakeskuksesta.

Kyttyrälohi on yksi Tyynenmeren lohilajeista.

Venäjällä puolen vuosisadan aikana tehtyjen istutusten tavoitteena oli rakentaa kyttyräloheen perustuva kaupallinen kalastuskeskittymä Muurmannin rannikolle Kuolan niemimaalle.

Venäjän viranomaisten mukaan istutukset päättyivät vuonna 2001.

”Viime vuonna kyttyrälohia levisi poikkeuksellisen suuria määriä Atlantin molemmin puolin aina Saksasta ja Brittein saarilta Kanadan itärannikolle saakka”, Erkinaro sanoo.

Poistettava vesistöstä

Suomessa Venäjältä levinneitä kyttyrälohia tavataan harvakseltaan Teno- ja Näätämöjoessa. Maatamme lähimmät kutevat kyttyrälohikannat ovat Näätämöjoessa Norjan puolella.

Kyttyrälohi ei kuulu Suomen alkuperäiseen kalastoon, ja sen leviäminen haittaisi alkuperäistä kalastoa ja vesiluontoa.

”Jos pyydykseen osuu kyttyrälohi, se on syytä poistaa vesistöstä”, Erkinaro muistuttaa.

Kyttyrälohien aiempaa laajempi leviäminen Atlantilla voi selittyä sillä, että luonnonvaraisessa kannassa on ollut erittäin onnistunut kutu ja poikasia on jäänyt henkiin poikkeuksellisen paljon.

Kyttyrälohta ei tiettävästi ole istutettu massiivisia määriä muualle kuin Kuolan niemimaalle.

”Tämän hetken tiedon mukaan Atlantille levinneet kyttyrälohet eivät ole peräisin Tyyneltä valtamereltä. Niiden massaesiintyminen on siis yhä mysteeri.”

Yksioikoinen elinkaari

Kyttyrälohen elinkierto on Atlantin loheen verrattuna hyvin yksioikoinen.

Kyttyrälohi kutee pohjoisen vesistöissä syys–lokakuussa. Kudun jälkeen sekä koiras että naaras kuolevat.

Poikaset suuntaavat heti keväällä kuoriuduttuaan vaellukselle merelle, josta ne palaavat seuraavan vuoden loppukesällä tai syksyllä kutemaan syntymäjokeensa.

Kyttyrälohen kohdalla puhutaan parittomien ja parillisten vuosien populaatioista.

”Vasta ensi vuonna nähdään, miten vuoden 2017 Atlantille levinneiden kyttyrälohien jälkeläiset mahdollisesti kasvattavat Atlantille levittäytyneitä kantoja”, Erkinaro toteaa.

Kyttyrälohi ei kuitenkaan pysty risteytymään Atlantin lohen kanssa.

Vieraslaji vaikeuksissa

Kyttyrälohi kutee aikaisemmin kuin Tenon lohi, joten kyttyrälohi ei tuhoa luonnonvaraisten lohien mätiä hajottamalla niiden jokien pohjalle kaivamia kutukuoppia.

Aggressiiviset kyttyrälohet puolustavat kuitenkin raivoisasti kutupaikkojaan ja voivat oman kutunsa aikana häiritä saman vesistön muita kalakantoja.

”Vielä ei myöskään tiedetä, mitä tauteja tai loisia kyttyrälohi toisi mukanaan laajemmalle levitessään”, Erkinaro sanoo.

Brittein saarilla kyttyrälohen poikasia on tavattu epätavallisen varhain keväällä, mikä merkitsee sitä, että poikaskuolleisuus saattaa nousta hyvin suureksi.

”Vieraslajina kyttyrälohella voi olla vaikeuksia sopeutua uusiin olosuhteisiin niin hyvin, että se pystyisi muodostamaan pysyviä kantoja.”