Mystinen merikäärme - Näin fantastiset mummot etsivät tutkijoille myrkyllisiä merikäärmeitä

Myrkyllinen merikäärme on ollut mysteeri tutkijoille. Heidän mukaan snorklaavat mummot ovat olleet suurena apuna.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Snorklaavat mummot paljastivat, että myrkyllinen merikäärme ei ollutkaan niin harvinainen kuin oli luultu.

Myrkyllinen merikäärme on ollut mysteeri tutkijoille. Heidän mukaan snorklaavat mummot ovat olleet suurena apuna.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Harvinaisessa kansalaistieteen tapauksessa joukko Tyynenmeren saarella eläviä mummoja on auttanut tutkijoita kartoittamaan harvinaisen ja erittäin myrkyllisen merikäärmeen elinalueita.

Mummojen ottamien valokuvien perusteella selvisi, ettei laji ollutkaan alueella niin harvinainen kuin on kuviteltu.

Snorklaavia mummoja ovat Geneviève Briançon, Aline Guémas, Monique Zannier, Monique Mazière, Sylvie Hébert, Cathy Le Bouteiller ja Marilyn Sarocchi.

Snorklaavia mummoja ovat Geneviève Briançon, Aline Guémas, Monique Zannier, Monique Mazière, Sylvie Hébert, Cathy Le Bouteiller ja Marilyn Sarocchi. © Claire Goiran/UNC

Projektiin osallustuneet mummot eivät olleet raihnaita tai hauraita, vaan hyväkuntoisia vanhuksia, iältään 60-75 vuoden väliltä. He uivat noin kolme kilometriä päivässä ja merikäärmeiden tutkiminenkin tehtiin snorklailemalla.

Myrkyllinen merikäärme snorklaavien mummojen kiikarissa

Tapahtumat saivat alkunsa kun australialaisen McQuarie -yliopiston käärmetutkija Clare Goiran oli Uudessa-Kaledoniassa etsimässä pientä ja harmitonta merikäärmettä, jota hän on tutkinut jo viisitoista vuotta. Sitä etsiessään hän näki aina välillä suuren ja erittäin myrkyllisen merikäärmeen (Hydrophis major).

Koska havainnot olivat harvinaisia –  vain muutama yksilö viidentoista vuoden sisällä – hän päätteli yksilöiden olevan kotoisin jostakin muualta.

Tutkimustensa aikana hän tutustui vanhempaan rouvaan, joka tapasi sukellella samoilla alueilla, ja tämä kiinnostui Goiranin tutkimuksesta. Rouva alkoi lähettämään Goiranille kuvia riutalla näkemistään merikäärmeistä.

Koska Goiran ilahtui kuvista, rouva pyysi mukaan ystävättärensä, jotka niin ikään tykkäsivät snorklailla ja kuvata riutan elämää.

Merikäärme tuli tutuksi snorklaaville mummoille.

Merikäärme tuli tutuksi snorklaaville mummoille. © Claire Goiran/UNC

Vähitellen ryhmään liittyi muita vanhempia naisia, ja lopulta joukkoon kuului lähes kymmenkunta naista. He antoivat ryhmälleen nimen: ”Fantastiset isoäidit.”

Merikäärmeen kuviointi on yksilöllinen

Vuosien varrella fantastisten isoäitien ottamat kuvat ovat muuttaneet tutkijoiden käsitystä merikäärmeiden tilanteesta alueella ja siihen perustuen on julkaistu ensimmäinen tutkimus Ecosphere sarjassa.

Hydrophis major-merikäärmeiden kuviointi on yksilöllinen, joten kuvien perusteella tutkijat ovat voineet laskea, kuinka paljon merikäärmeitä populaatiossa on.

Merikäärmeet eivät olleetkaan satunnaisia kävijöitä, sillä kuvista on laskettu jo 250 yksilöä. Enemmänkin niitä todennäköisesti on, eivät vain ole sattuneet kuviin.

Merikäärme ei pure uimareita

Tutkijoiden mukaan merkillisintä on, että alueella on valtavasti uimareita ja muita vapaa-ajan viettäjiä. Uimarit käytännössä uivat merikäärmeitä vilisevässä vedessä, silti käärmeistä ei tehdä havaintoja eivätkä ne pure ihmisiä.

Tutkijoiden mukaan asia olisi tuskin koskaan selvinnyt ilman snorklaavien mummojen apua.

Lue myös: Tiesitkö? Käärmeillä ei ole pesää mutta niillä on kaksi siitintä – Nämä faktat suomalaisista käärmelajeista yllättävät

X