Kasvot kiinnostavat tutkijoita: Mihin suuntaan Jeesus katsoo?

Ei ole sattumaa, kumman posken Jeesus on maalauksessa kääntänyt katsojaan päin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ei ole sattumaa, kumman posken Jeesus on maalauksessa kääntänyt katsojaan päin.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Kristinuskon tärkein henkilö Jeesus Nasaretilainen on maalaustaiteessa yksi maailman kuvatuimpia henkilöitä. Ei siis ihme, että Jeesuksen kasvot ovat kiinnostaneet myös tutkijoita.

Tutkijat ovat keksineet keinon testata neuropsykologisia teorioita katsomalla kuvia Jeesuksesta. Tutkijat etsivät vastausta siihen, mihin suuntaan Jeesus maalauksissa katsoo ja onko katseen suunnalla merkitystä maalauksen sisällön kannalta.

Teoriat liittyvät tapaan, jolla aivot käsittelevät tunteita. Negatiiviset tunteet käsitellään usein oikeassa aivopuoliskossa, positiivisemmat tunteet vasemmalla.

Koska ruumiin oikeaa puolta kontrolloidaan aivojen vasemmalta puolelta ja ruumiin vasenta puolta oikealta puolelta, puolisuus voi heijastua siinä, miten Jeesuksen kasvoja on kuvattu.

Taiteilijan mielentila

Floridan yliopiston tutkijat kävivät muutama vuosi sitten läpi maailman taidemuseoiden kokoelmia ja valitsivat tutkimukseensa yli 500 vanhaa maalausta, jotka esittivät ristiinnaulittua Jeesusta.

Ristiinnaulittu Jeesus

© istock

He havaitsivat, että yli 90 prosentissa maalauksista Jeesus esitettiin vasen poski katsojaa päin.

Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että maalarin oikea aivopuolisko on ollut aktiivinen. Tämä on luonnollista kun ottaa huomioon maalauksen tunteellisen ja negatiivisen sisällön.

Toisessa tutkimuksessa he vertasivat ristiinnaulitsemiskuvia maalauksiin, joissa Jeesus oli noussut kuolleista ja joiden tunnesisältö näin ollen oli positiivinen. Näissä kuvissa Jeesuksen kasvojen vasen puoli ei ollut yhtä hallitseva. Monissa kuvissa esillä oli oikea poski tai Jeesus katsoi suoraan eteenpäin.

Tutkijoiden mukaan taiteilijan oma mielentila näkyy siinä, kummanko posken Jeesus on kääntänyt katsojaan päin.

X