Ruotsin perhepolitiikka ei tuottanut toivottua tulosta – Ennenaikaiset syntymät ­lisääntyivät 26 prosenttia: ”Äidin keho ei ollut biologisesti valmis”

Voiko perhepolitiikalla vaikuttaa syntyvyyteen? Tuore tutkimus Ruotsista osoittaa, että kyllä voi, mutta tulos ei ollut sitä, mitä perhepolitii­kalta toivottiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Voiko perhepolitiikalla vaikuttaa syntyvyyteen? Tuore tutkimus Ruotsista osoittaa, että kyllä voi, mutta tulos ei ollut sitä, mitä perhepolitii­kalta toivottiin.
Teksti:
Jani Kaaro

Perhepolitiikka voi vaikuttaa syntyvyyteen, mutta ei toivotulla tavalla. Vanhempain­vapaaseen tehty muutos johti Ruotsissa ennen­aikaisten synnytysten huomattavaan lisääntymiseen.

Ruotsissa vanhempi, joka jää kotiin hoitamaan lasta, voi saada noin 80 ­prosenttia lapsen syntymää ­edeltävästä ­palkastaan. Tämä tuotti kuitenkin ongelman toisen ­lapsen kohdalla.

Jos vanhempi ei ­ehtinyt palata työelämään ­ennen toisen lapsen syntymää, hänellä ei ollut palkka­tuloja ja hänen tukensa jäi hyvin ­vähäiseksi. Siksi vanhempainvapaisiin tehtiin vuonna 1980 muutos, jossa ongelma huomioitiin. Jos lapset syntyivät 24 kuukauden välillä toisistaan, tuki ­pysyi samana myös toisen lapsen kohdalla.

Perhepolitiikka kannusti tekemään biologisesti raskaan valinnan

Tukholman yliopiston ­tutkimuksessa havaittiin, että muutoksella oli selvä vaikutus toisen lapsen syntymän ajoitukseen. Perheet, joissa haaveiltiin toisesta ­lapsesta, ­koettivat saada lapsen heti ­ensimmäisen perään, jotta vanhempainvapaan tuki ei ­pienenisi.

Sen seurauksena ennen­aikaiset syntymät lisääntyivät, ilmeisesti siksi, että äidin keho ei ollut biologisesti valmis ­toiseen raskauteen niin pian.

Ennenaikaiset syntymät ­lisääntyivät 26 prosenttia vuosina 1980–1986, jolloin ­”bonus” oli voimassa. Kun bonuksen ­aikajana vuonna 1986 muutettiin 24 kuukaudesta 30 kuukauteen, ennenaikaiset ­synnytyksetkin vähenivät.

Lue myös: Suomessa on syntynyt tänä vuonna vähiten lapsia koko mittaushistorian aikana – Pelottaako synnytys?

X