Valehtelijoita, emävalehtelijoita ja tilastoja – Kuka on suurin valepukki?

Tuoreen tutkimuksen mukaan eniten valehtelevat parempien piirien pojat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuoreen tutkimuksen mukaan eniten valehtelevat parempien piirien pojat.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Sanonnan mukaan on olemassa valehtelijoita, emävalehtelijoita ja tilastoja. Vaikka valehteleminen on näin yleistä, silti psykologiset tutkimukset valehtelemisesta ovat harvassa.

Ketkä ovat suurimpia valehtelijoita?

Muutama vuosi sitten Rochesterin yliopiston tutkijat havaitsivat, että emävalehtelijat ovat harvinaisempia kuin arkivalehtelijat. Kolmentuhannen ihmisen aineistossa emävalehtelijoita oli vain alle kymmenen prosenttia.

Emävalehtelijat kertoivat päivittäin suuria ja pieniä valheita paljon enemmän kuin arkivalehtelijat, ja he valehtelivat myös puolisoilleen tai vanhemmilleen, mikä arkivalehtelijoilla oli harvinaista.

Keksittyjä käsitteitä

Uudessa tutkimuksessa on selvitetty nuorten valehtelemista yli 30 000 ihmisen PISA-aineistossa. Kohderyhmänä olivat kaikki englanninkieliset maat. Tutkimuksessa nuoria pyydettiin esimerkiksi selvittämään, missä määrin tietyt matemaattiset käsitteet olivat heille tuttuja. Jutun juoni oli siinä, että osa matemaattisista käsitteistä oli valekäsitteitä; sellaisia ei ollut olemassakaan.

Jos nuoret väittivät tietävänsä mistä käsitteissä oli kysymys, he selvästikin valehtelivat.

Tähän perustuen tutkijat rakensivat valehteluasteikon, joka paljasti, ketkä valehtelevat eniten.

Tulokset osoittivat, että maantieteellisesti eniten valehdeltiin Pohjois-Amerikassa ja vähiten Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa. Eniten valehtelivat pojat, jotka tulivat sosioekonomisen asteikon ylemmistä luokista.

Tutkijat epäilevät, että valehtelu on yleisintä siellä, missä siitä ei jää kiinni. Valehtelulla voi myös kohentaa itsetuntoa tai hankkiutua toisten suosioon. Tässäkin tutkimuksessa suositut oppilaat valehtelivat enemmän kuin vähemmän suositut.

X