Yllättävän hyvä kasvomuisti! Hevonen tunnistaa ihmisen kuvan perusteella

Hevosen kasvojentunnistus
© Universities of Sussex and Portsmouth
Hevonen katsoo uhkaavia ihmisiä vasemmalla silmällä.

Hevonen tuntee ihmisen kasvonilmeet ja tunnistaa ihmisen kuvan perusteella, vaikka ei olisi koskaan tavannut tätä.

Kasvonilmeiden perusteella hevonen voi lisäksi valmistautua kyseisen ihmisen kohtaamiseen joko epäluuloisesti tai neutraalisti.

Sussexin yliopiston tutkimuksessa hevosille näytettiin ensin valokuvista kahdenlaisia kasvonilmeitä: vihaisia tai iloisia. Kasvot kuuluivat ihmisille, joita hevoset eivät olleet koskaan tavanneet.

Tämän jälkeen samat ihmiset kävivät tapaamassa hevosia oikeasti, mutta tällä kerralla he pitivät kasvonsa peruslukemilla.

Näin tutkijat saattoivat seurata, vaikuttivatko aiemmin nähdyt kasvonilmeet hevosten käyttäytymiseen, eli reagoivatko hevoset eri tavalla, jos ne olivat nähneet henkilön kasvoilla aiemmin iloisen tai vihaisen ilmeen.

Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoa, jonka mukaan hevoset tapaavat katsoa uhkaavaksi kokemiaan asioita tai henkilöitä vasemmalla silmällä.

Tulokset osoittivat, että vihainen naama ja hymynaama tuottivat hevosissa selvän eron. Ne suhtautuivat koehenkilöön paljon negatiivisemmin, jos ne olivat nähneet tällä kuvassa vihaisen ilmeen.

Tutkijoiden mukaan yllättävä tieto oli pelkästään se, että hevoset tunnistivat ihmiset valokuvan perusteella.