Nyt se on todistettu: Hevosen pärskiminen on merkki mielihyvästä

Tallihevoset pärskivät keskimäärin viisi kertaa tunnissa. Kun hevosia vietiin laitumelle, jossa oli tuoretta ruohoa, pärskähdysten määrä lisääntyi huomattavasti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyytyväinen hevonen! Hevosen pärskiminen on merkki mielihyvästä.

Tallihevoset pärskivät keskimäärin viisi kertaa tunnissa. Kun hevosia vietiin laitumelle, jossa oli tuoretta ruohoa, pärskähdysten määrä lisääntyi huomattavasti.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Ranskalaistutkimus vahvistaa sen, mitä monet ratsastajat ovat aina epäilleet: hevosen pärskiminen on merkki siitä, että se on tyytyväinen.

Näin yksinkertaisen asian todistaminen ei kuitenkaan ollut yksinkertaista.

Asian todistaminen vaati 48 hevosta, joita seurattiin kahdessa eri ympäristössä: ratsastustallilla ja laitumella. Rennesin yliopiston tutkijat saivat näin äänitettyä yli viisisataa pärskähdystä, joiden asiayhteys osoitti, että hevoset ilmaisevat pärskimällä tyytyväisyyttä ja mielihyvää.

Pärskähdysten lisäksi tutkijat seurasivat hevosen korvien asentoa ja muita stressistä kertovia eleitä. Korvien luimistelu taaksepäin kertoo negatiivisista tunteista, korvien höristäminen eteen tai sivulle positiivisista. Näiden havaintojen pohjalta hevosille rakennettiin ”stressikäyrä” ja tutkijat havainnoivat, missä kohden tätä käyrää hevoset pärskivät.

Stressaantunut hevonen vaikenee

PLOS One -sarjassa julkaistut tulokset osoittivat, että jos hevonen osoitti stressin merkkejä, ne harvoin esiintyivät yhdessä pärskähdysten kanssa. Sen sijaan jos hevonen oli rentoutunut, pärskähdyksiä kuultiin enemmän.

Tallilla hevoset olivat stressaantuneempia kuin laitumella, joten laitumella hevoset pärskivät huomattavasti enemmän. Tallihevoset pärskivät keskimäärin viisi kertaa tunnissa, kun taas laitumella pärskähdyksiä kuultiin samassa ajassa keskimäärin kymmenen. Kun hevosia vietiin laitumelle, jossa oli tuoretta ruohoa, pärskähdysten määrä lisääntyi huomattavasti.

Hevonen

Tyytyväinen hevonen! Hevosen pärskiminen on merkki mielihyvästä. © istockphoto

Kilpailevan teorian mukaan hevoset pärskivät puhdistaakseen sieraimensa pölystä. Tutkijoiden mukaan tämä ei vaikuta uskottavalta, sillä tallit ovat pölyisempiä paikkoja kuin laitumet, mutta ne pärskivät vähemmän tallilla.

Lue myös:  Yllättävän hyvä kasvomuisti! Hevonen tunnistaa ihmisen kuvan perusteella

X