Maalivahti Lukas Hradecky iloitsee entisen joukkuetoverinsa Teemu Pukin menestyksestä: ”Asuimme kimpassa ja tiedän, millaisen elämänmuutoksen Teme on tehnyt – Nyt hän on saanut siitä palkinnon”

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsintojen ensimmäinen kotiottelu pelattiin lauantaina 8. kesäkuuta. Suomea vastaan Tampereelle saapui pelaamaan Bosnia-Hertsegovina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsintojen ensimmäinen kotiottelu pelattiin lauantaina 8. kesäkuuta. Suomea vastaan Tampereelle saapui pelaamaan Bosnia-Hertsegovina.
(Päivitetty: )
Teksti: Jari Welling Berliini

Bosnia-ottelussa pitkälti määräytyy se, pelaako Suomi EM-paikasta vai tuottavatko karsinnat pettymyksen. Suomen pelin viimeisenä lukkona on Saksassa viimeiset kaksi kautta loistanut maalivahti Lukas Hradecky, 29.

”Meille on hyvä juttu, että Bosnian Miralem Pjanic on pelikiellossa, kun hän otti heidän viime pelissään hölmön punaisen. Bosnialla on muitakin tähtiä, mutta heidän vapaapotkuissaan ainakin laatu putoaa”, Hradecky ennakoi toukokuun lopulla Berliinissä.

”Bosnialaiset ovat kuumakalleja, joten laitetaan Tim Sparv potkimaan vähän heitä jaloille, niin se tuhoaa lisää peliä”, maalivahti nauraa.

Mestareiden liiga kutsuu

Hradecky siirtyi Saksan Bundesliigassa Eintracht Frankfurtista Bayer Leverkuseniin viime kesänä. Se osoittautui oikeaksi liikkeeksi, koska turkulaisen uusi seura lunasti juuri paikan ensi kauden Mestarien liigaan, mikä on jokaisen jalkapalloilijan unelma. Liigassa ei todennäköisesti ole ensi kaudella muita suomalaisia kuin tuore Belgian mestari Jere Uronen Genkistä.

Frankfurtissa Hradecky valittiin kaudella 2017–2018 koko Bundesliigan parhaaksi maalivahdiksi. Leverkusenissakin Hradecky on ottanut paikkansa kiistattomana joukkueensa ykkösmaalivahtina. Bratislavasta yksivuotiaana Suomeen perheensä mukana muuttanut Hradecky on nyt Suomen ykköspelaajia jalkapallossa.

”Tämä olikin se steppi, joka minun piti henkisestikin ottaa. Tulin Leverkuseniin siksi, että täällä pelataan säännöllisesti europelejä. Kuten saksalaiset sanovat, Leverkusenissä olemme Königklasse.”

Leverkusen on pieni kaupunki, joten Hradeckyn asuinpaikaksi valikoitui Düsseldorf.

”On mukava lisä, että saan olla Düsseldorfissa ihan tavallisena tallaajana. Siellä voi sählätä ihan omiaan.”

Ykkövahtina joukkueessa

Keväällä Leverkusenin valmentaja vaihtui ja peliä luotsaa nyt hollantilainen päävalmentaja Peter Bosz.

Miehellä on vahva Ajax-tausta, ja se näkyy Leverkuseninkin pelityylissä.

”Yritämme voittaa pallon nopeasti ylhäältä ja väsyttää vastustajan liikuttamalla palloa. Meillä on myös sen tyyppisiä nuoria pelaajia, jotka jaksavat juosta ja prässätä ”, Hradecky kertoo pelityylistä, johon heitä on nyt valmennetty.

Päävalmentaja Bosz on pitänyt Hradeckyn ykkösmaalivahtina, vaikka joukkueen toinen maalivahti Ramazan Özcan on myös laadukas koppari.

”Meillä on ollut selkeä hierarkia. Ramazan on ystäväni, ja jos satun loukkaantumaan tai pelaan ihan päin mäntyä, hän on hyvä paikkaaja.”

Hradeckyn mukaan Leverkusenin maalivahtivalmennus on moderninpaa kuin Frankfurtissa.

Lukas Hradecky

Lukas Hradecky torjui ansiokkaasti useamman Armenian hyökkäyksen edellisessä MM-karsintaottelussa maaliskuussa. Hakob Berberyan / AP / Lehtikuva

Vaikka Leverkusenia pilkataan usein ”Neverkuseniksi”, koska seura ei ole koskaan voittanut Saksan mestaruutta, joukkueessa on tällä hetkellä kaksi maailmanluokan nuorta tähteä, Kai Haverz ja Julian Brandt.

”Toivon, että he jäävät vielä Leverkuseniin. He voisivat pelata jo ihan missä tahansa huippuseurassa. Havertz esimerkiksi tuleekin varmasti jonain päivänä lähtemään, eikä hän tule pelaamaan uransa loppuun Leverkusenissa. Jos joku kuitenkin lähtee, toivottavasti saamme hyvät paikkaajat tilalle”, Hradecky ennusti haastattelun aikaan toukokussa.

Viikko sitten tuli uutinen, että maalivahdin pohdinta osui puoliksi jo oikeaan. Brandt myytiin kauden lopuksi Borussia Dortmundiin.

Leverkusenissa on toinenkin suomalainen, hyökkääjä Joel Pohjanpalo, mutta hän oli loukkaantuneena lähes koko kauden.

”Jollella” on ollut hankala vamma, jota ei oikein pysty simuloimaan missään punttisalilla. Hänen koko uransa ei onneksi pitäisi olla vaarassa. Emme kirjoittele keskenämme joka päivä rakkausviestejä, mutta kun olemme saman passin miehiä, paljon olemme tekemisissä.”

Pukin kanssa Tanskassa

Ennen Saksan-vuosiaan Hradecky oli Tanskan liigan Bröndbyssä yhtä aikaa Teemu Pukin kanssa. Maalivahti kokkasi paljon ruokaa molemmille. Joel Pohjanpalon kanssa sama järjestely ei ole voimassa.

”Jolle on hyvä kokki itse. Meillä asia onkin vähän toisin päin, eli Jolle kokkaa, ja minä käyn hänellä syömässä.”

Hradecky kertoo seuranneensa tarkkaan entisen joukkuetoverinsa Teemu Pukin huikeaa kautta Norwichissa, joka nousi Englannin Mestaruussarjasta Valioliigaan.

”Olen iloinen Temen menestyksestä. Asuimme aikoinaan kimpassa, joten tiedän, millaisen elämänmuutoksen mies on tehnyt. Teme on saanut siitä nyt palkinnon, ja toivottavasti vauhti jatkuu Valioliigassakin.”

Monena vuotena peräkkäin Suomessa Vuoden jalkapalloilijaksi valittu Hradecky joutunee nyt luovuttamaan tittelinsä Pukille.

”Ilomielin suon tittelin Temelle.”

Leverkusenin valmistautuminen uuteen kauteen alkaa jo heinäkuussa, mutta Hradecky arveli, että maajoukkuetehtävissä olevat pelaajat saavat seuralta hieman lisälomaa.

Lyhyen kesälomansa Hradecky viettää Turun Runosmäen lähiössä perheensä kanssa.

Perheeseen kuuluvat isä Vladimir, äiti Brigita ja Turun Palloseurassa pelaavat pikkuveljet Matej ja Tomas.

Perheessä on monta jalkapalloilijaa, koska se oli maahanmuuttajaperheessä halvempi laji harrastaa kuin jääkiekko. Isä ”Vlado” tuli aikoinaan Ruskolle Slovakiasta pelaamaan ammattilaisena lentopalloa.

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsintojen ensimmäinen kotiottelu toi voiton, kun pillin soidessa tulostaululla komeili lukemat 2–0.

X