Onko jääkiekkoilija Kaapo Kakko seuraava supertähti? Näin kiekkolegenda Saku Koivu koulii lahjakasta nuorta kohti huippua: ”Kaapolla on henkinen halu olla se iso pelaaja, ratkaisija”

Kiekkolegenda Saku Koivun ja superlupaus Kaapo Kakon tiivis yhteistyö kasvattaa nuorta tähteä kohti NHL:ää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kiekkokonkari Saku Koivu sparraa nuorta Kaapo Kakkoa pelaajaurallaan, joka näyttää hyvinkin menestyksekkäältä.

Kiekkolegenda Saku Koivun ja superlupaus Kaapo Kakon tiivis yhteistyö kasvattaa nuorta tähteä kohti NHL:ää.
(Päivitetty: )
Teksti: Timo Kunnari

”Moro, onko ollut hässäkkää”, heittää Saku Koivu kysymyksen Kaapo Kakolle Turun Gatorade Areenan lounaspöydässä.

”Ei ole enää niin paljon. Ollaan rauhoiteltu vähän tilannetta”, Kakko vastaa.

TPS:n Kaapo Kakko on yksi Suomen lahjakkaimpia jääkiekkoilijoita. Hyökkääjä ratkaisi nuorten maailmanmestaruuden Suomelle tammikuussa Vancouverissa. Kakko iski MM-finaalissa 3–2 -voittomaalin USA:n verkkoon.

Sen maalin myötä teinipojasta tuli Suomessa superjulkkis.

”Aika uusi tilanne tämä minulle on. Tähän asti julkisuudessa oleminen on ollut hauskaa, ei ole huonoja kokemuksia. Jos tilannetta pitää rauhoittaa, niin kotona siihen on mahdollisuus,” Kaapo Kakko miettii.

Lahjakkaan 18-vuotiaan nuorukaisen apuna arjen tekemisessä on leijonalegenda Saku Koivu.

Koivu koulii TPS Hockey Akatemian nuorista parempia pelaajia ja ihmisiä.
Kakko on pelannut erinomaisen tulokaskauden TPS:n SM-liigajoukkueen riveissä. Nuorukainen on tehnyt avauskaudellaan enemmän maaleja ja tehopisteitä kuin Patrik Laine teki omalla tulokaskaudellaan 2015–2016. Se kertoo juniorin tasosta.

The maali alle 20-vuotiaiden MM-finaalissa

Suomi voitti heti vuoden alussa alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kultaa. Finaalissa kaatui Kakon maalilla USA. Voittomaali oli merkittävä koko suomalaiselle jääkiekolle. Pieni Suomi nuiji taas isompiaan.

”Varmaan se on koko urani isoin maali. Se oli sellainen pomppukiekko, suht helppo oli laittaa sisään takakulmalta. Hieno fiilis oli kyllä sen jälkeen”, Kakko kertaa suomalaiset villinnyttä osumaa.

Nuorten kisat pelattiin Kanadan länsirannikolla Vancouverissa. Kanadalaiset tunnetusti rakastavat jääkiekkoa ja näyttävät sen.

”Tosi hieno kokemus oli koko turnaus. Tunnelma oli kova, erityisesti kun pelasimme Kanadaa vastaan. Hieno reissu.”

Kaapo Kakko

Kaapo Kakko teki ratkaisumaalin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, ja Suomi sai kultaa. ”Se on koko urani isoin maali”, pelaajalupaus kertoo. AFP/LK

Kakko on yksi niistä TPS:n junioripelaajista, joka saa ammattilaisuransa alkumetreillä kullanarvoista apua kiekkolegenda Saku Koivulta. Koivu pelasi NHL:ssä lähes 20 vuotta ja yli 1100 ottelua, hänet muistetaan lukuisista maajoukkueturnauksista sekä vuoden 1995 maailmanmestaruuden takuumiehenä.

Leijonien historian pitkäaikaisin kapteeni

Saku Koivu on myös Leijonien historian pitkäaikaisin kapteeni. Turkulainen lopetti hohdokkaan peliuransa huhtikuussa 2014 Anaheimissa.

Koivu antaa haastatteluita melko harvoin. Mies ei varsinaisesti viihdy julkisuudessa.

Ihailtu legenda suostui kuitenkin yhteishaastatteluun TPS:n nuoren kultakimpaleen kanssa.

”Heti alkuun haluan sanoa, ettei mulla ole roolia Kaapon maailmanmestaruuden taustalla. Kaapo voitti sen omin avuin, perheensä ja valmentajiensa tuella”, Saku paaluttaa.

Selvä, vaikka asia ei ehkä ihan näin olekaan.

Koivu seuraa Kakon kehittymistä lähietäisyydeltä Turussa.

”Kaapolla on henkinen halu olla se iso pelaaja, ratkaisija. Hän haluaa vastuuta jäällä. Hänellä on kyky viedä asiat harjoituksista jäälle ja peleihin, ratkaisuhetkiin. Hänen pelistä näkyy luovuus ja yllätyksellisyys. Hänellä on äärettömän kova halu tavoitella seuraavaa askelta uralla”, Koivu miettii.

”Kaapo on luontainen lahjakkuus. Sen päälle hän harjoittelee paljon, toistojen määrä on iso. Hän käy yhä ulkona luonnonjäillä pelailemassa.”

Pitkä ja arkinen tie kohti huippua

Saku Koivu toimii TPS:ssä kehitysjohtajana. Arkinen työ on enemmän junioreiden puolella.

”Viime kaudella Saku oli mukana A-junioreiden aamujäätoiminnassa ja antoi siellä mulle vinkkejä. Ne olivat pieniä juttuja, jotka ovat pelissä isoja juttuja, kun niitä pystyy käyttämään.”

Julkisuuden hallinnassa Kaapo on saanut ohjeita muun muassa Sakulta, sekä TPS:n valmennukseen kuuluvilta Sami Salolta ja Kimmo Rintaselta.

”Saku ja muut kokeneemmat pelaajat ovat lähinnä sanoneet, että ole vain oma itsesi.”

Saku avaa rooliaan Kaapon ja muiden nuorten pelaajien taustalla hieman tarkemmin.

”Kaapokin on yksi TPS Hockey Akatemian urheilija. Akatemian toiminta mahdollistaa yksilöllisen huippuvalmennuksen lahjakkaille pelaajille. Konsepti tarjoaa erilaisia spesifioituja palveluita nuorille”, Koivu taustoittaa.

”Toiminnan avulla pyrimme antamaan lisätukea seurajoukkueen valmennustiimeille, jotta yhdessä pystymme luomaan paremmat edellytykset pelaajien kehittymiselle.”

Kaapo Kakko

”Saku ja muut kokeneemmat pelaajat ovat lähinnä sanoneet, että ole vain oma itsesi”, kertoo Kakko. Suvi Elo

TPS on suomalaisen jääkiekon tähtitehdas

Seuran junioripuoli tuottaa jatkuvalla syötöllä kovia pelaajia aivan maailman huipulle. Heistä esimerkkejä ovat vaikkapa Mikko Rantanen, Rasmus Ristolainen, Mikko Koivu ja Artturi Lehkonen.

”Turussa on aina ollut kiekkoperinteitä, sekä hyvä ja laadukas juniorityö. Perinteet varmaan innostavat perheitä olemaan mukana kiekossa. TPS:ssä on erittäin osaavat ja innostuneet juniorivalmentajat”, Koivu listaa syitä pelaajien kehitykselle.

Yhden asian Koivu unohtaa ilman eri kysymistä sanoa, ehkä tarkoituksellakin. Esikuvien merkitys junnuille on suuri. Saku ja Kaapo ovat esikuvia.

”Turussa on pitkään ollut jääkiekossa esimerkkejä, mitä pojat voivat tavoitella. Mutta kyllä se laadukas arjen työ on mielestäni isoin syy, miksi TPS tuottaa hyviä pelaajia vuodesta toiseen. Lisäksi koulun ja tämän lajin yhteistyö on tässä kaupungissa maan parasta. Mun aikana oli Aurajoen urheilulukio, nykyään se on Kerttulin urheilulukio. Koulujen yhteistyö TPS:n kanssa on saumatonta.”

Hyökkäjälahjakkuus NHL:n ykkösvaraus?

Kakko varataan NHL:ään kesäkuun varaustilaisuudessa. Hyökkääjälahjakkuus saattaa olla jopa ykkösvaraus, sillä hän on ehdottomasti lahjakkaimpia, vuonna 2001 syntyneitä pelaajia koko maailmassa.

”Olen koittanut olla miettimättä tuota varausta. Keskityn pelaamiseen. Peliesitykset tuovat sitten sen varauksen.”

Turkulaisen kanssa ykkösvarauksesta taistelee amerikkalainen Jack Hughes.

”Olen kaksi tai kolme kertaa pelannut häntä vastaan. Siinä on tosi hyvä luistelija, sillä hän erottuu. Taitava pelaaja, mutta vähän pieni”, Kakko sanoo.

”NHL-joukkueet tekevät hirvittävän määrän taustayötä pelaajien tarkkailussa. Infoa kerätään pitkään ja laajasti. Onnistuminen isossa pelissä nostaa pelaajan osakkeita”, Koivu tietää haluamatta veikata Kakon tulevaa NHL-varausnumeroa.

Pyydän kiekkolegendaa vertaamaan 17-vuotiasta Kaapoa itseensä samassa iässä.

”Älyttömästi ympäristö on mennyt eteenpäin. Mun aikana ei ollut nettiä, älypuhelimia eikä pleikkaria. Jääkiekon ympärillä tapahtuva toiminta on nykyään niin paljon tehokkaampaa. Pelaajia valmistetaan paljon paremmin kohti NHL:ää. Nuorten pelaajien valmiudet maailmalle lähtöön ovat nykyään ihan eri tasolla kuin silloin 1990-luvun puolivälissä”, Saku Koivu vastaa.

Saku Koivu

Saku Koivu kehuu, että Kaapo Kakko on luontainen lahjakkuus jäällä. Kiekkolegenda uskoo, että nuori Kakko on kymmenen vuoden päästä isossa roolissa NHL:ssä. Suvi Elo

Hänen mukaansa seurojen ja liiton rakentama tukiverkko on nykyään hyvä.

”Nuoret pelaajat tietävät NHL:stä tosi paljon. Itse en aikanaan lähtenyt paikan päälle edes varaustilaisuuteen. NHL oli meille silloin tuntematon asia kun sinne lähdettiin”, Montreal Canadiensin vuonna 1993 varaama Koivu muistelee.

”Taannoin juttelin meidän seuran nuorille pelaajille siitä, kuinka NHL-urani alkuaikoina pelasin 1990-luvun puolivälin tienoille asti puu-, lasikuitumailalla. Juttu ei oikein uponnut. Sitten joku heistä totesi, että ’ei me kuule oltu edes synnytty 1990-luvun puolivälissä’”, 44-vuotias Koivu nauraa.

Kaapon ura on kovassa nousukiidossa

Keväällä hänellä saattaa olla edessä alle 18-vuotiaiden MM-turnaus Ruotsissa, mikäli kausi TPS:n kanssa on ohi. Miksei jopa miesten MM-turnaus Slovakiassa toukokuussa.

”Toivottavasti ollaan keväällä TPS:n kanssa finaalissa. Siihen keskityn täysillä”, nuorukainen sanoo.

Saku antaa oman veikkauksensa siitä, missä nuori hyökkääjä on kymmenen vuoden kuluttua.

”Hän pelaa silloin isossa roolissa NHL:ssä. Mikäli NHL-pelaajat jatkossa ovat mukana olympialaisissa, niin Kaapolla on yksi olympiakulta taskussa.”

Missä on Saku Koivu kymmenen vuoden kuluttua?

”En tiedä. Tuohon en kyllä osaa vastata.”

Kaksikko Koivu-Kakko ei katsele kymmenen vuoden päähän. Yhteistyö ja arjen työ jatkuu taas tälläkin viikolla.

X