Miksi öljymiljardöörit ostelevat jalkapalloseuroja? Lähi-idän asiantuntija Hannu Juusola valottaa ilmiötä vallan, voiman ja viihteen takana

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola kertoo, että jalkapalloseurojen, -kisojen ja -pelaajien ostelulla on monitahoisia tarkoitusperiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Manchester City ja Newcastle United kohtasivat FA Cupin ottelussa maaliskuussa. Kummankin joukkueen omistajaportaasta löytyy arabien öljymiljardöörejä.

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola kertoo, että jalkapalloseurojen, -kisojen ja -pelaajien ostelulla on monitahoisia tarkoitusperiä.
Teksti:
Jukka Vuorio

Miljoona on pikkuraha, kun Lähi-idän jalkapallodiplomatia jyllää Euroopassa. Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola kertoo, että tällä öljyvaltioiden ”jalkapallodiplomatialla” on monitasoisia tavoitteita.

”Yksi tarkoitus on luoda positiivista maakuvaa. On rahaa ostaa joukkueita ja kisojakin, ja sillä lailla yritetään luoda hyvää kuvaa esimerkiksi Qatarista. Muutoinhan näihin maihin liittyy aika paljon negatiivisia mielikuvia”, Hannu Juusola sanoo.

Noin viimeisimmän 15 vuoden aikana maailman suurin urheilulaji, jalkapallo on kokenut jälleen yhden muutoksen, kun lajista on tehty yksi arabien öljymiljardöörien vallan ja voiman väline. Perinteisiä jalkapalloseuroja on päätynyt sheikkien ja arabivaltioiden omistukseen ja lajin huippuja on siirrelty maasta ja liigasta toiseen todella ison rahan voimalla.

Seurojen ja pelaajien hankkimisen lisäksi suurin voimannäyttö oli jalkapallon vuoden 2022 maailmanmestaruuskisojen junailu Qatariin. MM-kisat muistetaan paitsi Lionel Messin ja Argentiinan viimein saavuttamasta maailmanmestaruudesta, myös kisoja ympäröineestä ennennäkemättömästä arvosteluryöpystä. Se koski muun muassa kisastadionit rakentaneiden työläisten heikkoja oikeuksia ja työoloja.

Hannu Juusola tuntee Lähi-idän historian ja nykyisyyden. Kuva: Tommi Tuomi / Otavamedia.

Futis on kuin sirkushuvia

Brändin tai imagon maalaaminen ei kuitenkaan ole ainoa syy polttaa satoja miljoonia jalkapalloon.

”Arabimaissa väestö on aika nuorta, eivätkä maiden johtajat tietenkään halua väetön radikalisoituvan. Joten heille järjestetään viihdettä, kuten esimerkiksi jalkapalloliiga, johon tulee pelaamaan joitakin maailman suurimpia tähtiä”, Hannu Juusola toteaa.

Jalkapallon tai yleisemmin urheilun suhteen tietyissä arabimaissa rahaa tuntuu olevan loputtomasti.

”Aivan loputtomasti. Varallisuus on siellä jakautunut hyvin epätasaisesti, ja joillakin perheyrityksillä on aivan mielettömät määrät rahaa.”

Maksava turisti haluaa nähdä suosikkiurheilijansa

Jalkapallon lisäksi myös formulakisojen saamiseksi Lähi-idän arabimaihin on panostettu tällä vuosituhannella merkittävästi. Vuoden 2024 F1-kisakalenteriin kuuluvat niin Bahrain ja Saudi-Arabia kuin myös Qatar ja Abu Dhabi. Formuloiden perässä matkustaa arabimaihin kymmeniä tuhansia länsimaisia moottoriurheilun ystäviä kisaa kohden.

”Totta kai maihin halutaan myös lisää turisteja, ja jalkapallo sekä formulat ovat siinä hyvä työkalu, jolla talouden ketjua saadaan laajenemaan. Moni maksava turisti haluaa tulla paikalle katsomaan suosikkiurheilijoitaan.”

Arabimultimiljardöörien jalkapallomaailman osteluinto ei kuitenkaan rajoitu pelkästään kotimaihinsa, vaan he ovat jo vuosien ajan ostelleet kokonaisia jalkapalloseuroja myös Euroopan huippusarjoista, kuten Englannista ja Ranskasta.

Sheikki Mansour bin Zayed Al Nahyan osti Manchester Cityn vuonna 2008. Hän on Yhdistyneiden arabiemiraattien nykyinen varapresidentti sekä Abu Dhabin kuninkaallisen perheen jäsen. Hänen hallitsemiensa varojen avulla City on noussut yhdeksi maailman tämän hetken parhaista joukkueista. Brittilehdistön mukaan tosin Mansour bin Zayed Al Nahyan itse on nähnyt Cityn peleistä kaikkien näiden vuosien aikana. vain muutaman.

Qatar Sports Investment on vuodesta 2011 alkaen omistanut ranskalaisen jalkapalloseura Paris Saint Germanin. Qatar Sports Investmentin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja on qatarilainen Nasser Al-Khelaifi. Hänen aikakaudellaan pariisilaisjoukkueen riveihin on liittynyt maailman suurimpia jalkapallotähtiä Neymarista Lionel Messiin.

Cristiano Ronaldo kuohutti

Vuonna 2021 Saudi-Arabian pääministeri ja kruununprinssi Mohammed bin Salman teki kertaheitolla englantilaisesta Newcastle Unitedista maailman varakkaimman jalkapalloseuran, kun hänen johtamansa Saudi-Arabian omistama investointirahasto osti Newcastlen. Kauppasumma oli noin 350 miljoonaa euroa. Summan voi suhteuttaa investointirahaston varallisuuteen, joka on tiettävästi lähes 370 miljardia euroa.

Kaikkein kuohuttavin yksittäisistä pelaajasiirroista lienee portugalilaisen supertähden Cristiano Ronaldon siirtyminen saudiseura Al Nassriin vuonna 2023. Ronaldon sopimus oli kahden ja puolen vuoden mittainen, ja pitää hyökkääjän seurassa kauden 2025 loppuun saakka. Hänen vuosipalkkansa on useiden lähteiden mukaan 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Osa arabimiljardööreistä voi olla aitoja jalkapalloentusiasteja, mutta pelkästä rakkaudesta urheiluun he eivät sijoituksiaan tee.

”Olennaista on se, että jalkapallo on vallan ja voiman väline”, Hannu Juusola sanoo.

Lue myös: Jalkapalloilija Joel Pohjanpalo avoimena tähteydestä ja ammattinsa karusta kääntöpuolesta – ”Ura voi päättyä yhdessä illassa”

X