Tapparan ja Pelicansin maalivahtien maskit maalannut Teemu Sipilä haaveilee siitä mistä pelaajatkin – pestistä NHL:ään

Teemu Sipilä vastaa useiden Suomen huippumaalivahtien maskien taiteesta. Liigafinaaleissa hänen kädenjälkeään voi nähdä kummassakin kenttäpäädyssä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teemu Sipilä päätyi maalaamaan huippumaalivahtien maskeja osin sattumalta, osin oman intohimonsa johdattamana.

Teemu Sipilä vastaa useiden Suomen huippumaalivahtien maskien taiteesta. Liigafinaaleissa hänen kädenjälkeään voi nähdä kummassakin kenttäpäädyssä.
Teksti:
Jukka Vuorio

Jääkiekon SM-liigan finaalipelit starttaavat lauantaina, ja sekä Tampereen Tapparan että Lahden Pelicansin menestys kulminoituu tiukaksi odotetussa sarjassa joukkueiden maalivahteihin.

He ovat Tapparan Christian Heljanko ja Pelicansin Niklas Kokko. Ammatin lisäksi miehiä yhdistää mielenkiintoinen yksityiskohta, sillä maalivahdeille tärkeät kypärät eli maskit on maalannut Urjalassa asuva Teemu Sipilä.

”Olin tällä kaudella ensimmäistä kertaa yhteistyössä Kärppien kanssa, ja maalasin heidän maalivahdeilleen maskit. Kun Kokko vaihtoi seuraa Kärpistä Pelicansiin, hän otti yhteyttä, että nyt pitäisi saada uusi maski. Kokkohan aloitti pleijarit Kärpät-aikojensa maskilla, johon sitten oli liimailtu Pelicansin tarroja”, Teemu Sipilä kertoo Seuralle.

”Luulen tosin, ettei maalaamaani Pelicans-maskia tulla näkemään finaalisarjassa, kun pleijarit on tähän saakka vedetty Kärppien maskilla”, hän täsmentää.

Tälle kaudelle Teemu Sipilä maalasi Tapparan maalivahdeille kaikkiaan neljä maskia.

”Tämä on nyt toinen kausi, kun olen maalannut Heljangon maskin. Maski tulee kotimaiselta valmistaja Wallilta ja yhdessä Heljangon kanssa on tehty maalauksen suunnittelutyötä.”

Intohimo vei maalivahtien maskien suunnittelijaksi ja maalariksi

Teemu Sipilä kertoo päätyneensä alalle osin oman intohimon ja osin sattuman kautta. Hän pikkupojasta lähtien ollut kiinnostunut jääkiekosta ja etenkin maalivahdeista.

”Katulätkässä olin aina itse maalissa ja maalailin usein omaa maskiani. Maalit sen sijaan olivat tulleet lapsena tutuiksi pienoismalliharrastuksen kautta. Sitten aloin maalailla paikallisen seuran ja kavereiden maskeja, siitä homma on vähitellen kehittynyt.”

Ponnahdus ammattilaistasolle tapahtui naisten jääkiekkomaajoukkueen maalivahdin Noora Rädyn kautta, kun tämä kyseli somessa aikoinaan maskilleen suunnittelijaa ennen Sotshin vuoden 2014 talviolympialaisia.

”Vastasin hänelle, että olen kiinnostunut suunnittelemaan hänelle maskin ja toteuttamaankin sen. Nooralle se sopi hyvin ja maski sai silloin näin paljon huomiota mediassa, että perustin silloin näille hommille ihan oman yrityksen.”

Koiria ja rokkareita

Nyt Sipilän yritys Teme Designs työskentelee enimmäkseen maalivahtien maskien parissa, mutta maalaa myös kaikenlaista muuta. Nytkin on esimerkiksi kaksi moottoriurheilulaji kartingin kypärää odottamassa maalausta.

”Periaatteessa maalaan mitä vain, mitä kotona olevaan pieneen pajaani mahtuu. Moottoripyörän osia on viime aikoina maalattu, samoin moottoripyöräkypäriä ja pyöräilykypäriä.”

Heljangon ja Kokon maskit ovat tyyliltään melko hillittyjä ja perinteisiä, mutta niiden takaraivoa suojaavassa osassa on persoonallisempaa otetta. Heljangon takaosaan on maalattuna hänen koiransa Happy ja Kokolla puolestaan bassoa soittava rokkari Nikki Sixx.

”Eri maalivahdit haluavat erilaisia tyylejä. Varmaan maalausmakuja on yhtä monta kuin on maalivahtejakin. Heljangolla on Happy ollut takaläpässä jo pari kautta.”

Tapparan Christian Heljanko halusi kypäräänsä kuvan koirastaan. © Teemu Sipilä / Teme Designs

Eri seuroissa maalivahdeilla on erilaisia mahdollisuuksia esittää maskejaan koskevia toiveita. Jos maskiin on myyty mainos tai mainoksia, voi maalausvara olla pieni tai jopa olematon.

”Mainospaikkojen määrät vaihtelevat aika paljon. Esimerkiksi Kärpille kun maalasin tälle kaudella maskit, niissä piti huomioida kolme mainospaikkaa kuhunkin maskiin. Toki sielläkin pystyi takaläppään toteuttamaan vapaasti toiveita, esimerkiksi Niclas Westerholmille tehtiin hänen koirastaan hieman silhuettityyppinen kuva.”

Juha Metsola on ollut asiakkaanani kuusi vuotta, hänelle on tehty paljon musa-aiheisia kuvia, kuten Metallicaan, In Flamesiin ja Slipknotiin liittyviä maskimaalauksia.”

Sveitsiläisseura Klotenin maalivahti Juha Metsolan kauden 2023-24 maski. © Teemu Sipilä / Teme Designs

Kun Sipilä aloitti maskien maalaamisen julkisesti, hänellä oli kaksi haavetta. Niistä ensimmäinen oli maalata maski liigamaalivahdille, toinen oli maalata nimenomaan Tapparan maalivahdille. Ne haaveet ovat toteutuneet.

Mitä tavoitella seuraavaksi? Vastaus on yksinkertainen: NHL on Sipilälle yhtä lailla haave kuin jääkiekon pelaajillekin.

”Syksyllä 2022 sain kunnian maalata maskin Jussi Olkinuoralle, kun hän oli Detroitin organisaatiossa. Periaatteessa pidän sitä ensimmäisenä NHL-maskinani, vaikka sillä ei NHL:ssä lopulta pelattukaan. Sen jälkeen ei ole vielä tullut muita saumoja NHL:ään, mutta eihän sitä tiedä, jos joku päivä vielä tulisi. Ja vaikka ei tulisikaan, olen silti kiitollinen, että ylipäätään saan maalata maskeja.”

Presidentti Niinistön rullaluistelukypärä

Positiivisia sattumuksia on uralle ainakin sattunut jo edellä mainitun Noora Rädyn lisäksi. Yksi niistä oli pyöräilykypärän maalaaminen presidentti Sauli Niinistölle.

”Presidentti Niinistö oli menossa silloin Kokkolaan, ja hän majoittui siellä eräässä hotellissa. Hotellin johtaja soitti minulle ja kyseli, että olisiko mahdollista maalata presidentille pyöräilykypärää, joka annettaisiin hänelle lahjaksi. Totta kai se onnistui ja presidentti käytti sitä kypärää rullaluistellessaan.”

Mutta palataanpa vielä Tapparan ja Pelicansin väliseen finaalisarjaan. Miten siinä mahtaa käydä, kuka voittaa Suomen mestaruuden?

Teemu Sipilä sanoo, ettei osaa veikata, kumpi finaalisarjan joukkueista vie mestaruuden nimiinsä.

”En tiedä, Pelicans on ollut niin kova, että nämä finaalit voivat aivan hyvin mennä seitsemään peliin saakka.”

Lue myös: Seura selvitti: Jääkiekon SM-liiga rypee mullistuksen kourissa – Määrääkö tahdin urheilu vai raha?

X